Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škola cez prázdniny- neumučte svoje deti, ale ani nevypadnite z cviku. Ako na to?

reklama:
Škola cez prázdniny  neumučte svoje deti, ale ani nevypadnite z cviku. Ako na to?

Je dobré sa učiť s deťmi cez prázdniny? Ak áno – prečo a čo s nimi treba robiť? Poradíme ako deti nezničiť, ale zároveň im uľahčiť opätovný návrat do školy.

Keď deťom cez prázdniny spomeniete školu, väčšinou Vás zahriaknú, nahnevajú sa na Vás, či ich tým rozosmutníte alebo o nej nechcú ani počuť.

Je to v poriadku, veď prázdniny sú na to, aby si deti oddýchli od školy.

Ak však máte deti hlavne v mladšom školskom veku ( prvý stupeň) je dobré, aby ste sa s nimi trochu učili aj cez prázdniny.

Prečo?

Deti v tomto veku ešte nemajú informácie tak hlboko v sebe. Veľa z toho, čo sa v škole počas roka naučili, hneď zabudnú.

Škola cez prázdniny je dobrá, aby si zafixovali informácie a zapamätali si ich, aby sa im v septembri nestalo, že si nespomenú na vybrané slová, na sčítanie a podobne.

Učenie sa cez prázdniny je vlastne taká pomoc v opakovaní.

Dávajte si ale pozor, aby ste ich učením sa netrestali. Že Vás napríklad neposlúchnu tak za trest idete písať diktát.

To je chyba, ktorej sa vyvarujte, pretože im školu ešte viac znepríjemnite.

Ako teda deťom urobiť „školu hrou“ cez prázdniny tak, aby ste neboli tá najhoršia?

Motivujte ich

Napríklad sa dohodnite, že si napíšete jeden diktát a potom sa pôjdete kúpať alebo budete spolu potom robiť to, čo má Vaše dieťa rado. Niečo za niečo. Motivujte ho tak, že mu za to niečo sľúbite. Je to trošku vydieranie, ale je to veľmi účinný spôsob a navyše tak nevytvoríte v deťoch nechuť.

„Pchajte“ školu všade

Čítajte s deťmi reklamy, časopisy, jedálne lísty na dovolenke, ak si všimnete vybrané slovo, spýtajte sa, prečo je tam také y/i, keď budete v obchode, nechajte ich vypočítať, čo koľko stojí , či sa to oplatí kúpiť a podobne…

Neuvedomia si, že vlastne sa učíte. Vy sa nebudete cítiť hlúpo, že ich nútite sa učiť cez prázdniny a oni si neuvedomia, o čo Vám vlastne ide 😉

Nájdite tvorivý spôsob ako si opakovať

Napríklad začnite skladať básničky so svojimi deťmi. Tak si pri písaní zopakujú písmenka, čo je vlastne Vašim cieľom.

Alebo vymyslíte hru s číslami.

Majte v tom pravidelnosť

Ak dáte svojim deťom jeden diktát za dva mesiace, moc mu nepomôžete. Preto z toho urobte istý zvyk, ale pokojne ho obmieňajte.

Nie nadarmo sa hovorí, že opakovanie je matka múdrosti.

Platí to vo všetkom. Aj v učení sa 🙂

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. júla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.