Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kedy začať s turistikou u detí?

reklama:
Kedy začať s turistikou u detí?

Rodičia neváhajte, svoje ratolesti berte do hôr so sebou! Chôdza je pre dieťa taká prirodzená, až je nutná. Keď k tomu pridáme čerstvý horský vzduch dopracujeme sa k blahodarnej kombinácii, za ktorú sa vám kondícia a imunita dieťaťa veľkoryso odvďačia. S odborníčkou na rast a vývoj dieťaťa, s pedagogičkou a konzultantkou, Zuzanou Repkovou, vám poradíme ako rozplánovať detskú turistiku vzhľadom na ich vek a stupne náročnosti vašich rodinných výprav.

Názory na to, kedy je vhodné začať s turistikou u detí sa rôznia. Hlavné na čo treba brať ohľad je vek a individuálne osobitosti dieťaťa. Každé dieťa si vyžaduje osobité zváženie záťaže, ktorú sa chystáme ne neho uvaliť,“ začína vysvetľovať Repková.

Batoľa a hory

Prvý rok sa turistika neodporúča. Isteže, nájdeme v horách pár jedincov s nemluvňaťom v nosičoch, no z hľadiska správneho vývoja a pohody dieťaťa riskujeme priveľa. Žiadny nosič stopercentne nezaručí, že pri zdĺhavejšej turistike neovplyvníme správny vývoj chrbtice dieťatka. O náročných vysokohorských trasách s meniacou sa hustotou vzduchu ani nehovoriac. Vydržte a obdobie do jedného roka prečkajte v kočíku ľahkými prechádzkami prírodou,“ radí Zuzana Repková.

Prvé ľahké výlety

Kým vám dieťatko do jedného roku prechádzky celé prespalo v kočíku, po roku začína pomaly vnímať i okolie, samo začína viac prejavovať potrebu pohybu, o čom svedčí aj jeho nespokojnosť pri zdĺhavejšom sedení či nosení na nosidlách. Urobte si viackrát počas hodinovej, maximálne dvojhodinovej prechádzky pauzu a nechajte ho kráčať i po vlastných. Vyberajte si opäť nenáročné výlety do prírody.“

Prvý menší výstup

Ako sa spomína v úvode, každé dieťa si vyžaduje individuálny prístup a zhodnotenie jeho reálnych možností. No existuje mnoho sotva trojročných detí, ktoré zdolajú ľahší kopec či vŕšok úplne samé, po svojich. Odborníčka tento fakt odôvodňuje nasledovne: „Významnú úlohu tu hrajú rodičia, ktorí ak dokážu dieťa správne motivovať, otvoria dieťaťu bránu väčších možností. V tomto veku je dobré ak dieťa začneme pripravovať, že niečo musí zdolať i samé. Treba mu pomáhať pri zdolávaní prekážok, počas väčšieho stúpania zobrať „na koníka“, na rovinke zase nechať kráčať po svojich. Volíme atraktívnejšie trasy a výlety, ktoré dieťa zaujmú. Mnohokrát stačí studnička, potôčik, miestna chata, zvieratká či akékoľvek iné stanovisko, ktoré dieťaťu ponúkne okrem monotónnej chôdze aj záujmovú činnosť na rozvoj ďalších schopností. Vezmite so sebou deku, urobte si v polovici trasy malý piknik a nechajte malých drobcov odpočinúť. Takáto trojhodinová túra s dostatkom tekutín je pre dieťa do štyroch rokov tak akurát.“

Začíname s turistikou

Podľa Repkovej je dieťa na väčšie záťažové pochody pripravené od svojich piatich až od šiestich rokov. „Detská v tomto veku dokážu prekvapiť svojím výkonom rovnako ako aj úplným odrovnaním tohto športu. Mnohé dokážu vytrvať a zdolať i päť, šesť hodinové horské trasy. Ak však chceme aby dieťa malo z takéhoto výletu taktiež radosť, odporúčam voliť zaujímavé trasy, ktoré, opäť, prinesú jedinečné zážitky a prestriedajú monotónne šliapanie. Výborné sú trasy s náučnými chodníkmi, s vodopádom, chovnými stanicami, zaujímavými prevismi, lanovkami, netradičným chodníkom či rebríkmi. Jednoducho čokoľvek nové, čo dieťaťu zaručí zážitok a ojedinelú skúsenosť,“ dodáva na záver.

Rady nad zlato

  • Pitný režim. Majte po ruke vždy viac tekutín a i pri krátkych trasách nezabudnite aj na kúsok jedla pre posilnenie. Ponúkajte dieťaťu tekutiny i keď si samo nepýta.
  • Prispôsobte tempo potrebám dieťaťa. Nezabúdajte že hlavným udavačom tempa nie ste vy ale ten najmenší člen vašej rodinnej výpravy.
  • Stále v suchu. Je prirodzené ak sa dieťa pri väčšej námahe spotí, majte preto po ruke zásobu náhradného oblečenia, aby nezachladlo.
  • Pevná obuv. Na záver ešte rada nad zlato, investujte do kvalitnej obuvy. Nevhodná obuv môže pri malej nepozornosti zmeniť rodinný výlet na hotovú nočnú moru.

Tipy na zábavnú detskú turistiku

VEĽKÉ KARLOVICE

Iba pár minút od našich severozápadných hraníc sa nachádza malebné miestečko s názvom Veľké Karlovice, kde sú dodnes samozrejmosťou nie len čistý horský vzduch, hlboké lesy plné húb, horské bystriny, drevené chalupy ale i voľne pasúce sa košiare belavých oviec.

