Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste mali Vaše deti viesť k čítaniu kníh

reklama:
Prečo by ste mali  Vaše deti viesť k čítaniu kníh

Deti postupne strácajú záujem o literatúru. Všimli ste si to? Ale prečo je to tak? Nebaví ich to? Nemajú na to čas?

Žijeme v dobe, v ktorej sú deťom ponúkané rôzne iné zaujímavé činnosti a veci namiesto kníh. Deti sa naučia hrať na tablete alebo na telefóne pomaly rýchlejšie ako my, dospelí. Hračky sú už na takej úrovni, že sa s nimi môžete napríklad rozprávať. Deti v dnešných dobách majú také veci, o ktorých by sa nám nikdy ani len nesnívalo.

No nič nemôže dať deťom také zážitky ako im dá dobrá kniha. Veríte mi?

Knihy rozvíjajú detskú fantáziu

Nezdá sa Vám akoby sme žili v dobe, kedy deti nevedia vymyslieť, čo majú napríklad nakresliť? Dáte im papier a oni nemajú nápad. Poprosíte ich, aby Vám vymysleli rozprávku a oni zrazu nevedia. Pravidelným študovaním literatúry si deti budú zaručene rozvíjať svoju fantáziu. Kniha ponúka toľké možnosti!

Deti si zrazu predstavia ako hlavný hrdina vyzerá. Hlavná postava je zrazu niekto z ich fantázie. Niekto, kto nosí také oblečenie, ako sa im páči, niekto, kto má taký nos, aký sa páči im. Nie ako v televízii.

Zlepšujú si svoje zručnosti zo slovenského jazyka

Áno. Je aj vedecky dokázané, že deti, ktoré veľa čítajú, majú menej problémov s našim rodným jazykom ako deti, ktoré nečítajú. Ale veď to je jasné!

Deti si napríklad vybavia správny pravopis v nejakom slove na základe toho, ako ho videli v knihe.

Tiež sa deti naučia lepšie vyjadrovať, tvoriť správne väzby, ich slovná zásoba bude zrazu oveľa bohatšia.

Čítanie je prevenciou pred špecifickými poruchami učenia

Pod týmto pojmom chápeme dyslexiu a dysgrafiu. To sú poruchy, v ktorých majú deti problémy: buď s čítaním alebo písaním. Pravidelné čítanie predchádza týmto poruchám.

Nie je to strata času

Čítanie je efektívnym využívaním voľného času. Voľný čas vedia premrhať už aj deti, či si to priznáme alebo nie. Ak deťom pravidelne púšťate televíziu, aby ste ich zabavili, je to nie len škoda času, ale televízia aj zle vplýva na psychický vývoj dieťaťa.

Ak ale deťom ponúknete knihy, rozhodne to nebude stratený čas a Vaše deti porastú 🙂

O pár rokov Vám poďakujú

Ak začnete Vaše deti viesť k literatúre už v skorom veku, o pár rokov z nich budú vzdelané mladé ženy alebo mladý muži. Budú sčítané a budú vynikať v porovnaní so svojimi rovesníkmi.

Dáte ich životu smer. Naučíte ich siahnuť po knihe v každom čase.

Knihami môžete svoje deti tiež vychovávať.

Možno Vám tieto moje slová znejú nadnesene a neveríte všetkému, čo som povedala, ale píšem to z vlastnej skúsenosti.

Literatúra je moja srdcová záležitosť, ako sa hovorí 🙂

Čítam, odkedy som sa naučila čítať. Každá kniha, ktorá mi prešla rukami, ma niečo nové naučila. Niečo mi priniesla. Neberte svojim deťom túto možnosť a aspoň to skúste. Možno na Vás budú pozerať ako na blázna, ale nedajte sa odradiť.

Nájdite knihu, ktorá je špeciálne pre Vaše dieťa.

A taká kniha vždy existuje. Len ju treba nájsť.

Nechajte svoje deti porásť aj takýmto smerom.

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.