Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ktoré športy sú dôležité pre malé deti?

reklama:
Ktoré športy sú dôležité pre malé deti?

Už od malička nám rodičia a starí rodičia hovoria, aby sme sa veľa hýbali, cvičili, športovali. Pohyb na čerstvom vzduchu je naozaj dôležitý. V kombinácií s vyváženou stravou je základom života každého človeka. Aké športy sú tie prvé, ktoré by sme mali naše deti naučiť?

Plávanie

Plávanie je azda najprirodzenejším pohybom pre každého človeka. Hovorí sa, že k nemu získame prvé skúsenosti už v matkinom lone. Kurzy na plávanie sa robia aj pre mamičky s malými bábätkami. Začať môžete už s deťmi staršími ako 3-4 mesiace. Vždy je samozrejme prítomná maminka, ktorá dieťatko drží a spolu simulujú pohyby, ktoré robí človek pri plávaní. Je to skupinová aktivita, pri ktorej sa určite zabavíte a nájdete si mnoho nových kamarátok, ktoré tiež prídu s bábätkami plávať.

Dupkanie, prechádzky a občasný beh J

Toto je niečo, čo azda nie je ani športom. Každé bábätko sa učí chodiť dupkaním, skackaním a behaním. Poznáte to určite aj vy, že za ratolesťami od určitého veku beháte ako na bežiacom páse. Keď sa rozutekajú, nie je toho, čo by ich zastavil. Ak chodíte na pešie túry, určite voľte menšie vzdialenosti. Ak si nie ste istá, zoberte so sebou aj kočík. Bábo si do neho vždy môže sadnúť a povoziť sa, keď ho chôdza omrzí. Najlepšie je naplánovať si túru niekam, kde sú aj detské preliezky alebo hojdačky. Tam sa s dieťatkom zahráte a skombinujete tak chôdzu a vychádzku s hrou. Prípadne môžete zamieriť niekam do prírody, k jazeru, kde bábo uvidí kačičky alebo do zoo, kde sa zoznámi s novými zvieratkami.

Bicyklovanie

Ďalšia skvelá činnosť, ktorá však prichádza niekedy vo veku od 3 rokov. 3-4 ročné deti už bežne bicyklujú, avšak nie je hanba ak aj 6 ročné dieťa ešte nevie bicyklovať. Lepšie neskoro ako nikdy, tak sa to hovorí, však? Bicyklovanie je skvelá činnosť na udržiavanie rovnováhy. Ak dieťa budete učiť zodpovednosti na bicykli ako aj cestným pravidlám, jednoduchšie sa ako dospelý naučí šoférovať auto, prípadne motorku. Dajte si záležať na vybavení, ktoré je potrebné ako prilba či chrániče a reflexná vesta. Aj bicykel musí byť vybavení predným a zadným svetlom, dobré je mať aj zvonček, blatník, reflexné prvky a košík na menšiu batožinu.

Lyžovanie či tenis alebo futbal?

Väčšie deti sa už sami rozhodujú, k čomu ich to ťahá. Niektoré obľubujú futbal, iné tenis a niekoho baví lyžovanie prípadne iné športy. Nechajte deti, nech si sami vyberú čo ich baví. Ak však máte nejaké vnútorné pocity, že vaše dieťa má sklony k tomu či onomu, pokojne ho prihláste na nejaký ten krúžok. Skôr či neskôr vám určite bude vďačné, že vám jeho pohybová výchova nebol ľahostajná. Koniec koncov profesionálni tenisti, lyžiari a iní športovci začínajú väčšinou od 4 rokov. Deti sa pri skupinových športoch učia aj fairplay, tímovému duchu ako aj umeniu prehrávať. To je dobrý štart do budúcnosti.

Tanec

Tanec je taktiež veľmi prirodzený pohyb. Je dobrý nielen pre dievčatá ale aj pre chlapcov. Predsudky z minulých dôb preto hoďte pokojne za hlavu. Existuje mnoho druhov tanečných krúžkov od latino-amerických tancov, cez klasické až po hip-hopové či rock and roll.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. apríla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.