Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pravda alebo mýtus?

reklama:

Aj vy ste už asi niektoré z týchto tvrdení počuli? Zamysleli ste sa však nad tým, či sú tieto slová naozaj pravdivé?

V guľatom a nízko posadenom brušku nosíme chlapčeka.

Nie je to pravda, rovnako ako nie je pravda, že v špicatom brušku musí tehotná žena nosiť dievčatko. Vzhľad bruška je ovplyvnený svalovým a maternicovým napätím a pozíciou, v ktorej sa vyvíjajúci plod nachádza.

Tehotná žena nesmie dvíhajte ruky, lebo dieťaťu sa omotá pupočná šnúra okolo krku.

Aj keď približne štvrtina novorodencov má omotanú pupočnú šnúru okolo krku (väčšinou sa však rodia bez problémov), spôsobuje to predovšetkým aktivita plodu, nie nejaká aktivita matkiných rúk.

Najviac detí sa rodí pri splne mesiaca.

Nie je pravda. Pôrod spúšťajú hormonálne procesy, ktoré s fázami mesiaca, s počasím, s vplyvmi atmosféry a podobnými okolnosťami nemajú nič spoločné.

Tehotné ženy by sa nemali kúpať vo vani.

Lekári nezakazujú tehotným kúpať sa vo vani. Doporučujú však, aby voda nebola teplejšia ako 37 stupňov Celzia. Upozorňujú, že takýto primeraný teplý kúpeľ pomôže budúcim mamičkám uvoľniť sa a uľaví pri napuchnutých nohách či rukách.

Počas tehotenstva sa vyhnite sexu.

Ak je tehotenstvo bezproblémové, nie je dôvodu vyhýbať sa sexuálnemu životu. Dieťa je v maternici chránené a bežné sexuálne praktiky mu nemôžu ublížiť. Sex pre tehotnú ženu môže byť naopak ešte väčším potešením práve vďaka väčšiemu prekrveniu genitálií.

Pohlavie možno odhadnúť podľa tepu plodu.

Neexistuje dôkaz o súvislosti počtu tepov srdca plodu a jeho pohlavím.

Inkontinencia, ktorá sa objaví v období tehotenstva a pôrodu, ostane do konca života.

Nie je to pravda. 6–8 týždňov trvá organizmu, kým sa vráti po pôrode k správnemu fungovaniu. Spolu s návratom tela do formy, miznú aj nepríjemnosti spojené s tehotenstvom, teda aj inkontinencia.

Vlastná pupočníková krv bábätka sa nemôže použiť na jeho liečbu, lebo obsahuje zárodky ochorení.

Nie je to pravda.

Pravdepodobnosť, že budem niekedy potrebovať pupočníkovú krv, je veľmi malá. Preto sa ju neoplatí odoberať a uskladňovať.

Nie je to pravda. Pravdepodobnosť, že dieťa bude niekedy potrebovať svoje vlastné bunky, odobraté pri pôrode, je asi 1:450. Šanca použitia kmeňových buniek sa s rozvojom vedy a medicíny neustále zvyšuje.

Vlastná pupočníková krv sa nemusí dať zamraziť. Stačí, ak sa vlastné krvotvorné kmeňové bunky odoberú človeku z kostnej drene až v čase, keď vie, že ich potrebuje.

Áno aj nie. Pupočníkovú krv sa oplatí odoberať a uskladňovať.

Transplantát z pupočníkovej krvi je často primalý a stačí len pre detských pacientov.

Nie je to pravda.

S pupočníkovou krvou sa odoberie aj cenná krv dieťaťa.

Nie je to pravda. Pupočníková krv, ktorá sa nachádza v pupočníkovej šnúre a v placente sa po pôrode považuje za biologický odpad. Krv sa však odoberá až po zasvorkovaní a prestrihnutí pupočníka.

Krvotvorné bunky nemajú dlhú životnosť.

Nie je to pravda. Pri skladovaní pupočníkovej krvi nehrá čas úlohu. Kmeňové bunky sa v tekutom dusíku dajú skladovať neobmedzene dlho.

Ak by moje dieťa niekedy náhle potrebovalo transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek, ešte stále sú tu verejné registre, v ktorých sa môžu nájsť vhodní darcovia.

