Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Očkovací kalendár pre rok 2011

reklama:

Očkovací kalendár pre povinné pravidelné očkovanie osôb, ktoré dosiahli určený vek s platnosťou od 1.1.2011

Očkovací kalendár bol vypracovaný v súlade s § 5 zákona Č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v súlade s vyhláškou MZ SR Č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení vyhlášky MZ SR Č. 273/2010 Z. z.

Ročník narodenia Vek Druh očkovania Typ očkovania
2011 4. deň života Tuberkulóza (BCG) základné očkovanie
2011 3.-4. mesiac Diftéria, tetanus, pertussis (acelulárna)
Vírusová hepatitída B
Hemofilové invazívne infekcie
Detská obrna
(DTaP-VHB-HIB-IPV)
Pneumokokové invazívne ochorenia
(konjugovaná vakcína (PCV*), simultánna
aplikácia s hexavakcínou)

I. dávka
(základné očkovanie)

5.-6. mesiac

II. dávka
(základné očkovanie)

11.-12. mesiac

III. dávka
(základné očkovanie)

2010 od 15. mesiaca, najneskôr do 18. mesiaca života Morbilli, mumps, rubeola (MMR) základné očkovanie
2006 v 6. roku života Diftéria, tetanus, pertussis (acelulárna)
Detská obrna
(DTaP-IPV)
preočkovanie
2001 v 11. roku života Morbilli, mumps, rubeola (MMR) preočkovanie
1999 v 13. roku života Diftéria, tetanus, pertussis (aceluárna), detská obrna
(dT-IPV)
preočkovanie
X Dospelí* Diftéria, tetanus, (dT**) preočkovanie každých 15 rokov

Poznámka

* Na povinné očkovanie dojčiat proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam je v súlade s rozhodnutím kategorizačnej komisie MZ SR, platným od 1.1.2011, určená l3-valentná konjugovaná vakcína alebo 10-valentná konjugovaná vakcína. Deti, u ktorých sa očkovanie začalo 13-valentnou konjugovanou vakcínou ešte v roku 2010, sa touto vakcínou v priebehu roka 2011 doočkujú.

Očkovacia schéma pre očkovanie dojčiat 13-valentnou vakcínou je 2+1 t. j. prvá dávka v 3. – 4. mesiaci života, druhá dávka v 5. – 6. mesiaci života a tretia posilňujúca dávka v 11. – 12. mesiaci života.

Očkovacia schéma pre očkovanie dojčiat 10-valentnou vakcínou je 3+1, t. j. prvá dávka v 3. – 4. mesiaci života, druhá dávka v 5. – 6. mesiaci života, tretia dávka v 11. – 12. mesiaci života a štvrtú posilňovaciu dávku (platí len v prípade očkovania 10-valentnou vakcínou) možno podať po uplynutí minimálne 6 mesiacov od poslednej dávky základného očkovania, t. j. v 17. – 18. mesiaci života. V očkovacom kalendári na rok 2011 táto štvrtá dávka nie je uvedená, nakoľko jej podanie v roku 2011 pre ročník narodenia 2011 nie je reálne a bude súčasťou očkovacieho kalendára na rok 2012.

** Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa vykonáva kombinovanou očkovacou látkou každých 15 rokov. V prípade prekročenia odporučeného intervalu sa preočkovanie proti záškrtu a tetanu vykoná vždy len jednou dávkou pokiaľ je v zdravotnej dokumentácii pacienta dokumentované základné očkovanie tromi dávkami očkovacej látky proti tetanu. Základné očkovanie dospelých proti tetanu a záškrtu tromi dávkami sa vykoná len v prípade, že nie je dôveryhodná dokumentácia základného očkovania v minulosti. Prvé preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa odporúča vo veku 30 rokov a ďalej každých 15 rokov.

Zdroj: ÚVZ SR, www.uvzsr.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. januára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.