Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hračka ako nástroj na výchovu

reklama:
Hračka ako nástroj na výchovu

Koľko pozornosti venujete výberu hračky pre svoje dieťa? Odborníci varujú, kúpu si treba mnohokrát lepšie zvážiť, hračkou totiž formujete aj jeho osobnosť!

Čo dokáže s vašim dieťaťom nesprávna hračka?

Mnohí z nás kupujeme hračky deťom bez toho, aby sme sa vôbec nad nimi pozastavili. Mamičky neraz zúfalo podliehajú nádeji, že trendová hračka ich dieťatko aspoň na pár minút zaujme a ony si tak budú môcť vydýchnuť. Hotoví „majstri“ v nakupovaní hračiek sa však ukázali niektorí oteckovia. Až ôsmy z desiatich opýtaných sa priznali, že najčastejšie u nich rozhodne pri nákupe hračiek atraktívny obal. Takýto nákup vybavia v priemere za necelých desať minút!

Pokiaľ ale nechcete svojmu dieťaťu uškodiť a rovnako nechcete v detskej izbe po Vianociach o niekoľko zbytočných povaľačov naviac, mali by ste si kúpu akýchkoľvek hračiek určite zvážiť. Hračka a vôbec hra ako taká má pre dieťa nesmierne hlboký význam. Podľa psychologičky Beaty Dvorskej z Paneurópskej vysokej školy: „Hra je jednou z významných prostriedkov v živote, na základe ktorých sa človek učí spoznávať svet, ľudí, objekty a situácie. Je to významný prvok prostredníctvom ktorého dochádza k výchove mimo vyučovania.“ Spolu s hračkou mu tak vkladáme do rúk tiež nástroj, ktorým sa bude samo ďalej formovať a rozvíjať mnohé kľúčové osobnostné alebo charakterové črty. Ak dieťaťu ponúkneme nevhodnú hračku, môžeme v jeho vývoji narobiť nemalé škody. „Je možné, že niektoré hry bez pozitívneho ovplyvnenia, či usmernenia môžu viesť k vzniku patologických javov súvisiacich s hrou,“ vystríha psychologička Dvorská. „V tejto súvislosti môžeme spomenúť nie len vplyv nevhodných hračiek, ale i vplyv násilia videného v médiách či počítačových hrách. Je zodpovednosťou rodiča, ale i vychovávateľa ponúkať dieťaťu možnosť lepších aktivít,“ dodáva. Čo priznávame, v súčasnom množstve zábaviek a atrakcií nie je vždy také jednoduché.

Ako sa teda v hračkách orientovať?

Prvým a vôbec najdôležitejším kritériom je bezpečnosť hračky. Je to vec výroby, materiálov a častíc. O tieto kritéria sa však stará už samotný výrobca. V réžii kupujúceho, alebo lepšie povedané rodiča, je dohliadnuť na to, aby sa napríklad zložitá hračka s množstvom malých a komplikovaných častíc nedostala batoľaťu a podobne,“ hovorí Vladimír Tomajka z rajhračiek sk, držiteľa trojnásobného ocenenia kvality Shop roku v kategórii Detský tovar.

Vôbec najspoľahlivejším kritériom je vek dieťaťa. Výrobcovia hračiek uvádzajú vhodnosť hračky z tohto hľadiska priamo na obaloch. Najčastejšie ide o rozmedzie do 1 roka, potom od 1 až 2 rokov, 2 až 3, 4 až 5, 6 až 7 rokov,“ pokračuje odborník na hračky. Toto značenie nákup výrazne uľahčuje, no málokto si uvedomuje, čo sa ním snažia výrobcovia naznačiť. „Hračky nenakupujú len rodičia, ale aj bezdetní ľudia, ktorí s výchovou a individuálnymi osobitosťami daného dieťaťa nemajú žiadnu skúsenosť. Práve oni sú odkázaní na toto značenie, ktoré sa odvíja od určitých schopností a limitov.“ Tak napríklad, vedeli ste, že zatiaľ čo 2 až 3 ročné dieťa dokáže udržať maximálnu pozornosť približne len 10 minút, 5 až 6 ročné dieťa sa dokáže samo prehrať a upútať pozornosť na jednu záujmovú činnosť či hračku až na polhodinu? „To sú dôvody, prečo nám niektoré hračky aj napriek atraktívnemu vzhľadu a funkciám od výmyslu sveta končia v kúte. Dieťa sa na ňu s nadšením vrhne, nebadanú chvíľku si ju poobzerá a aj napriek tomu, že okrem krásneho vizuálu svetielkuje, vydáva zvuky, pretvára sa, pohybuje, zostáva hračka nevyužitá. Jednoducho, priveľa funkcií a vnemov pre tak malé dieťa. Aj tu častokrát platí, staré, dobré a známe – menej je niekedy viac,“ dodáva Tomajka, ktorý s úsmevom spomína na rôzne návštevy zákazníkov, ktorí sa nechali strhnúť obrovským množstvom obklopujúcich hračiek a cez svoje dieťa si tak plnili prevažne vlastné sny.

Áno, svet hračiek je v porovnaní s obdobím, kedy sme boli deťmi my, zase o niečo bohatší, no nezabúdajme, že nimi nerobíme radosť sebe a že sú dôležitou súčasťou výchovy našich detí. Ak si pri výbere vhodnej hračky nebudete vedieť dať rady, jednoducho poproste o pomoc priamo predajcu.

Tipy, ktorými nič nepokazíte:

Od 1 roku

Klasická vkladačka, do ktorej dieťatko vkladá rôzne tvary. Hra, ktorá zaručene vaše dieťatko rozvíja, núti k tvorivosti a rozvoju fantázie. Častice hry sú dostatočne veľké a preto i bezpečné, vďaka rôznym tvarom si dieťatko cvičí úchop. Ak je vkladačka zakomponovaná napríklad do takéhoto chodítka, hračka je obohatená o ďalší vítaný rozmer a poslúži i ako opora pri prvých krokoch.

Od 2 rokov

Hravé pexeso s obľúbenou postavičkou. Páry rôznych obrázkov nútia k trénovaniu obrazovej pamäti a koncentrácie.

Od 3 rokov

Od troch rokov môžeme svojim deťom smelo ponúkať hry na rôzne povolania. Prostredníctvom týchto hier sa deti ocitajú v atraktívnom svete dospelých, majú rovnaké veci a povinnosti ako dospelí, čím si môžu osvojovať rôzne návyky, situácie z bežného života. Dnes ponúkajú výrobcovia kvalitné hračky od výmyslu sveta, k tým najobľúbenejším samozrejme patria opravovne, kuchynky, ošetrovne či dievčatami obľúbené prebaľovacie pultíky.

Od 4 rokov

Lego je príkladom univerzálnej a maximálne vhodnej hračky. Táto tradičná hrčka rozvíja tvorivé myslenie, fantáziu a tiež jemnú motoriku. Dostanete ho v rôznych motívoch, veľkostiach a v rôznych stupňoch náročnosti. Pre detičky od 4 rokov je vhodný napríklad aj takýto kufrík, v ktorom sa ukrýva všetko potrebné na stavbu parádnej benzínovej pumpy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. novembra 2013

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.