Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chyby vo výchove, ktoré bránia vašim deťom v ceste za úspechom

reklama:
Chyby vo výchove, ktoré bránia vašim deťom v ceste za úspechom

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Avšak v ich ceste za úspechom častokrát stojíme práve my a to rôznymi nedopatreniami ktoré im sťažujú dosiahnutie ich cieľa.

Nasledujúci článok sa venuje práve chybám vo výchove, ktoré rodičia urobia počas výchovy. Niekedy si totiž ani neuvedomujeme, ako jednoducho môže myseľ nášho drobčeka trpieť a následkom toho sa z neho tratí sebadôvera už v naozaj mladom veku.

  1. Nenechávame deti okúsiť risk

Žijeme vo svete, ktorý na každom kroku varuje pred rôznymi druhmi nebezpečenstva. Len na detskom ihrisku visí 20 varovaní a zákazov. Postoj „zdravie je na prvom mieste“ však naše deti ničí a v dospelosti budú mať problém „vyletieť z hniezda.“ Deti už v mladom veku potrebujú zažiť pád z bicykla, stromu či rozbité koleno z pouličného futbalu. Deti sa pádom učia. Tak ako aj tínedžeri potrebujú zažiť rozchod s partnerom, aby v citovom živote mohli dospieť a vážiť si fungujúci vzťah.

  1. Zachraňujeme príliš rýchlo a všetko

Dnešná generácia mladých ľudí zvláda život bez rodičov. Keď za dieťa riešime všetky problémy, zbavujeme ho potreby vyriešiť ich sám za seba. Neriešte všetko a najmä bez slov. Keď nastane problém, sadnite si nad problém spoločne a nechajte vaše dieťa aby zhodnotilo, čo by pre riešenie daného problému bolo najvhodnejšie.

  1. Chválime veľmi rýchlo

Podpora od rodičov je potrebná. Avšak bezdôvodné chválenie vášho dieťaťa môže napáchať viac škody ako úžitku. Dieťa si po čase všimne, že o jeho úžasne odohranom zápase hovoria s nadšením iba rodičia a zistí, že klamú. Takýmto postojom dieťa učíme klamať, podvádzať a vyhýbať sa tak zaťažkávajúcim situáciám v živote.

  1. Nehovoríme o chybách z mladosti

Zdravý tínedžer potrebuje rozprestrieť krídla a skúsiť veci sám. Rodič by mu to mal umožniť, avšak to neznamená, že im nemôžete pomôcť. Povedzte im o chybách, ktoré ste v ich veku dôsledkom rozmarnosti napáchali. Podeľte sa s nimi o svoje zážitky. Či už dobré, alebo tie menej chvályhodné. Pretože aj keď nie sme ich jediný vzor, buďme pre nich tým najlepším.

  1. „Kážeme vodu, pijeme víno“

Ako rodičia, musíme deťom ukázať, ako by mali žiť. Akýsi model rodiny, ktorú chcete, aby v neskoršom veku vytvorili. Deti sú skvelí pozorovatelia. Ak im často klamete, stanú sa z nich notorickí klamári. Nie je to však ich vina, je to chyba vás – rodičov. Vytvorte doma láskavé prostredie a nežiadajte od detí to, čo nerobíte vy.

  1. Neučíme ich stáť si za svojím

„Učiteľ / rodič má stále pravdu.“ Táto veta dávno neplatí a vy to dobre viete. Ak niečo deťom zakážete, no deti chcú počuť dôvod – argumentujte. Naučte ich odôvodniť si svoje postoje. Vety ako: „Prečo? Lebo som povedala,“ nechajte za dverami. Dnešný svet je o dravosti. Naučte vaše dieťa stáť si za svojím, avšak zároveň si priznať chybu.

titulná foto: serrano1004/ pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.