Nie je to pravda. Pri mnohých ochoreniach sa využívajú výlučne iba vlastné krvotvorné kmeňové bunky.

Môžem získať odobranú krv môjho dieťaťa z verejného registra, ak ju bude kedykoľvek potrebovať?

Nie je to pravda. Nie všetky darované vzorky musia skončiť vo verejnom registri pupočníkovej krvi. Register môže vzorku odmietnuť pre nízky objem odobratej krvi. Ale aj kvôli kontaminácii vzorky nežiaducimi baktériami, alebo aj kvôli nevyhovujúcej rodinnej anamnéze. V takomto prípade sa transplantát z pupočníkovej krvi môže použiť na výskum, alebo sa likviduje.

Bavlnené plienky nie sú lacnejšie.

Tento „argument“ často počujeme, prepočty ale hovoria niečo iné.

Bavlnené plienky sú nepohodlné.

Nie je to pravda. Moderné nohavičkové bavlnené plienky pripomínajú svojím tvarom plienky jednorazové. Zapínajú sa na suché zipsy alebo patentkami. Manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.

Bavlnené plienky nie sú ekologické.

Je to pravda, ale to platí to aj o jednorázových. Bavlnené plienky,sa musia prať, spotrebúva sa voda, elektrina a do prírody sa vypúšťa odpadová voda s práškom na pranie. Pri výrobe jednorazových plienok sa spotrebuje 10× viac surovín a 3× viac energie ako pri bavlnených plienkach.

Bavlnené plienky nie sú hygienické.

Mnoho rodičov začne používať bavlnené plienky práve kvôli nepríjemným reakciám pokožky na zadočku ich dieťaťa na chemické látky, ktoré sú obsiahnuté v plienke. Ak používate priedušný systém prebaľovania (bavlnené plienky, vlnené alebo fleesové vrchné nohavičky) zaistíte na rozdiel od jednorazových plienok pokožke dieťaťa, že môže po celú dobu dýchať. Obmedzíte tak vznik nepríjemných zaparenín.

Bavlnené plienky oneskorujú vývoj dieťaťa.

Táto predstava je v nás hlboko zakorenená. Celé generácie boli vychovávané s batohom na zadku a určite nie sú, neboli a ani nebudú zaostalejší ako dieťa so štíhlou jednorazovou plienkou. Batôžtek na zadočku dieťaťa oceníte pri prvých pokusoch dieťaťa postaviť sa na vlastné nohy, kedy funguje ako výborný tlmič pádov. Pokiaľ nemáte v byte koberec, funguje ako izolačná vrstva pred prechladnutím. Veľa detí, ktoré nosia bavlnené plienky predbehli v motorickom vývoji deti so štíhlou jednorazovou plienkou. No a ak má vaše dieťa problém s vývojom bedrových kĺbov, oceníte automatické široké balenie, ktoré bavlnené plienky poskytujú.

V bavlnených plienkach má dieťa stále mokrý zadok.

Moderné bavlnené plienky používajú materiály a technológie, ktoré odvádzajú vlhkosť smerom von z plienky. Použitie separačných vložiek pôsobí ako izolačná vrstva a neprepúšťa vlhkosť z plienky späť k zadočku.

Bavlnené plienky sú nemoderné.

Prečo sa vracať k tomu, čo sme už raz zavrhli? Práve pre tých pár dôvodov, ktoré sme už vyššie uviedli- zdravotné, ekologické a ekonomické. Neverte všetkému čo vám vnucujú výrobcovia reklám a výrobcovia jednorazových plienok.

Ženy sa o deti sa starajú lepšie.

Nie je to pravda. Častokrát si to však ženy myslia a to preto ,že bábätko v nich rástlo a už počas tohto obdobia si s ním vytvárali vzťah. Tento náskok však muži dobiehajú pomerne rýchlo. Hneď po narodení sa totiž potomok stane bytos ťou a ženy sa mylne domnievajú, že ich emocionálne spojenie s dieťaťom je silnejšie ako to otcovské. Prieskumy a výskumy však ukazujú opak. Tak matky, ako aj otcovia sú so svojím dieťatkom v úzkom spojení.

