Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svetový deň proti rakovine

reklama:
Svetový deň proti rakovine

Liga proti rakovine sa aj v tomto roku pripája k iniciatíve Medzinárodnej únie proti rakovine – UICC, ktorá každoročne vyhlasuje 4. február za Svetový deň proti rakovine. Na Slovensku sa zameriava na tému prevencie pred rakovinou krčka maternice a prsníkov.

Po iné roky sa kampaň niesla v duchu jednotnej témy pre všetky svetové kontinenty a bola zameraná na prevenciu u detí. V tomto roku si každá krajina vybrala tému vlastnú a pripla tak svoju „zástavku“ do jednej spoločnej mapy pod heslom „Rakovine sa dá predísť“. Cieľom tohto postupu je podporovať národné aktivity v boji proti rakovine a spoločne tak znásobiť úsilie národných Líg proti rakovine v snahe o zníženie onkologických ochorení a úmrtia na ne.

Fakt, že každý rok ochorie vo svete na rakovinu 12,7 miliónov ľudí a 7,6 miliónov na ňu zomiera, je alarmujúci.

Liga proti rakovine SR tohtoročný Svetový deň proti rakovine zameria na prevenciu pred rakovinou krčka maternice a prsníkov cez informovanie o tejto problematike letákmi a interaktívnymi prednáškami pre žiačky a študentky základných a stredných škôl.

Prostredníctvom výchovy dospievajúcich dievčat v školách chce včas upozorniť na riziká vzniku týchto typov onkologických ochorení, na možnosti ako im predísť a na potrebu preventívnych prehliadok u žien v každom veku. V snahe dosiahnuť interaktivitu a záujem oslovila Liga proti rakovine školy zapojené do projektu „Onkologická výchova“, aby sa prostredníctvom prednášok odborníkov, diskusiou na uvedenú tému rozšírili potrebné informácie u dospievajúcich dievčat a následne aj u ich matiek, či sestier, ku ktorým sa potrebné informácie môžu dostať účinnou spoluprácou so školami.

K celoročným aktivitám Ligy proti rakovine zameraným na prevenciu a zdravú životosprávu patria: Informačná a poradenská služba Linky pomoci, pravidelné preventívne prednášky pre žiakov a študentov základných a stredných škôl prebiehajúce v Centre pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave, prednášky pre verejnosť v martinskom a košickom Centre pomoci, ako aj rôznorodé spektrum informačných a edukačných publikácií a letákov poskytované zdarma.

Zdroj: Liga proti rakovine, www.lpr.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. februára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.