Pokiaľ máte doma malého neposedného bádateľa, Kulíškova náučná stezka okolím hotela Horal bude pre neho hotovým zážitkom! Tá približuje deťom zaujímavosti CHKO Beskydy a sprostredkúva kopec ojedinelých zážitkov a zábavy. Je dlhá 2,5 km, má 10 zastavení a jej symbolickým sprievodcom je kulíšek (slovensky kuvičok vrabčí alebo kuvik vrabčí) vzácna a zároveň najmenšia sovička v Európe, hniezdiaca práve vo Veľkých Karloviciach. Kulíšek dosahuje veľkosť iba 16 cm, čo je sotva veľkosť škorca. Jeho prítomnosť ľahko spozorujete vďaka pomerne vysokému pískavému hlasu v korunách stromov. Na trase si deti môžu pohladiť a nakŕmiť ovečky (pri pastvinách je dokonca umiestnený špeciálny automat na granule) a v hoteli Horal si potom, príjemne unavení a vybehaní, dať na posilnenie k obedu či večeri Kulíškove menu, ku ktorému dostanú za statočnosť a na pamiatku malého plyšového kulíška.

Spestrenie rodinám s deťmi prináša taktiež 6km dlhá turistická trasa Hľadaj poklad na Galiku. Deti na nej plnia jednoduché úlohy a postupne tak získavajú čísla do kódu, s ktorým potom v cieli otvoria schránku pokladu.

Obľúbené je taktiež Saunovanie detí, pri ktorom je pre malých návštevníkov usporiadaný rituál Detské čarovanie. Za jeho absolvovanie dostanú pamiatkový diplom.

Pozícia: 10 km za československým hraničným priechodom Makov, Česká republika, (207 km od Bratislavy).

Ubytovanie: Tamojšie hotely reprezentujú úroveň dvoch až štyroch hviezdičiek. Ubytovanie podľa svojich finančných nárokov a požiadaviek na komfort si tu teda nájde každý. Hotely Lanterna*****, Horal*** a Galik** poskytujú na obdobie od júna do konca septembra zvýhodnený pobyt „Letná dovolenka v Beskydách“, ktorého hlavným bonusom je ubytovanie detí do 12 rokov na prístelke s raňajkami zdarma.

(Ďalšie užitočné info: dopláca sa len za večeru. Dospelí majú v cene raňajky, večere, voľný vstup do Wellness Horal s termálnymi bazénmi a podľa počtu strávených nocí a typu ubytovania mnoho ďalších bonusov ako napríklad relaxačná masáž, vstup do lanového parku, jazdu po okolí na segway, kozmetické ošetrenie, bowling alebo degustačnú večeru v zážitkovej reštaurácii.)

MICHALOVÁ

Absolvovať nevšedný zážitok v nádhernej oblasti s neobyčajne krásnou prírodou pozýva aj nenápadná dedinka Michalová pri Národnom parku Muránska planina. V srdci Slovenska môžete so svojimi ratolesťami na vlastnej koži zažiť život na farme aký ste si doposiaľ nevedeli ani predstaviť. Tým najmenším sa bude zaručene páčiť kŕmenie domácich zvieratiek alebo pasenie ovečiek. Tí starší si môžu vyskúšať ovečky aj podojiť. Odmenou za návštevu budú taktiež získate nové vedomosti o výrobe deťmi obľúbeného syra či jazda na koníkoch. Silu malých farmárov doplní originálne občerstvenie v podobe tradičného obeda či rozvoniavajúcej opekačky.

Odporúčame aj návštevu miestneho slovenského EuroSalaša, kde si môžete zakúpiť a ochutnať výrobky z tradičného ovčieho mlieka aj domov.

Pozícia: Michalová, okres Brezno, Slovensko (cca 260 km od Bratislavy).

Ubytovanie: Možnosť ubytovania ponúka tamojší penzión Fantázia****, certifikované zariadenie ocenené 4 hviezdičkami z piatich ako úplné baby friendly – Zariadenie priateľské k deťom. Za príplatok 6 eur si môžete na svoj výlet do hôr vziať dokonca aj svojho domáceho miláčika.

LIPTOVSKÁ SIELNICA

Domáci o nej radi rozprávajú ako o najmladšej liptovskej obci s najstaršou históriou, turisti a milovníci zase ako o tej čarovnej dedinke na severnom brehu priehrady Liptovská Mara, obklopenej Chočskými vrchmi na západe a Západnými Tatrami na severe. Ak máte doma malé žabiatko, oceníte okrem vidieckeho prostredia aj množstvo vodných atrakcií a zároveň silu tamojšieho liečivého termálneho prameňa. Kým v zimnom období víťazia lyžovačky, v tom letnom tu nájdete ideálne podmienky pre začiatky s ľahkou turistikou, vhodnou aj pre tých najmenších. Pokiaľ sa rozhodnete pre tento kraj, určite nevynechajte výlet do neďalekej Demänovskej jaskyne.

Pozícia: Liptovská Sielnica, okres Liptovský Mikuláš, Slovensko (cca 280 km od Bratislavy).

Ubytovanie: Prehľad možností nájdete i na webovej stránke obci, nás však zaujala ponuka Vily Betuly, ktorá ponúka skutočné zážitkové ubytovanie v luxusných rodinných stanoch. O čosi skromnejšie, no taktiež na zážitky bohaté ubytovanie získate v domčekoch miestnej rybárskej osady. Výhodné a komfortné ubytovanie ponúka napríklad aj Vila Flóra, ktorá pripája vstup do vybraných okolitých atrakcií s 50% zľavou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. júna 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.