Otcovia nepoznajú dieťa podľa vône ako ženy.

Nie je to pravda.

Malému dieťaťu môžem pokojne dať kravské mlieko.

Nie je to pravda. Kravské mlieko je pre teliatka a nie pre dieťatká, pretože obsahuje vysoké množstvo bielkovín a solí a málo železa, jódu a vitamínov. Kravská bielkovina je veľmi ťažko stráviteľná a môže byť pre detský organizmus výrazne alergizujúca, pretože pokiaľ nie je upravená, je pre deti do troch rokov nevhodná.

Je jedno, či dieťa kŕmim kravským mliekom alebo umelou dojčenskou výživou, pretože umelé mlieko obsahuje takisto kravské mlieko.

Nie je to pravda. Bielkovina kravského mlieka je pre dieťa ťažko stráviteľná a preto je v dojčeneckej výžive špeciálne upravovaná.

Časté zmeny značky dojčenskej výživy nemôžu dieťaťu škodiť.

Nie je to pravda. Ak dieťa riadne prospieva a dobre znáša už zavedené dojčenské mlieko, nie je vhodné mlieko meniť. Každá zmena mlieka by mohla u dieťaťa vyvolať problémy.

Na „dvojkové“ dojčenské mlieko sa prechádza, keď dieťa dosiahne určitého veku.

Je to pravda. Na umelé mliečko s číslom 2 sa prechádza až po zavedení mäsovo-zeleninových príkrmov. Obyčajne to býva zhruba v piatich mesiacoch veku dieťaťa.

Prechod z materského mlieka na umelé je vždy spojený so zápchami a kolikami.

Nie je to vždy pravda. Umelé dojčenské mlieko spôsobuje spočiatku menej častú a objemnejšiu stolicu, ale to neznamená, že ide o zápchu. Detské zažívanie sa pomaly zoznamuje s novým zložením výživy a preto dochádza ku zmene vo frekvencii a konzistencii stolice.

Problém častého grckania súvisí s umelou dojčenskou výživou.

Nie je to pravda. Grckanie sa môže objaviť z niekoľkých dôvodov .Najčastejšie je v spojení s prejedaním sa a vyššími dávkami mlieka. Dojčené dieťa si určí množstvo samo, ale dieťa kŕmené z fľašky pije rýchlo a vypije tak väčšie množstvo mlieka, aj so vzuchom, čo mu pôsobí problémy.

S prvým príkrmom sa začína, keď dieťaťu narastie prvý zúbok.

Nie je to pravda, lebo niektoré detičky sa už so zúbkom môžu narodiť a naopak, niektorým narastie až tesne pred dovŕšením prvého roka. Dieťa začíname prikrmovať po ukončenom 6.mesiaci. Je to však individuálne. Podľa zváženia lekára môžeme začať aj skôr, ale nemalo by to byť pred ukončeným 4.mesiacom.

Dieťa by si malo čo najdlhšie vystačiť iba s materským mliekom, alebo s kvalitnou dojčenskou výživou.

Len samotné mliečko prestáva pokrývať v období 6-tich mesiacov výživové nároky na vyvíjajúce sa dieťatko. Preto je potrebné začať zavádzať prvé nemliečne príkrmy.

S príkrmami sa začína u všetkých bábätiek rovnako, či už sú dojčené, alebo kŕmené umelou výživou.

U nedojčeného zdravého dieťaťa začíname s príkrmami rovnako ako u dojčeného, po 6. mesiaci. Keď dieťa býva hladné, môžeme začať s prikrmovaním aj skôr, nie však pred 17. týždňom.

Prvé nemliečne príkrmy spôsobujú u dieťaťa zápchu.

Nie je to pravda. Tráviaci trakt sa však stretáva s novými zložkami potravy, preto u citlivejších detičiek môžu byť prechodne problémy so stolicou.

Kaša je kaša! Je jedno, akou kašou začnem prikrmovať.

