Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sedem tipov ako viac spoznávať deti počas prázdnin

reklama:
Sedem tipov ako viac spoznávať deti počas prázdnin

Letné prázdniny sa nám pomaly klopia do svojej polovice a už ich začiatok bol pre deti túžbou na oddych, leňošenie, či nové zážitky. Či ste si pred vysvedčením urobili „prázdninový zoznam aktivít“ alebo nie, prvý polčas je tiež príležitosťou zapojiť aktivity na rozvoj zručností detí. K tým patrí aj schopnosť oddýchnuť si, zorganizovať vlastný čas, spoločne strávený čas i učenie sa nových poznatkov cez zážitky. Viac Vám povie kampaň „Spoznaj svoje dieťa“.Letné prázdniny sú príležitosťou na oddych, regeneráciu, rekreáciu, ale v neposlednom rade sú vzácnym časom pre utuženie vzťahov v rodine. Prinášame vám niekoľko odporúčaní, ako využiť tento čas pre dobro a rast vašich detí i vašej rodiny.

Počas prázdnin by mali mať deti dostatok času pre neštruktúrovanú hru

Po 10 mesiacoch, kedy bol život detí z veľkej časti usmerňovaný školským rozvrhom, domácou prípravou do školy a krúžkami majú teraz priestor pre zorganizovanie si vlastného času a aktivít.

Nedostatok dovolenky v práci neznamená nedostatok aktivít

Ak nemáte v práci nárok na dovolenku, či jej máte nedostatok, neznamená to, že by ste nemohli mať na prázdniny plán. Najmä, ak potrebujete zabezpečiť starostlivosť a dohľad nad deťmi v čase, keď musíte pracovať. V súčasnosti je v ponuke množstvo pobytových i denných táborov a organizovaných voľnočasových a záujmových aktivít. Nezabudnuteľné zážitky prinášajú aj prázdniny prežité u starých rodičov alebo s bratrancami a sesternicami, či deťmi rodinných známych. Pri správnom zosúladení si môžete so starostlivosťou o deti vypomôcť navzájom.

Neštruktúrovaná hra neznamená ničnerobenie

Je množstvo aktivít, ktoré môžu deti počas letných prázdnin robiť. Zvlášť je dobré venovať vyššiu pozornosť sprostredkovaniu pobytu na čerstvom vzduchu a v prírode – veď prečo inak by bolo toľko času vyhradeného práve v lete. Rýchlemu vyriešeniu situácie, keď vám dieťa povie: „Ja sa nudím!“ môže napomôcť zoznam prázdninových aktivít, ktorý ste spolu s deťmi spísali už na začiatku prázdnin. Potom už len deti odkážete na daný zoznam s povzbudením, že v ňom nájdu a vyberú si určite nejakú zaujímavú činnosť, ktorej sa môžu venovať.

Prázdniny sú časom na budovanie vzťahu

Niekedy majú deti tendenciu nadmieru využiť prázdninový čas pasívnymi aktivitami ako sledovanie televízie, hranie sa na počítači a využívaním možností internetu. Aj na tieto činnosti je v lete viac času a sami o sebe nie sú zlé, navyše, rodičia môžu mať pocit, že takto majú deti viac pod kontrolou, ako keď sú na „nebezpečnej ulici“. Aj počas leta by to však deti nemali s počítačom a televíziou preháňať. Prázdniny sú priestorom pre zvýšený sociálny kontakt s rovesníkmi a budovanie vzťahov.

Učenie prostredníctvom dobrodružných aktivít

Niektorí rodičia si myslia, že počas prázdnin by mali zabezpečiť aspoň provizórny režim udržiavania si školských vedomostí a tak deti počítajú príklady, píšu diktáty, musia prečítať niekoľko strán literatúry denne… Prázdniny je dobré využiť aj pre ďalšie učenie a rozvoj vedomostí detí, avšak je oveľa lepšie, keď sa tak deje nenútene, prostredníctvom zaujímavých či dobrodružných aktivít. Môžete napr. spolu s deťmi plánovať výlet, pričom deti budú zisťovať jednotlivé informácie či už o ceste, o tom, ako sa na výlet pripraviť a čo si zbaliť, čo na výlete môžu vidieť a na základe získaných informácií potom rozhodnúť, čomu sa na výlete budete naozaj venovať a čo tam robiť… Podobne môžete postupovať aj pri plánovaní rodinnej dovolenky. Po výlete zas môžete nadobudnuté vedomosti u detí upevňovať rozličnými tvorivými otázkami ako napríklad: „Čo ich dnes počas výletu najviac zaujalo, prekvapilo, pobavilo…“

Prázdniny sú časom i pre rodinu

Počas prázdnin by ste nemali zabudnúť na spoločné aktivity rodičov a detí. Vôbec nemusí ísť o drahé dovolenky. Spoločná prechádzka do lesa sprevádzaná úprimným rozhovorom (napr. o vašom detstve) môže byť pre vzájomný vzťah oveľa prínosnejšia ako týždňové vylihovanie pri mori. Dôležité je byť spolu tu a teraz, nie každý pre seba a vedľa seba. A keď príde večer alebo vonku prší, môžete si zahrať rozličné spoločenské hry, či spoločne prečítať knižku.

Prázdninový program bude pestrejší, ak prijmete i kompromisy

Ak chcete, aby vaše deti i ostatní členovia rodiny boli s prázdninovým programom a aktivitami spokojní, je dobré spoločne sa porozprávať o tom, čo by kto chcel robiť, ako to zrealizovať, ako skombinovať rozličné záujmy členov rodiny a ich časové možnosti. Keď si každý z rodiny nájde v prázdninovom programe aktivity ktoré ho bavia, bude spokojnejší. Taktiež, keď bude poznať súvislosti rozličných obmedzení alebo keď uvidí, že aj kvôli naplneniu jeho predstáv ostatní členovia musia niekedy ustúpiť zo svojich požiadaviek, ľahšie pristúpi na kompromis. Je dobré si uvedomiť, že nikdy nebudeme mať ideálny prázdninový program, ale vhodným prístupom môžeme prežiť prázdniny, počas ktorých sa budeme – a najmä vaše deti – cítiť dobre a podľa možností z nich vyťažiť maximum – tak pre oddych, ako aj ďalší rozvoj a budovanie vzťahov.

Želáme vám pekné leto a príjemný čas strávený s vašimi deťmi.

www.spoznajsvojedieta.nds.sk
www.facebook.hodinadetom.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júla 2014

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.