- Zivotsdetmi
- Články
- Starostlivosť o dieťatko
- Zdravé a chutné raňajky, prinášame pár jednoduchých tipov
Zdravé a chutné raňajky, prinášame pár jednoduchých tipov
Neviete, čo bude zajtra na raňajky? Nemusíte stále jesť to isté, vybláznite sa v kuchyni a dajte priechod svojej fantázií.
Jablkové lievance môžu byť chutnou a zdravšou alternatívou k tradičným lievancom. Sú totiž celozrnné, príp. špaldové či bezlepkové. Je len na vás, na aký spôsob si ich urobíte. Vaše deti aj manžel no skrátka celá rodina ich bude milovať.
Potrebujeme: 2 ks jabĺk
Škoricu
Hnedý cukor (alebo kokosový)
150 g múky (bezlepkovej, špaldovej, celozrnnej alebo pohánkovej)
1,5 dc acidofilného resp. zakysaného mlieka
Kakao
Šľahačku
Citrón
Sóda bikarbóna
Postup: Jablká ošúpeme a očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Potom ich hodíme do mixéra a pomelieme na konzistenciu kaše. Pridáme múku a mlieko, ak je cesto príliš riedke, pridáme ešte múku. V druhej miske si zmiešame škoricu s cukrom a pridáme túto zmes do cesta. Potom pridáme ešte podľa chuti cukor (kto má rád sladké, pridá si viac). Do cesta kvapneme pár kvapiek citrónovej šťavy. Prisypeme malé množstvo sódy, asi tak na špičku noža. Ak chceme a máme radi čokoládovú chuť, pridáme kakao. Lievance môžeme robiť aj v trúbe, ak máme lievancovú formu, alebo na panvici. Rozpálime si panvicu s malým množstvom masla a k nemu dolejeme olej a vyprážame. Potom ozdobíme šľahačkou.
Samozrejme vieme, že nie každý má rád sladké raňajky, a preto tu máme aj druhú variantu. Čo tak muffin na slano? Tento recept je pre fit maminy, ktoré si strážia svoju líniu.
Potrebujeme: 2 ks väčších vajec
20 dg šunky
Cibuľku
20dg syra (môže byť nastrúhaný klasický ale aj feta alebo prírodný syr, aj tofu)
Cesnak
Mlieko
Korenie, soľ, majorán
Avokádo
Pohánková múka
Postup: Šunku a syr nakrájame na malé kúsky, resp. syr nastrúhame. Rozbijeme vajcia a prilejeme. Pretlačený cesnak, všetky korenia a soľ. Vyšľaháme do napenenej konzistencie. Avokádo si očistíme a rozmixujeme a pridáme k hmote. Cibuľku opražíme do zlatova na panvici, necháme vychladnúť asi 3 minúty. Potom pridáme k mase. Pridáme asi 2 lyžice mlieka a pohánkovú múku, až kým nebude cesto v jednoliatej konzistencii. Formičky si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Takto pripravený muffin môžeme rozkrojiť a natrieť obľúbenou nátierkou alebo naplniť tvarohom.
Želáme všetkým raňajkovým nadšencom dobrú chuť a krásny štart do zajtrajšieho dňa.
Foto: Pixabay.com
Autor: Katarína V.