Prvé príkrmy sa zvyčajne začínajú ryžovou, alebo inou kašou neobsahujúcou lepok. Deťom od ukončeného 4. mesiaca veku môžete vyberať z niekoľkých druhov kaší s jemnou a hladkou konzistenciou, ktoré sú ľahko prehĺtateľné. V druhom polroku zaraďujeme aj obilné kaše s obsahom lepku, najlepšie dovtedy, keď je dieťa ešte dojčené. Starším deťom, ktorým už rastú zúbky, sú určené kaše s malými a mäkkými kúskami, na ktorých sa dieťa učí hrýzť a žuvať.

Všetky kaše pre deti obsahujú mlieko, preto nemôžu byť podávané deťom s alergiou na bielkovinu kravského mlieka.

Vyrábajú sa aj nemliečne kaše, ktoré sú vhodné aj pre deti so zvýšeným rizikom vzniku alergií alebo pre deti s alergiou na bielkoviny kravského mlieka. Instantná nemliečna kaša sa pripravuje s takým mliekom, ktoré alergické dieťa obvykle dostáva. Kašu je možné pripraviť aj s vodou, ak na to máme dôvod (napríklad hnačky alebo črevné ťažkosti vyvolané alergiou).

Všetky obilné kaše sú rovnaké.

Mýtus v zásade platí.

Výrazne sladká chuť detských ovocných pyré je spôsobená pridávaním repného cukru (sacharózy).

Sladkú chuť ovocným pyré dodávajú jednoduché sacharidy, ktoré sa nachádzajú v ovocí. Výrazne sladká chuť vzniká zahustením pokrmu, keď odstránením prebytočnej vody dochádza k vyššej koncentrácii sacharidov, preto nie je dôvod pridávať do detskej výživy ďalší cukor.

Detské príkrmy, vzhľadom na ich predĺženú trvanlivosť, obsahujú chemické konzervačné látky.

Príkrmy sa pripravujú tepelnou, nie chemickou konzerváciou. Ich dlhá trvanlivosť je zaistená devitalizáciou (“zničením”) všetkých mikroorganizmov. Dojčenské výrobky nesmú obsahovať žiadne chemické konzervanty ani farbivá.

Deti zo svojej bacuľatosti vyrastú.

Nadmerný príjem potravy u detí môže zapríčiniť obezitu v neskoršom veku. Ak dieťa v dojčenskom veku začne výrazne priberať, jeho telo si to pamätá – a to aj napriek tomu, že sa rodičom podarí hmotnosť dieťaťa znížiť. Po celý svoj ďalší život môže byť náchylnejšie na nadváhu. Rodičia by preto mali dbať na dodržiavanie odporúčaného dávkovania na obale príkrmov a naučiť tak dieťa správne sa stravovať už od malička – je to najlepší základ zdravia, ktorý mu môžu do života dať.

Dieťa sa má hneď odmalička naučiť zjesť všetko, čo má na tanieri.

Ak dieťa nútime do dojedania pripravenej porcie, môže to viesť k poruchám trávenia, obezite a odporu k jedlu. Pre zdravý vývoj dieťaťa je lepšie dávať mu menšie porcie a ak si vypýta, tak mu ešte pridať.

Inkontinenciu môžu mať aj deti.

Pomočovanie detí je prirodzená vec, avšak ako dospievajú, mal by sa tento problém strácať. U detí do 5. roku života močenie, zvlášť nočné pomočovanie, nie je dôvodom na starosti, avšak nie je dobré ani bagatelizovať ho.

Prvé slovo deti hovoria, keď majú rok.

Slovensky hovoriace deti priemerne začínajú produkovať prvé slová už vo veku 10 mesiacov. Je to teda skôr ako obvykle očakávame. Netreba sa však znepokojovať, keď v roku dieťatko ešte nerozpráva.

Prvé slovo je mama.

Slovo mama naozaj „hlási“ svoje prvenstvo. (mama, havo, tata, ham, brm, tutú, mňam, pápá, baba, bác, bum).

Chlapci hovoria neskôr ako dievčatá.

Nie je to pravda.

Opálený – znamená byť zdravý.

Nie, nie je to pravda.

Opálená, hnedá pokožka sa už nespáli.

Nie je to pravda. Opálenie má hodnotu ochranného filtra iba 4!

Čierna pokožka chráni pred slnkom.

