Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľká rodina nie je „in“

reklama:
Veľká rodina nie je „in“

Väčšina mladých ľudí si skôr či neskôr plánuje založiť vlastnú rodinu. Teplo domova, náruč milovanej osoby, džavot detí… Hrejivý pocit, že sa máte zakaždým kam vrátiť, kde na vás čaká láska vášho života, kde na vás skočia malí špunti a hodia sa vám okolo krku, len čo otvoríte dvere.

Jedno… ? Dve…? Tri…? Alebo dokonca aj viac detičiek? Možno sa práve aj vy rozhodujete, koľko potomkov by ste chceli mať.

V našej spoločnosti už dlhšiu dobu prevláda názor, že ideálny typ rodiny je rodina s dvomi deťmi. Na dvoch dospelých /rodičov/, dvaja akoby pokračovatelia /deti/, pričom sa zachováva spoločenská rovnováha.

V minulosti bolo celkom bežné, že rodičia vychovávali štyri, päť, ale aj desať detí. Keby ste v dnešnej dobe povedali, že máte toľko detí, väčšina ľudí si o vás pomyslí: „Vy nie ste normálni!“.

Aj mňa vždy fascinovali viacdetné – veľké rodiny, v ktorých sa stále niečo deje, kde to skrátka stále „žije“. Mojim veľkým snom bolo mať aspoň tri detičky. Keďže môj manžel je jedináčik a vždy mu chýbal súrodenec, s ktorým by zažil bežné detské hry, ale aj škriepky, aj on súhlasil s viacerými deťmi.

Prvé dve deti sme mali už ako tak odrastené – dcéra mala dvanásť, syn deväť, keď sme si povedali, že už by mohol byť ten správny čas na ďalšieho potomka.

Reakcie nášho okolia nenechali na seba dlho čakať.

Otázky typu:

„Vy budete mať tretie?“„A „to“ ste chceli, alebo sa vám „to“ pritrafilo?“ – ma neskutočne „vytáčali“, ale aj udivovali. Veď čo je na tom nenormálne chcieť mať viacej detí?

Niektorí naši známi to zase komentovali slovami:

„Ja sa vám čudujem, že ste sa na to dali. Už ste mohli mať pokoj, prvé dve už máte skoro odrastené, mohli ste si ešte užívať.“

Podľa mňa ľudia, ktorí dokážu takéto niečo vysloviť, akoby mali deti iba pre splnenie si reprodukčnej povinnosti. Pre nich je nepochopiteľné, že my si chceme svoj život užívať so svojimi detičkami a neskôr vnúčatkami. A pokoj… ten budeme mať predsa po smrti.

„V dnešnej ťažkej dobe, že ste sa na to dali.“

Ale povedzme si otvorene. Kedy bude ideálna – „ľahšia“ doba na väčší počet potomkov? Keď sa spýtame svojich rodičov, alebo starých rodičov, tiež nám potvrdia, že doba, v ktorej oni vychovávali nás, alebo starí rodičia zase našich rodičov, tiež nebola ľahká. A predsa to zvládli. Keby boli rozmýšľali podobne, väčšina z nás by tu asi nebola.

„Dvom deťom dáte predsa viac, ako trom.“

Je na tom trošku pravdy. Áno, dvom deťom sa dá dať viacej ako trom, či štyrom. Ale iba čo sa týka finančného zabezpečenia. Pretože lásky budete mať pre všetky deti dostatok, nech by ste ich mali koľkokoľvek. A tá je predsa najdôležitejšia.

Možno niektoré z vašich detí bude niekedy sklamané, že nemôže mať najmodernejší mobilný telefón, alebo si naň bude musieť samé niečo došetriť. Vtedy mu musíte vysvetliť, že má viacerých súrodencov a nemôžete si dovoliť kupovať také drahé veci. Ak bude práve v období puberty, môže sa stať, že vám vykríkne, že by bolo radšej jedináčikom. Ale postupom času si určite uvedomí, že mať súrodencov je hodnotnejšie ako nejaký super mobil, ktorý aj tak rýchlo vyjde z módy.

Súrodenci… Aj keď sa niekedy medzi sebou poškriepia, v krízových situáciách sa vedia podržať, dokážu si vzájomne pomôcť, zastať sa jeden druhého. A to sa v žiadnom prípade nedokáže vyrovnať materiálnym veciam.Takže ak sa aj vy rozhodujete, či to skúsiť, či ísť do toho alebo nie, neváhajte. Samozrejme pokiaľ nežijete na hranici chudoby. Je nádherné vychovávať viac detí. Nech by ste ich mali koľkokoľvek, každé bude úplne iné – jedinečné. Aj keď budú kúskom vás dvoch, každé bude úplne iná osobnosť.

  • Možno vás vaše okolie nebude chápať.
  • Možno vás niektorí budú obviňovať, že chcete iba „vyciciavať“ sociálny systém tohto štátu.
  • Možno budú hovoriť, že ste lenivá, že sa vám nechce chodiť do práce – pritom starostlivosť o rodinu, je omnoho náročnejšia. Je to práca na 24 hodín denne, ktorá zahŕňa viacero profesií, od opatrovateľky, upratovačky, kuchárky až po manažérku. Veď zabezpečiť bezproblémový chod domácnosti, hlavne s viacerými deťmi vyžaduje obrovské organizačné schopnosti, aj keď mnohým to možno tak nepripadá.
  • Možno budete mať problém zaradiť sa späť do pracovného systému – veď málokto je ochotný zamestnať matku s viacerými deťmi, pretože čo ak ochorejú a vy budete musieť ostať s nimi doma.

Ale stojí to za to!!!

Nevšímajte si druhých, nech si vravia čo chcú. Je to predsa váš život, vaše rozhodnutie. A deti sú predsa to najkrajšie a najúžasnejšie čo nás v našom krátkom živote môže postretnúť.

„Mami ľúbim ťa!“ Slza sa vám zaligoce v oku, pri srdci sa rozleje blažený, horúci pocit. Sú to tie najkrajšie slová, aké túži počuť každá mama. A predstavte si, že ich počujete nie od jedného, dvoch, ale viacerých detičiek. Vtedy vám nič iné nechýba ku šťastiu. Nepotrebujete najmodernejšie zariadenie bytu, najmodernejšie svetre či džínsy, ani každý rok exotickú dovolenku.

Jedine deti sú tie pravé hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť. Ich spokojný smiech a šťastím žiariace očká dokážu dodať neskutočnú energiu, ktorá nám pomôže prekonať ťažké chvíle a všetky prekážky, ktoré si život pre nás pripravil.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. marca 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.