Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ktoré hračky ovplyvňujú vývoj vášho dieťaťa?

reklama:
Ktoré hračky ovplyvňujú vývoj vášho dieťaťa?

Hračky sú prirodzenou súčasťou detského života. Nemali by však slúžiť iba na chvíľkové zabavenie sa, ale aj na vývoj osobnosti dieťatka. Ponuka detských hračiek je naozaj široká – ako však vybrať tie správne?Novorodenci

Už malé bábätko dokáže vnímať ľudí a predmety v jeho blízkom okolí. Postupne začína reagovať aj na zvukové podnety, a preto sú pre bábätká najvhodnejšie interaktívne hračky. Z interaktívnych hračiek vyberáme napr. plyšovú hračku Baby mix, ktorá nielen stimuluje koordináciu bábätka, ale napomáha aj rozvoju zmyslov dieťaťa, čím sa zlepšujú aj jeho motorické schopnosti. Dôvod je jednoduchý. Hračka na prvý dojem bábätko zaujme svojimi súčasťami. Obsahuje totiž zrkadielko, hrkálky, hryzátka, časti vydávajúce rôzne zvuky a pod. Svojimi vlastnosťami teda motivuje k skúšaniu čo daná hračka dokáže.

Ďalšími hračkami, resp. doplnkami, ktoré dopomáhajú k napredovaniu bábätka rozhodne patria aj kolotoče nad postieľkou, prípadne malé premietače obrázkov v tme.

1-2 roky

Deti v tomto veku prechádzajú vývojom fyzických schopností. Zdokonaľuje sa ich pohyb, začínajú experimentovať, rozprávať… Čo je pre ne teda najvhodnejšie? Od rôznych obrázkových knižiek, cez jednoduché stavebnice až po tvorivé hračky – výber je naozaj široký. Inšpirujte sa kúpou napr. edukatívnych drevených hračiek, ktoré zlepšujú manuálnu zručnosť dieťaťa, a to napr. usporadúvaním tvarov do správneho poradia.

3-6 rokov

Škôlkári sú obratní, hrajú sa aj s ostatnými deťmi, pričom však neradi prehrávajú. Dokážu sa však už o hračku podeliť aj s ostatnými. Sú pre ne vhodné hračky, ktoré vyžadujú riešenie – napr. súčiastky, ktoré treba rozdeliť do príslušných častí; stavebnice rôzneho typu, napr. kocky, prípadne puzzle alebo domino. V tomto veku sa však deti radi hrajú na dospelých, a preto môžete pouvažovať aj nad kúpou doplnkov do detskej kuchyne, autoopravovne atď.

Pri všetkých hračkách však platí, že by mali byť hlavné bezpečné. Pozor na materiál, z ktorého sú vyrobené, rovnako striehnite na súčasti danej hračky, aby neboli súčiastky pre dieťa príliš malé. Vekové odporúčania pri hračkách majú svoje opodstatnenie, a preto ho nepodceňujte.

Zároveň však nezabúdajte, že hračky majú slúžiť deťom, a preto by sa mali páčiť najmä im. 🙂

Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. augusta 2014

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.