Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Večný problém u chlapcov – Sťahovať, či nesťahovať predkožku?

reklama:
Večný problém u chlapcov – Sťahovať, či nesťahovať predkožku?

Určite vás ešte v pôrodnici, pri prvom kúpaní, poučila detská sestra, ako sa máte starať o genitálie vášho čerstvo narodeného, vytúženého synčeka. Pri kúpeli jemne stiahnuť predkožku a opláchnuť vodou. Nič nerobiť nasilu!

Prídete domov a snažíte sa robiť tak, ako vám to kázali. Lenže po pár mesiacoch vám v poradni povie detská lekárka, že predkožka by sa mala dať už viac stiahnuť a to, čo ste robili doteraz nebolo postačujúce. Cítite sa mizerne, máte pocit, že ste niečo zanedbali.

U novorodencov mužského pohlavia je úplne prirodzené, že predkožka je zlepená so žaluďom a voľná zostáva iba v okolí otvoru na močenie. Predkožka pritom plní dôležitú ochrannú funkciu, bráni vniknutiu nečistôt zo stolice a chráni citlivý žaluď.

Niekedy sa pod predkožkou môžu tvoriť biele usadeniny. Neľakajte sa! Ide o smegmu, ktorá pôsobí ochranne proti škodlivým baktériám a napomáha oddeľovaniu predkožky od žaluďa.

Kedy sa má dať predkožka úplne stiahnuť?

Čas, kedy príde u chlapca k úplnému oddeleniu predkožky je individuálny. U väčšiny sa to podarí ešte v rannom detstve.

Mnoho lekárov je zástancom toho, že prvý, kto má predkožku stiahnuť je sám chlapec a môže to nastať dokonca až v čase puberty. A rodič, ani lekár nemá do tohto procesu zasahovať.

Iní zase tvrdia, že predkožka by sa mala oddeliť do dvoch rokov veku dieťaťa. Ak sa to nepodarí rodičom, treba zájsť k urológovi.

Ako to teda je?

Keďže názory lekárov sa v tejto téme diametrálne rozchádzajú a jeden vám poradí tak, druhý presne opačne /pretože každý z nich sa snaží vychádzať zo svojich skúseností, ktoré sa mu osvedčili v praxi/, záleží len na nás rodičoch, ako sa rozhodneme. Či tomuto procesu trochu pomôžeme, alebo budeme čakať, kým príde k prirodzenému samovoľnému oddeleniu predkožky /ak k nemu vôbec príde/.

Nechcem tu dávať nejaké odborné rady, na to si netrúfam, ale spomeniem vlastnú skúsenosť.

Ako som písala na začiatku, v pôrodnici nás poučili, ako sa máme starať o intímnu hygienu nášho synčeka: Opatrne, jemne a nič nerobiť na silu! Tak sa som to snažila dodržiavať. Naivne som si myslela, že to bude stačiť a predkožka časom povolí. Lenže približne po roku a pol nenastalo takmer žiadne zlepšenie, zdalo sa mi, že predkožka takmer vôbec nepovolila a ešte k tomu som sa zľakla, pretože pod ňou sa nášmu drobcovi začali tvoriť biele hrčky, ktoré boli čím ďalej tým väčšie. Vtedy som ešte nevedela o čo ide.

Išli sme k detskej lekárke, ktorá posúdila, že predkožka naozaj povolila iba minimálne a odporučila nám návštevu urológie. Dosť som sa bála, ale zákrok trval možno dve sekundy. Plač synčeka po chvíli prestal, neuvedomoval si, čo sa s ním deje.

Asi dva dni boli také kritické, pri cikaní plačkal, pretože ho to samozrejme štípalo. Niekoľko krát denne sme robili výplach v repíku. Hojenie trvalo necelý týždeň. Odvtedy som si dávala veľký pozor, aby sa mu predkožka znovu neprilepila.

Dnes má syn jedenásť a neviem si predstaviť, že by v takomto, dá sa povedať už skoro pubertálnom veku šiel na takýto zákrok. Okrem toho, že je hanblivý, určite by to v ňom zanechalo traumu, na ktorú by len tak ľahko nezabudol.

Náš druhý synček má teraz 16 mesiacov a uňho sa mi zdá, že predkožka povoľuje omnoho lepšie. Určite je to aj tým, že sa to snažím robiť inak, ako v prípade nášho staršieho. Nerobím to nasilu, ale ani tak, ako mi to kázali v pôrodnici /jemne stiahnuť a opláchnuť/. Predsa len trošku tlaku je potrebné vyvinúť, najmä v miestach, kde sa vytvorí smegma, rýchlejšie to tam povolí a odlepí sa väčšia časť predkožky. Ale napriek všetkému som rozhodnutá, že ak sa nám to nepodarí do dvoch rokov, určite aj s ním pôjdeme na zákrok. Aj keď to budem s našim špuntom určite veľmi ťažko prežívať.

Na čo si treba dávať pozor pri sťahovaní predkožky u chlapcov?

  • predkožka sa nesmie sťahovať násilím – mohli by vzniknúť nežiaduce ranky, trhlinky, ktoré by mohli viesť k zápalu, prípadne vzrastom, ktoré by ešte viac zhoršili situáciu s oddeľovaním predkožky.
  • predkožku nikdy nesťahujte na sucho, radšej v kúpeli, alebo s olejčekom. Vtedy je mäkšia a poddajnejšia a skôr sa vám ju podarí oddeliť a aj predísť zbytočným nepríjemným rankám.
  • pri sťahovaní predkožky treba dať pozor, aby predkožka neuviazla za žaluďom a nedošlo k „priškrteniu“. Ak by sa ju potom nepodarilo rýchlo vrátiť späť, bol by nutný chirurgický zákrok.
  • ak sa predkožka začína oddeľovať, jemne a opatrne pokračujte pokiaľ to ide. Pokúšajte sa o to pravidelne každý deň, budete mať vyšší predpoklad úspechu a neskôr nebudete mať výčitky, že ste mohli urobiť viac.

Hygiena u chlapcov

Aj u chlapcov, tak isto ako u dievčat je potrebné dôsledne dodržiavať hygienu intímnych miest. Pretože ak sa zo žaluďu a predkožky neopláchnu zvyšky moču a smegma, môže sa predkožka zapáliť, čo sa prejaví jej opuchnutím a začervenaním, niekedy dokonca až výtokom hnisavého sekrétu.

Takisto je veľmi dôležitá pravidelná výmena plienok. Ak sa plienky nechávajú príliš dlho, môže to viesť nielen k zápalu predkožky a žaluďa, ale i zápalu močových ciest.

Niektoré plienky, pracie prostriedky, či detské sprchové mydlá a gély môžu pôsobiť dráždivo na intímne miesta vášho drobčeka, čo sa môže prejaviť začervenaním a drobnou vyrážkou. Vtedy zvoľte výrobky pre citlivú pokožku bábätka.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. mája 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.