Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo bábätko grcká? Tu sú najčastejšie dôvody

reklama:
Prečo bábätko grcká? Tu sú najčastejšie dôvody

Vracanie je vždy príznakom nejakého problému, samo o sebe nie je chorobou. U bábätiek je vracanie spôsobené predovšetkým stravou, ale do úvahy treba vziať aj tzv. reflux, ktorý dokáže potrápiť aj rodičov.

„Obyčajné“ vracanie

Mnohé bábätká vracajú mlieko bezbolestne – v podstate môžeme tvrdiť, že ani nejde o vracanie, skôr je to len vytekanie mlieka von z úst po kŕmení z fľaše alebo po dojčení. Bábätko dáva z úst von prebytočné mlieko a ide o úplne bežný jav. V takomto prípade netreba mať žiadne obavy.

Dojčené deti

Niektoré dojčené deti majú problém s materským mliekom, a to najmä v začiatkoch dojčenia. Vracanie sa jednoducho upraví zmenou kŕmenia napríklad tak, že budete bábätko dojčiť každú hodinu po päť minút, alebo každé dve hodiny po desať minút. Dojčenie v malých dávkach nedráždi tráviacu sústavu a pomáha dieťaťu. Na doplnenie tekutín môžete v prípade potreby použiť čistú prevarenú vodu.

Nedojčené deti

Vracanie by sa malo zastaviť keď vylúčite mlieko na dvanásť hodín a budete bábätku podávať len slabý čaj. Ak sa bábätko upokojilo a približne osem hodín nevracia, nakŕmte ho 20 ml mlieka a zvyšok doplňte čajom. Pomaly zvyšujte pri každom kŕmení dávku mlieka až kým nebude nutné dávku dopĺňať čajíkom. V prípade, že vracanie pretrváva aj po tomto postupe, skúste inú značku mlieka.

Gastroezofageálny reflux

Reflux odlíšite od vracania tým, že vaše bábätko začne vracať akoby oblúkom a vracia bez ohľadu na to, či je deň alebo noc. Bábätko pri refluxe nie je vo svojej koži, pretože má buď prekyslený žalúdok, alebo zápal sliznice. Po vyšetrení vám pediater určite odporučí antirefluxnú stravu.

Kedy navštíviť pediatra?

V drvivej väčšine prípadov, kedy bábätká vracajú, nejde o nič vážne a rodičia môžu byť pokojní. Pediatra treba navštíviť najmä vtedy, keď spozorujete nazeleno sfarbené zvratky alebo stopy krvi. Vracanie sprevádzané horúčkou alebo nafúknutým bruškom musí liečiť detský lekár. Pediatra vyhľadajte aj v prípade, že vaše bábätko vravia opakovane. Pri podozrení na reflux musí byť dieťa bezodkladne vyšetrené pediatrom.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. januára 2015

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.