Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Máta vás zápcha? Stavte na prírodné prostriedky v boji proti nej

reklama:
Máta vás zápcha? Stavte na prírodné prostriedky v boji proti nej

Stres zo skúšok, z pracovných úloh či z rodinných problémov? Blížia sa aj vysvedčenia a dovolenky, a tak nečudo, že mnohí z nás majú trochu nepokoj z toho, čo bude o pár týždňov.

Vedľajším účinkom takéhoto stavu môže byť aj zápcha. Ako ju rýchlo a účinne vyriešiť? A navyše prírodne! Vybrali sme pár vecí, ktoré vám zaručene pomôžu.

1. Ovsené vločky

Je to také jednoduché a rýchle. Vločky sú aj ohromne lacné a majú ich dostupné skutočne všade. Je úplne jedno v akom recepte ich použijete. Či ich uvaríte, zjete za surova alebo upečiete, vždy budú účinkovať. Musíte ich však použiť čo najviac. To znamená, príliš nekombinovať s ďalšími ingredienciami a podľa možností skúšať čo najjednoduchšie recepty. Čo tak skvelá ovsená kaša s ovocím a trstinovým cukrom? Alebo skúste ovsenú mrveničku do polievky. Fantázií sa medze nekladú.

2. Teplá voda

Ako prvá pomoc je tu pre vás pohár teplej vody. Najlepšie nalačno a bez prímesí. Nie horúca ani studená a o niečo teplejšia než vlažná :- ).

3. Vláknina

Jedzte veľa vlákniny- znie od všadiaľ. To sa ľahko povie, ale kde sa vlastne tá vláknina nachádza? Ako ju do tela dostaneme? Toto je skôr dlhodobý proces. Ak musíte zmeniť stravu kvôli zdravšej životospráve aj vláknina je dobrá vec, ktorá sa do jedálnička dá doplniť. Práve tá dokáže spriechodniť črevá a dostať ich do správneho pohybu. Nachádza sa v šupkách ovocia aj v zelenine, v celozrnných výrobkoch, v hnedej ryži natural, v semienkach rôzneho druhu a dostanete ju kúpiť aj čistú, už oddelenú. Predáva sa napríklad jablčná alebo tzv. Psyllium- zo skorocela indického. Vlákninu môžete pridať do receptov alebo si ju len tak rozrobiť vo vode alebo v jogurte. Jemne po namočení naboptná.

No a samozrejme, ak sa nič z tohto nepodarí, je určite dobre zájsť za lekárom. Hneď keď začnete mať problémy s nafukovaním a nebudete sa vedieť vyprázdniť, určite zbytočne nečakajte. Nechajte si poradiť. K dispozícií sú aj medikamenty na tento problém.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. júna 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.