Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prvé ošetrenie novorodenca a jeho začiatky

reklama:

Určite ste aj vy zvedavé, čo sa bude diať s vašim drobčekom bezprostredne po narodení. Novorodenec je bábätko od narodenia do 28 dní. Pôrod donoseného novorodenca nastáva po 40 +/- 2 týždňoch gestácie.

Hneď po narodení bude váš drobček na chvíľu od vás odlúčený. Bude sa okolo neho krútiť pani doktorka neonatologička a sestrička, ktoré ho dôkladne vyšetria od hlavy po päty. Prvé ošetrenie bude prebiehať v novorodeneckom kútiku, ktorý sa nachádza na pôrodnej sále. Tento kútik je vybavený prebaľovacím stolom, termolôžkom, kyslíkom, odsávačkou, pomôckami na resuscitáciu, dojčeneckou váhou a korýtkom na meranie dĺžky. Samozrejme, že sú tu ešte pomôcky na ošetrenie pupočníka, roztok na dezinfekciu očí, teplomer, čísla na označenie novorodenca a farebný roztok.

Prvé ošetrenie sa vykonáva v rukaviciach, aby sa minimalizoval prenos infekcie sekrétmi, krvou, plodovou vodou. Pre dieťatko nastáva velikánska zmena. Musí si zvyknúť a prispôsobiť sa životu mimo maternice. Každého novorodenca po narodení musíme aj odvážiť a odmerať jeho dĺžku v korýtku a aj obvod hlavičky.

Dieťatko sa uloží na vyhriate lôžko, aby sme predišli stratám tepla. Pupočník už má zaškrtený z pôrodnej sály, tu mu ho sestrička ošetrí definitívne. Plienky by mali zasahovať pod pupočník, aby sme mohli sledovať, či nekrváca. Veľmi dôležité je aj odsatie plodovej vody z dýchacích ciest.
Dieťatko bezprostredne po pôrode nekúpeme. Zabránime možným stratám tepla. Pokožku dieťatka osušíme. Takto zabavíme telíčko od plodového mazu, plodovej vody a krvi. Dieťatko kúpeme až vtedy, keď je adaptované s prostredím, čo býva zvyčajne po 2 hodinách.

Odmeria sa mu aj telesná teplota v konečníku, čím sa sleduje aj priechodnosť konečníka. Jemnou sondou sa preveruje aj priechodnosť pažeráka.

Pani doktorka popočúva srdiečko a pľúca. Šelesť srdca je u novorodencov bežný a obvykle nezanecháva trvalú vadu. Potom mu hmatom vyšetrí bruško a zistí, či sú vnútorné orgány primeranej veľkosti, odmeria pulz v slabinách. Vyšetrí, či dieťatko nemá anomálne pohlavné orgány a u chlapcov overí, či oba semenníky klesli do mieška. Jemným pohybom končatín vyšetrí, či predkolenie a chodidlo sú v jednej osi, či sú nohy primerane dlhé a či na dolných končatinách nie sú deformácie. Na záver palcom prejde po chrbtici dieťatka a ubezpečí sa o tom, že všetky stavce sú na správnom mieste a nie sú rozštiepené.

Veľmi dôležité je označenie novorodenca, ktorým predchádzame možnej zámene. Farebným roztokom sa napíše meno na chrbátik alebo stehno a na zápästie matky a novorodenca sa dáva šnúrka s číslom.

Ďalším krokom je ošetrenie očí novorodenca. Kredeizácia chráni pred infekciou spojiviek.

Keď sme už toto všetko zvládli, odnesieme ukázať drobčeka mamičke a priložíme jej ho k prsníku, čím vlastne stimulujeme tvorbu mliečka.

Potom ďalšie hodiny (cca12 hod) trávi na observačnom oddelení, kde sestričky a lekári sledujú jeho popôrodnú adaptáciu. Všetko záleží od zvyklostí jednotlivých pôrodníc!

Čo je typické pre novorodenecké obdobie?

  • Pupočníkový kýpeť postupne zasychá, až nám na 3-5 deň odpadne.
  • V priebehu prvých 3-4 dní sa môže znížiť hmotnosť novorodenca. Je to spôsobené nedostatočným príjmom tekutín, stratou tekutín pri odchode stolice, močom. Tento pokles sa má vyrovnať v priebehu 10-14 dní.
  • Novorodenecký ikterus (žltačka). Mierne žlté sfarbenie kože sa objavuje na 2-3 deň a za týždeň ustúpi.
  • Hypoprotrombinémia, ktorá je zapríčinená nedostatkom vitamínu Ka nedostatočnou činnosťou pečene. Vystupňovanie hypoprotrombinémie je príčinou krvácania, najmä z GITu (tráviaci systém), melena (krv v stolici), hemateméza (vracanie krvi), krvácanie z pupočníka.
  • Hormonálne reakcie, ktoré sú ovplyvnené prechodom hormónov z tela matky do plodu. Preto sa u niektorých novorodencov môžeme stretnúť ku koncu prvého týždňa so zväčšenými prsníkmi, krvavo hlienovou sekréciou z vagíny. Tento stav sa upraví do 1-2 týždňov.

Čo sa týka výživy novorodenca v súčasnej dobe je trend prikladať dieťatko k prsníku za 30 minút po pôrode.

Žene sa prvý deň po pôrode tvorí malé množstvo mlieka (10-20 ml), ktoré sa nazýva kolostrum (mledzivo). Tvorba mlieka sa zvyšuje po 2-3 dňoch. Materské mlieko je redšie, má bielu farbu, ktorá sa neskôr mení na modrastú. Zloženie materského mliečka sa postupne mení, aby zodpovedalo potrebám bábätka. Preto to majte na pamäti a nežite s myšlienkou „že moje mlieko je zlé“. Materské mlieko je to najcennejšie a najlepšie, čo môžete svojmu dieťatku dať. Novorodenec má piť podľa chuti. Nemáme ho obmedzovať množstvom ani časovými intervalmi.

Mnohé pôrodnice v dnešnej dobe majú rooming – in. Ide o spoločné umiestnenie matky a novorodenca v jednej izbe. Tento systém je pozitívny v tom, že matka si hneď od prvých chvíľ môže vytvárať citové puto s bábätkom, čo má vplyv aj na rozvoj laktácie.

Detská sestra učí mamičku ako správne manipulovať s dieťatkom, učí ho prebaľovať,kúpať, ošetrovať pupček a pokožku.

Ak je všetko v poriadku, obvykle na 4-5 deň môže ísť mamička aj s bábätkom domov.

Do 24 hodín po prepustení z nemocnice treba navštíviť obvodného pediatra. Tu si treba zistiť aké sú zvyklosti vo vašom regióne. Niekde už musí mamička v pôrodnici nahlásiť meno obvodného pediatra. Niekde stačí, keď po prepustení pôjde otecko so správou z novorodeneckého oddelenia za detskou doktorkou a už s ňou sa dohodne na ďalšom postupe a návšteve.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. marca 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.