Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Napätie vrcholí, už len mesiac do vysvedčenia! Ako zabrániť strachu dieťaťa a stresu rodičov?

reklama:

Pomaly ale isto sa blíži ten čas, kedy sa deti odoberú zo školských lavíc a konečne si užijú leto. Prázdniny u starých rodičov, táborenie v prírode, športy či exotické dovolenky, to všetko môžete mať, avšak predtým musíte podstúpiť ešte jednu veľmi dôležitú vec- vysvedčenie. Už nie polročné, ale koncoročné. Jedno z tých pre niektorých celkom stresujúcich období v školskom roku. Posledné pokusy o opravy a nádeje detí aj rodičov vytvárajú doma neraz aj dusnú atmosféru. Ako sa z toho celého nezblázniť?

1. Počúvajte učiteľa po celý rok.

Rozhodne sa ako zodpovední rodičia nevyhýbajte rodičovským združeniam. Na nich sa dozviete, v akom stave sa nachádzajú známky a výsledky vášho dieťaťa z jednotlivých predmetov. Učitelia z rôznych predmetov totiž nepíšu len známky do klasifikačných hárkov, ale aj dodávajú priebežné hodnotenia triednym učiteľom. Tí vás tak informujú o celkových študijných výsledkoch.

Ak je niečo v neporiadku, dozviete sa o tom včas, a teda nie až posledné týždne pred koncom školského roka. Preto sa dokážete pripraviť na celú situáciu nielen psychicky, ale dokážete včas pomôcť dieťaťu aj doučovaním a svedomitou prípravou na vyučovanie v oblastiach, v ktorých dieťa nepatrí medzi najlepších žiakov.

Komunikovať môžete aj súkromne, počas konzultačných hodín. To najmä v prípadoch, že ste sa na spoločnom rodičovskom združení nedozvedeli všetko, príp. nie až tak podrobne akoby ste očakávali.

2. Vytvárajte dobrú atmosféru po celý rok

Rozprávajte sa s dieťaťom. Rozhodne sa počas celého roka nenechajte odbiť odpoveďou typu- V škole nebolo nič…a pod.. Sadnite si každý deň na povinný rozhovor, ktorý trvá aspoň 10-15 minút a zaujímajte sa o tom, v čom je vaše dieťa dobré a v čom horšie. Pochváľte ho za dobré výsledky a pomôžte mu, ak má s niečím problém. Podporte ho a ubezpečte dieťa, že aj keď prinesie zlú známku a oznámi vám to, všetko sa dá počas školského roka ešte vyriešiť svedomitejšou prípravou. Zamlčanie problému nič nerieši, len odkladá jeho vyriešenie.

3. S úpravami začnite najmenej 2 mesiace pred koncom

Ak má vaše dieťa stále horšie známky z určitého predmetu, s vylepšovaním do koncoročného vysvedčenia začnite aspoň 2 mesiace pred ukončením školského roka. Nie mesiac ani pár týždňov, to je príliš málo času

4. Pozitívna motivácia

Hovorí sa, najprv práca potom zábava. Niečo na tom skutočne bude. Snažte sa deti podporovať aj takto. Nemusí však ísť o finančné odmeny či sladkosti. Žiaduce sú aj rodinné výlety, spoločné aktivity v prírode či športy alebo dovolenie dieťaťu ísť von s kamarátmi či na večierok. Odmenou je aj samotná pochvala. Nemusíte odmeňovať za každú dobrú známku, skôr sa úseky a celky. Dieťa si tak bude vážiť svoju prácu a vie, že za dobré výsledky v škole bude pochválené.

5. Nestresujte sa.

Vy, ako rodičia by ste sa tiež nemali stresovať. Ak vytvoríte doma deťom pohodu a pomôžete s učením, urobíte skrátka všetko čo je vo vašich silách. Nechajte tomu už voľný priebeh. Každý je dobrý v niečom inom. Aj vás predsa čaká leto a obdobie dovoleniek, tak sa na ten oddych tešte. Určite si zaslúžite načerpať sily a oddýchnuť si.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. júna 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.