Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ekzém u detí. Ako si s ním poradiť?

reklama:
Ekzém u detí. Ako si s ním poradiť?

Špecifickým problémom detského veku sú ekzémy. Postihnuté bývajú najmä deti v prvých šiestich mesiacoch života. Vo väčšine prípadov príznaky ekzému do puberty zmiznú, ale môžu sa znova objaviť u teenagerov vplyvom hormonálnej nerovnováhy. Výskyt je stále častejší vplyvom alergénov v potrave a takisto znečisteným životným prostredím.

Mnohé mamičky sa pýtajú na pôvod alebo príčinu ekzému u svojho dieťaťa. Ak sú rodičia alergici, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že genetika vykoná svoje dielo aj na ich dieťati. Ďalšou príčinou sú potravinové alergény, najmä kravské mlieko. Každá potravina môže byť za určitých okolností alergénom. Neznášanlivosť kravského mlieka sa vo vysokom percente podieľa na vzniku ekzému. Nezriedka sa stáva, že matka vylúči toto mlieko a začne podávať kozie, alebo sójové. Takýto experiment sa nemusí vyplatiť, lebo dojča nevie spracovať iné druhy mlieka.

Veľmi riziková je prítomnosť domácich zvierat v blízkosti malých detí, čo je dnes bežný jav. Domáci miláčik spáva v byte, niekedy aj posteli.

Niekedy ani po vylúčení známych rizikových faktorov sa nepodarí tento problém vyriešiť. Je treba počítať s tým, že vo vzduchu sú veľmi agresívne alergény – plesne, roztoče, peľ, ktoré u citlivých detí vyvolávajú reakcie.

Najznámejšie znaky ekzému

Suchá zhrubnutá koža, niekedy pľuzgiere, šupiny, mokvajúce ložiská. Tieto viditeľné prejavy by neboli pre maličké dieťa stresujúce, ale nepríjemné je svrbenie postihnutých ložísk, ktoré sa prejavuje najmä večer a v noci.

Ako si môžeme s ekzémom poradiť?

Samozrejme navštíviť lekára. Ak laboratórne výsledky signalizujú, že sa jedná o potravinový alergén, musíme ho úplne vylúčiť zo stravy a nahradiť ho inou plnohodnotnou potravinou, najčastejšie hypoalergénnym mliekom. Nové potraviny pridávať opatrne a sledovať, či sa nevyskytne alergická reakcia. Najčastejšími alergénmi u detí sú kravské mlieko, obilniny, arašidy a vaječný bielok. Liečba ekzému zásadne patrí dermatológovi. Dôležité je však dodržiavať určité opatrenia, aby liečba bola efektívna a dieťa prežívalo čím menej stresujúcich faktorov.

Umývanie čistou vodou, prípadne používanie prípravkov , ktoré nevysušujú kožu je základným pravidlom hygieny. V prípade mokvajúcej formy do vlažnej vody pridávame antiseptický prípravok, aby sme zabránili infekcii.

Používame len bavlnené prádlo, vyhýbame sa syntetickým materiálom, ktoré veľmi zhoršujú kožný nález. Nepoužívame aviváž, ani agresívne prášky.

Je dôležité, aby sme z bytu odstránili koberce, perie, kvety, plyšové hračky, zvieratá. Nakoľko je to možné, deti by sme nemali vodiť do zafajčeného, alebo inak znečisteného prostredia.

Nie je možné domácnosť hermeticky uzavrieť, ale je možné vytvoriť takmer ideálne podmienky pre pohodový život našich detí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. januára 2015

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.