Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

V akej forme sú lieky a ako ich najlepšie podať?

reklama:
V akej forme sú lieky a ako ich najlepšie podať?

Aké formy liekov existujú a ako ich správne podávať? Rovnako ako je treba dbať na správne podávanie lieku, je potrebné aj správne dávkovanie a to platí či sa jedná o kojencov, batoľatá alebo staršie deti.

Perorálne lieky (cez ústa)

  • tekuté (kvapky, sirup)
  • pevné (tablety, kapsule)

Pri výbere formy lieku berieme do úvahy viac faktorov. Musíme mať na pamäti, že popri výhodách tejto skupiny liekov, majú pevné formy aj nevýhody. U citlivých ľudí môže perorálne podaný liek podráždiť žalúdočnú sliznicu, pacient môže vracať a trpieť na nechutenstvo. U niekoho môže byť problémom aj zápach tablety.

Takisto treba mať na pamäti dávkovanie lieku. Problém môže nastať, ak dieťa chodí do školy alebo škôlky a počas tejto doby mu treba užiť liek. Preto sa preferujú lieky s predĺženým účinkom alebo lieky podávané 2krát denne.

Dôležitá je aj forma lieku, ktorú vyberieme pre dané dieťatko (pevná, tekutá). Veľmi rozhodujúca je aj vôňa sirupu. Častokrát sa stáva, že jednému dieťatku sirup vonia a druhé ho pre zápach odmieta.

Perorálne lieky sa však nesmú podávať deťom (dospelým) ktoré spia, majú poruchu vedomia, vracajú, nemôžu prehĺtať, deťom, ktoré vyjadrujú odpor krikom pri pokuse dať liek. Je to nebezpečné z toho dôvodu, že liek môžu aspirovať (vdýchnuť).

Treba mať aj na pamäti, že perorálne podávané lieky sa často stávajú príčinou intoxikácie (otravy). Je to z toho dôvodu, že pre dieťa sú dostupné. Treba mať preto na pamäti, že liek treba uložiť na bezpečné miesto. Nenechávať ho ani počas choroby pri dieťati. Takto uložený liek sa rýchlo môže stať príčinou náhodnej alebo úmyselnej intoxikácie (otravy).

Tekuté formy – Sú to sirupy, kvapky a olejové suspenzie. Sú určené najmä pre deti do 5 rokov, ktorým sa len výnimočne doporučuje pevná forma. Tieto lieky sú zložené z viacerých zložiek a preto je potrebné pred použitím ich dokonale premiešať. Chuťové vlastnosti týchto liekov sú prispôsobované potrebám detí. Preto trh ponúkla široký výber najmä ovocných príchutí. Treba si však uvedomiť, že práve táto chuť lieku môže byť, ale aj nevýhodou a to najmä z toho dôvodu, že pre dieťa je chuť lákavá a môže sa predávkovať.

Odmerky na tekuté formy liekov bývajú súčasťou balenia. Nie je vhodné nahrádzať ich polievkovou alebo čajovou lyžičkou, lebo tie môžu mať rozdielny objem. Takéto dávkovanie nie je presné a najmä u malých detí môže viesť k nesprávnej dávke lieku. Takže sa ľahko môže stať, že dieťaťu dáme menšiu dávku alebo naopak ho môžeme predávkovať. Po užití sirupu treba odmerku ešte vypláchnuť (čaj, voda) a podať dieťatku, aby prijalo potrebnú – celú dávku liečiva.

Pevné formy – Tablety, dražé, kapsle sa vyznačujú presnou dávkou liečiva a sú jednoduchšie na manipuláciu. Nevýhodou je, že môžu dráždiť pažerák, keď v ňom uviaznú a následne poškodzovať jeho sliznicu. Tablety – sú najčastejšou formou perorálneho podávania. Umožňujú nám presné dávkovanie. Podľa povrchovej úpravy sa dajú pohrýzť, cmúľať, prehĺtať. Úprava povrchu je dôležitá preto, lebo nám zabezpečí to, kde sa nám má daný liek rozpustiť (žalúdok, črevo). Toto je aj dôvod, prečo sa nemôžu všetky tablety deliť- pučiť. Tablety môžeme deliť len vtedy, keď majú znázornenú deliacu ryhu.

Kapsle – účinná látka je uložená v mäkkom alebo tuhšom želatínovom obale. Účinná látka je v práškovej podobe. Ak je problém s prehltnutím kapsle, môžeme jej obsah vysypať do malého množstva tekutiny, poriadne premiešať a užiť. U malých detí sa nikdy nesmie stať, že sa nám prášok nerozpustí celý. Mohlo by sa stať, že dieťa sa rozkašle a obsah aspiruje (vdýchne).

Rozpustený obsah kapsle je určený na okamžité užitie, nemôžeme ho nechať stáť dlhšiu dobu. Pri rozpúšťaní obsahu kapslí sa musíme ubezpečiť, či nejde o enterosolventnú kapslu (čo sa má rozpustiť v čreve). Takáto kapsla nie je vhodná na takéto „rozoberanie“. Práve jej obal chráni liečivo pred tým, aby sa nezačalo uvoľňovať v žalúdku, ale až v čreve.

Podávanie liekov pre kojencov a batoľatá

Podávame lieky v tekutej podobe, batoľa výnimočne aj rozdrvenú tabletu.

  • Poloha – ako pri kojení, kŕmení z fľaše
  • Čím – lyžičkou, fľaškou, striekačkou
  • Ako – pred kŕmením.

Ak používame striekačku, tak hrot nasmerujeme na vnútornú stranu líčka. Nie priamo do hltana, lebo ho ohrozujeme aspiráciou (vdýchnutím). Obsah striekačky vystrekujeme po troške, nie naraz. Liek sa nedoporučuje rozpúšťať v mlieku, lebo nikdy nevieme, aké množstvo dieťatko vypije a preto by sme mu nezabezpečili presnú dávku. Rovnako liek môže negatívne ovplyvniť chuť mlieka a mohlo by sa stať, že nám ho potom bude odmietať.

Predškolský vek – zvládne lieky v rôznej forme. Nepríjemnú chuť zvládne zapitím dostatočného množstva tekutín.

Rektálne podávané lieky (cez konečník)

Čípky, krémy, peny, masti – Podávame ich deťom s poruchami vedomia a pri vracaní.

Kontraindikované (nepodávajú sa) sú pri hnačkovitých ochoreniach a chronických zápaloch čriev. Problémom pri očakávanom účinku môže byť stolica v konečníku. Preto je najlepšie čípky podávať po vyprázdnení. Aplikácia čípkov je vhodná najmä v situáciách, keď potrebujeme rýchlo zasiahnuť napr. horúčkovité záchvaty. Čípky treba uskladňovať v chladničke a aplikovať ich do 1 minúty po vybratí z chladničky. Keď ich ponecháme pri izbovej teplote, začnú sa rozpúšťať a tým znemožníme ich aplikáciu.

Poloha:

  • kojenci, batoľatá – na chrbátiku so zdvihnutými nožičkami
  • staršie deti – ľavý bok, ľavá horná končatina skrčená pod bruchom, ľavá dolná končatina vystretá, pravá pritiahnutá k bruchu.

Okolie konečníka môžeme pred aplikáciou navlhčiť vodou alebo olejom. Čípok zavedieme až za vnútorný zvierač a podržíme 1-2 minúty, aby ho dieťatko nevytlačilo von.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. marca 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.