Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Indukovaný pôrod

reklama:
Indukovaný pôrod

Pôrodom sa začína ďalšia etapa života ženy. Každá jedna mi dá za pravdu, že pôrodom sa u nej zmenili všetky priority, ktoré mala doposiaľ. Je to najkrajšie obdobie v živote každučkej jednej. Tehotenstvo trvá zvyčajne 38 – 42 týždňov. Ak ani po 42. týždni nedochádza k pôrodu, je potrebná hospitalizácia. Tam lekár zhodnotí, či treba pôrod vyvolávať (indukovať).

Dôvody vyvolávania pôrodu:

  • prenášanie
  • preeklampsia
  • opuchy končatín
  • bielkovina v moči
  • ohrozenie zdravia dieťaťa a matky
  • odumretie plodu

Prostriedky na vyvolanie pôrodu:

  • tabletky, Prostaglandinové gély
  • infúzie, ktoré obsahujú Oxytocín
  • pustenie plodovej vody

Termín vyvolávania pôrodu určí lekár. Deň pred pôrodom je nutná hospitalizácia, tam sa vykonajú potrebné vyšetrenia.

Veľmi často sa používa tzv. Hamiltonov ťah, kde lekár pri pošvovom vyšetrení dokáže oddeliť membrány a tak naštartovať pôrod.

Najprv sa pristupuje k tabletkovej forme. To však môže trvať aj dva – tri dni. Ak sa pôrod nerozbehne, nasleduje infúzia do žily „ vyvolávačka“.

Lekári robia žene i „ záťažový test“, pri ktorom jej zavedú do žily infúziu. Rodička pri nej musí stáť a lekár monitoruje ozvy dieťaťa a kontrakcie. Čím sa rýchlejšie infúzia pustí, tým sú bolesti silnejšie. Je to veľmi vyčerpávajúce pre rodičku a bolesti sú priam neznesiteľné. Ak sa kontrakcie zvyšujú, rodička správne reaguje na látku Oxytocín. Je to náročnejšie, pretože oproti spontánnemu pôrodu, kde sa bolesti pomaly zvyšujú, pri tejto infúzii naberajú rýchly spád a intenzitu, na ktorú rodička nie je vždy pripravená. Je z toho unavená, vyčerpaná a nemá silu spolupracovať s pôrodníkom.

Ak sa plodová voda po podávaní tabliet a infúzii sama nepustí, lekár jej pomôže prepichnutím. Tým by sa mala prvá doba pôrodná skrátiť. Rodička je stále napojená na CTG záznam, na ktorom sledujú kontrakcie a chovanie dieťatka.

Rozdiel medzi spontánnym a indukovaným pôrodom:

Spontánny pôrod tým, že ide prirodzene tak ako to sama príroda zariadila, je ľahší oproti vyvolávanému. Trvá síce dlhšie, ale všetko ide plynulo, bez nejakého zásahu. Aj bolesti sa stupňujú pomalšie a v pravidelných intervaloch. Žena je tak viac psychicky pripravená na to, čo príde – na samotný pôrod.

Indukovaný pôrod je už mechanickým zásahom a pôrod býva často umelo skracovaný. Preto ho ženy prežívajú horšie, keďže kontrakcie nastupujú rýchlejšie a sú veľmi bolestivé. Lekári to často ešte urýchľujú zavádzaním čípkov do kanála maternice a tie potom rozširujú pôrodné cesty. Po pustení plodovej vody by však už samotný pôrod nemal trvať dlho, aby nedošlo k poškodeniu plodu, alebo k jeho uduseniu. Ak ale pôrod ani tak nepostupuje a pôrodné cesty nie sú dostatočne otvorené, pristupuje sa k cisárskemu rezu. Takže niekoľko hodinová námaha a bolesti, ktoré musela rodička podstúpiť, boli zbytočné. Avšak tu sa jedná hlavne o zdravie matky a dieťatka, to je prvoradé.

Najhoršou a najsmutnejšou príčinou vyvolávania pôrodu je úmrtie plodu v maternici. Je to to najhoršie, čo žena môže prežiť a napriek tomu musí dieťa porodiť prirodzenou cestou. V takomto prípade lekári nerobia cisársky rez, pretože pri ňom je rodička viac ohrozená, ak sa vyskytnú komplikácie. Maternica sa musí rozrezať, a to predstavuje možné riziko a nepredvídané okolnosti, ktoré môžu nastať. A ak bude mať takáto žena časom iné tehotenstvo, neporušenie maternice je dôležité. Táto udalosť je veľkou psychickou traumou pre rodičku a často je potrebná odborná pomoc psychológa.

Omietnutie indukovaného pôrodu:

Mnohé ženy odmietajú vyvolávanie pôrodu, ale tu rozhoduje samotný lekár, ktorý určí, aké veľké by bolo nebezpečenstvo a ohrozenie zdravia, ak by sa tak neuskutočnilo. Musí poučiť rodičku o možných komplikáciách, ktoré by svojim negatívnym postojom k indukovanému pôrodu mohla privodiť.

Medzi ženami kolujú i takzvané „babské recepty“ na urýchlenie pôrodu.

Veľké upratovanie je jedným z receptov, ale pre ženu tesne pred pôrodom, ktorá si už i tak pripadá ako „veľryba“, dosť namáhavé. Treba si šetriť sily na pôrod.

Popíjanie červeného vína je tiež jednou z urýchľovacích metód, ale ak nechcete skončiť ako tehotná alkoholička, radšej to nepreháňajte.

Samotné dieťatko si najlepšie vyberie čas, kedy je pripravené uzrieť svetlo sveta. Nechajte to na ňom, a zbytočne neriskujte. Takže budúce matky, na okná rýchlo zabudnite, ide len o zhodu okolností, ak to niektorej vyjde.

I keď je pôrod bolestivý a vyčerpávajúci, pri pohľade na dieťatko v náručí rýchlo zabúdame na všetku tú bolesť, čo sme prežili a naplní nás ten krásny pocit, ktorý poznajú len MATKY.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. novembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.