Nie je to pravda. Aj ľudia s tmavou farbou pleti môžu dostať úpal alebo rakovinu kože. Ich tmavá pokožka ich chráni približne ako filter č. 8.

Ak je zamračené, nemôžem dostať úpal ani sa spáliť.

Až 80 percent UV lúčov preniká cez oblaky a hmlu.

Ak som vo vode, tak sa nespálim.

Nie je to pravda. Voda poskytuje len minimálnu ochranu pred slnkom. Môže dokonca znásobiť účinok UV lúčov, lebo ich odráža.

Olej pre bábätká je vhodný prostriedok na opaľovanie.

Nie je to pravda. Malé bábätká sa nemajú opaľovať a okrem toho olej môže zvýšiť nebezpečenstvo spálenia kože, pretože tiež odráža slnečné lúče.

Veľa očkovania škodí.

Nepriatelia očkovania argumentujú nežiaducimi účinkami, oslabovaním imunity a nárastom neskorších alergií. Imunita sa očkovaním posilňuje.

Alergie sa vyskytujú viac v mestách.

Je to spôsobené najmä viac znečisteným životným prostredím, prítomnosťou rôznych chemikálií v ovzduší, vyššou hladinou stresu, ale napríklad aj pobytom v klimatizovaných priestoroch.

Keď sú rodičia alergici, aj ich deti sú ohrozené vznikom alergie.

Alergici majú 70-percentnú šancu, že ich deti alergiu zdedia.

Teplá voda je rovnako kvalitná ako studená.

Nie je to pravda. Aj keď sa teplá voda môže vyrábať len z pitnej vody, ktorá spĺňa kvalitatívne požiadavky pre vodu určenú na ľudskú spotrebu, jej ohrevom sa narúša mikrobiologická stabilita a preto nie je teplá voda vhodná na priamu konzumáciu, len na použitie ako úžitková voda.

Dojčatá nemôžu piť minerálky.

Je to pravda.

Špenátový omyl.

V roku 1870 omylom posunuli desatinnú čiarku pri publikovaní výsledkov výskumu o špenáte. Odrazu obsahoval desaťnásobne viac železa ako v skutočnosti. Až v roku 1981 sa pravda o špenáte dostala do širšieho povedomia. To však nemení nič na skutočnosti, že špenát je jedna z najzdravších listových zelenín. Už síce nie je „železným kráľom“ , no na 100 gramov obsahuje len 22 kalórií, málo uhľohydrátov a tukov, vysoké množstvo proteínov a iných vitamínov. Je ideálnou zložkou stravy pri redukčných diétach.

Zázrak menom čokoláda.

V našom podvedomí je takmer napevno zakorenená predstava o tom, že od čokolády sa priberá. Je to pravda, no iba vtedy, ak konzumujeme niečo, čo sa iba tvári, že čokoládou je. Tá ozajstná čokoláda pôsobí na náš organizmus priam blahodarne. Pravá čokoláda musí obsahovať minimálne 70% kakaa a mala by byť horká. Kakao v spojení s čokoládou sú bohatými zdrojmi antioxidantov. A tie pôsobia na naše srdce (a nielen naň) tak priaznivo, že by sme mali čokoládu trvalo zaradiť do nášho jedálnička. Čokoláda priaznivo ovplyvňuje náš krvný tlak, chráni srdce a cievy, posilňuje organizmus v boji s voľnými radikálmi. Horúca čokoláda bola už v časoch starých Aztékov posvätným nápojom. Preslávila sa dokonca, ako účinné afrodiziakum.

Antibiotiká liečia nádchu aj chrípku.

Tento mýtus je veľmi rozšírený, ale nie je to pravda. Uvedené ochorenia sú spôsobené vírusmi, na ktoré antibiotiká nezaberajú.

Antibiotiká sú škodlivé.

V poslednom období sa objavujú názory, že antibiotiká sú škodlivé pre ľudský organizmus a treba sa im za každú cenu vyhýbať. Pravda je však taká, že bez antibiotík sa v mnohých prípadoch nezaobídeme. Bez použitia antibiotík v mnohých prípadoch riskujeme vážne komplikácie ochorení.

