- Zivotsdetmi
- Články
- Rady a skúsenosti mamičiek
- Vyrobte si domáce nanuky, máme skvelé tipy pre vás a vaše ratolesti!
Vyrobte si domáce nanuky, máme skvelé tipy pre vás a vaše ratolesti!
Do horúcich letných dní sa nasledujúcich pár tipov, ako si doma pripraviť nanuky, určite hodí.
Domáce nanuky sú veľmi chutné a sami si regulujete a vyberáte ingrediencie, ktoré do nich dáte. Navyše určite zažijete veľa zábavy so svojimi detičkami, ak sa rozhodnete nanuky vyrábať spolu.
Dnes to bude aj o krémových nanukoch ale aj o ovocných.
Potrebujeme najmä jednu vec, a to: formu na nanuky. Kúpiť sa dajú po troch, po štyroch a ak máte väčšiu rodinu, tak pokojne aj po desiatich formičkách. Záleží to len na vás. Prípadne, ak nič také doma nemáte, použite plastový pohár či kelímok, do ktorého zmes naplníte a do stredu zapichnete drevenú nanukovú paličku.
Jahodovo-smotanový nanuk
Potrebujete: 1x kelímok bieleho hustého jogurtu
½ x kelímku smotany na šľahanie
3-5 lyžíc práškového cukru
Jahody
Všetko zmiešame dokopy a pridáme popučené jahody podľa chuti. Vzniknutú šťavu z jahôd predtým odlejte, najlepšie bude, ak pridáte len kusy jahôd. Nalejeme do foriem a mrazíme aspoň 5 hodín.
Čokoládový nanuk
Toto je recept na čokoládový nanuk, ktorý výborne chuti posypaný čokoládovou ryžou alebo hoblinkami z čokolády.
Na zmrzlinu potrebujeme:
300ml plnotučného mlieka
100ml smotany na šľahanie
5 lyžíc cukru
Horká čokoláda, biela čokoláda, mliečna čokoláda (podľa chuti)
Vanilková esencia
Mlieko zohrejeme v hrnci spolu s cukrom a pridáme pár kvapiek vanilky. Pomaly v tomto kúpeli roztopíme čokoládu. Keď zmes vychladne, primiešame smotanu. Do nanukovej hmoty môžeme pridať aj kúsky nasekanej čokolády. Naplníme nádoby a zamrazíme aspoň na 5 hodín.
Citrónový sorbet
Ľahučká zmrzlina na záver dňa je sladkou bodkou, ktorú si najlepšie doprajete s vyloženými nôžkami a v kľudovom režime.
Potrebujeme: 500ml vody
10 lyžíc práškového cukru
5 lyžíc citrónovej šťavy
1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry chemicky neošetrenej
Prevarte vodu s cukrom a nechajte vychladnúť. Pridáme šťavu z citróna a citrónovú kôru.
Aj pri tomto recepte platí, že kúsky čokolády sa budú v nanukoch vynímať. Takže pokojne pridajte svoju obľúbenú.
Naplňte formičky a nechajte zamraziť aspoň na 5 hodín.
Obľúbený tvarohový nanuk
Tento recept si doprajte aj so svojimi detičkami, je veľmi obľúbený.
Potrebujeme: 250g jemného tvarohu (bez hrudiek)
150ml smotany na šľahanie
Vanilková esencia
5 lyžíc práškového cukru
Horká čokoláda
Zo 100 ml smotany vyšľaháme šľahačku. Pridáme ju k tvarohu a cukru a dobre rozmiešame. Prilejeme pár kvapiek vanilkovej esencie. Zmes zmrazíme aspoň na 5 hodín.
Keď je zmes vychladená, môžeme robiť polevu. Čokoládu roztopíme spolu s 50 ml smotany. Pierkom potrieme nanuky už mierne vychladenou polevou.
Zaujímavý banánový
Tento recept je niečo nové a neopozerané. Niečo, čo je vhodné pre skutočných fajnšmekrov, ktorí radi objavujú novinky.
Potrebujeme: 23 banány
150 ml smotany na šľahanie
150 g jemného nehrudkového tvarohu
Kakaový prášok
100 ml kyslej smotany
2 banány olúpeme a nakrájame na tenké pásiky, presne tak, aby sa vošli do nádoby na nanuk.
Tvaroh zmiešame so smotanami. Banán, ktorý nám ostal si rozmixujeme na hladko a pridáme k tvarohovej hmote. Do každej formičky vložíme kúsok banánu a zalejeme pripravenou zmesou. Dáme zamraziť na 5 hodín.
Tak, ktorý si vyberiete? Všetky sú výborné.
Do horúcich dní želáme dobrú chuť!
Foto: Pixabay.com
Autor: Katarína V.