Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kokosové mlieko a sójové mlieko nie je jediné na trhu. Rastlinné mlieka- ktoré sú najlepšie?

reklama:
Kokosové mlieko a sójové mlieko nie je jediné na trhu. Rastlinné mlieka  ktoré sú najlepšie?

Dnes už naozaj nepoznáme len klasické kravské príp. kozie či ovčie mlieko. Rastlinné náhrady vo forme nápojov urobených z rôznych prírodných surovín sú zaujímavou alternatívou v prípade alergií ale aj vtedy, ak chcete ochutnať niečo nové. Najlepšie na nich teda je, že chutia lahodne a sú bez laktózy.

Kedy začať s touto alternatívou? O tom by ste sa mali poradiť s pediatrom. Niektoré mamičky začínajú už od 1 roka, iné až od 2 či 3 rokov, je to veľmi individuálne. Pravidlom zostáva sledovať potreby a chute detičiek. Treba si však dať mimoriadny pozor na alergény. Orechy a sója môžu patriť k tým najhlavnejším. Práve z týchto surovín sa najčastejšie pripravujú rastlinné mlieka.

Orechové mlieka patria medzi tie najlahodnejšie, dostať kúpiť lieskovoorieškové či mandľové. Jemným mliečkom je aj to, ktoré patrí medzi najznámejšie a síce kokosové. Používa sa dokonca aj pri varení na zjemnenie omáčok či polievok. Jedna z najznámejších polievok s pridaním kokosového mlieka je thajská Tom Yum.

Kokosové mlieko je veľmi výživné a ľahšie stráviteľné. Avšak opakujeme, že pre naše ratolesti treba postupovať pri zavádzaní nových potravín mimoriadne opatrní. Kokosové mlieko je lahodné, sladké a zdravé. Obsahuje napríklad vápnik, železo ale aj vitamín B.

Z rastlinných mliek sa však dajú variť aj obľúbené detské pokrmy ako večerná krupicová kaša, či iné druhy kaší. Predstavte si, že sa dajú pridať aj do zmrzlín! Takže v lete vás skvele osviežia a máte výbornú bezlaktózovú verziu.

Skúste náš malý typ. Na čokoládovú/kakaovú zmrzlinu potrebujete kakaový prášok (alebo roztopenú čokoládu samozrejme bez laktózy), ryžové mlieko, rozmixovaný banán a na doriedenie vodu. Na štvrť litra mlieka by mal ísť jeden banán, ostatné podľa chuti a vodu pridajte len s mierou.

Nepísaným pravidlom pri používaní rastlinných mliek je neprehnať to s nimi. V zmysle hesla všetkého veľa škodí ich môžete napríklad striedať. Nie je vhodné nahradiť klasické živočíšne mlieko len jedným druhom rastlinného.

zdroj obrázku: pixabay


Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.