Ak mi antibiotikum zabralo, môžem ho použiť aj na iné ochorenia.

Mnohé ochorenia majú podobný priebeh, ale ich príčina môže byť iná. V mnohých prípadoch môžu byť príčinou ochorenia vírusy, ktoré na antibiotiká nereagujú. Treba tiež brať do úvahy rôzny prah citlivosti jednotlivých baktérií k antibiotikám. V prípade opakovaného užívania antibiotika sa môže stať, že baktérie si k danému antibiotiku vytvoria ochranu a stanú sa voči nemu odolné. Je preto možné, že to isté antibiotikum nemusí byť účinné pri ochoreniach, ktoré majú rovnaký priebeh.

Antibiotikum sa dá zohnať aj bez lekárskeho predpisu.

Nie je to pravda. Samoliečba antibiotikami je veľkou chybou, ktorá okrem toho, že neprinesie požadovaný liečebný výsledok, môže spôsobiť aj zbytočné zaťaženie organizmu, rezistenciu baktérií a teda aj sťaženie liečby tohto, či budúcich ochorení.

Ak sa začnem cítiť lepšie, môžem antibiotiká prestať užívať.

Jednou z najčastejších chýb pri užívaní antibiotík je predčasné ukončenie liečby pri zlepšení stavu pacienta, kedy v dôsledku subjektívneho pocitu zdravia prestávame na liečbu myslieť. Stáva sa, že pacienti prerušia liečbu úplne alebo zabudnú užiť pravidelnú dávku svojho antibiotika a rozhodnú sa, že už nemá význam pokračovať. Podstatou antibiotickej liečby je udržať určitú koncentráciu antibiotického prípravku v krvi počas dostatočne dlhého obdobia, aby mohli zničiť choroboplodné baktérie. Pokiaľ sa táto koncentrácia neudrží, baktérie sa opätovne začínajú množiť a choroba sa nám môže vrátiť. V takomto prípade nám však už antibiotiká nemusia zabrať. Preto, ak ste zabudli na svoju pravidelnú dávku antibiotík, užite ju hneď, keď si na to spomeniete. Ďalšiu dávku už užite podľa pôvodného plánu.

Antibiotiká treba užívať každých šesť hodín.

Existuje niekoľko druhov antibiotík – či už čo sa týka liekovej formy (tablety, sirupy a pod.) alebo časových intervalov užívania. Prelomom v liečbe je antibiotikum, ktoré sa užije iba jeden-jediný raz, pričom nahrádza 7 až 10 dňovú antibiotickú liečbu.

Antibiotiká sa zásadne užívajú po jedle, aby neškodili žalúdku.

Nie je to celkom pravda. Existujú totiž antibiotiká, ktoré je potrebné užiť nalačno. V opačnom prípade majú tendenciu viazať sa na jedlo a vylučujú sa z organizmu nevyužité. Iné antibiotiká je vhodné užívať počas jedla, keďže vtedy pôsobia najefektívnejšie. Pri niektorých antibiotikách je zase potrebné vylúčiť zo stravy mliečne výrobky. Aby sme predišli nesprávnemu užívaniu antibiotík a zabezpečili efektívnu liečbu pre seba, alebo svoje dieťa je potrebné vždy si prečítať príbalovú informáciu o lieku, v ktorej výrobca presne uvádza, ako treba liek správne užívať.

Cvičenie spôsobuje únavu a inaktivitu.

Nie je to pravda. Pravidelné cvičenie vás, naopak, privedie k lepšej kondícii. Postupne sa budete cítiť lepšie, zvládnete pohyb a budete stále menej unavení. Cvičenie dokonca umožňuje lepšie zvládať slabosti a stres.

Význam má akékoľvek cvičenie.

Nie je to pravda. Napríklad cvičenia s malou intenzitou sú pravdepodobne úplne zbytočné a neprinášajú žiadny, resp. minimálny efekt z hľadiska kondície. Zdraviu prospešné je iba cvičenie s dostatočnou intenzitou. Niektoré druhy cvičení (s malými činkami a pružinami) môžu zvýšiť silu a zlepšiť váš vzhľad, ale na srdce nemajú žiadny účinok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. januára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.