Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Celiakia – ako ju spoznať u Vašich detí, čo robiť, čo nejesť, ako ju liečiť…je to vážne?

reklama:
Celiakia - ako ju spoznať u Vašich detí, čo robiť, čo nejesť, ako ju liečiť...je to vážne?

Celiakia je choroba, ktorá sa ťažko diagnostikuje, pretože na každého človeka vplýva inak a môže sa prejaviť rôzne. Taktiež sú rôzne stupne tejto choroby. U niektorých ľudí sa nemusia prejaviť žiadne príznaky. V tomto článku sa dočítate ako ju odhaliť u Vašich detí, ako ďalej postupovať, aké vážne je toto ochorenie…

Čo vlastne je celiakia?

Celiakia je autoimúnne ochorenie, ktoré sa prejavuje neznášanlivosťou lepku a vedie k poškodeniam v tenkom čreve. Keď Vaše dieťa má celiakiu a zje lepok ( nachádza sa napríklad v jačmeni, obilninách, raži ), telo vyšle do tenkého čreva varovný signál: niečo zrazu nie je v poriadku. Napadne klky, ktoré lemujú tenké črevo, čo zabráni vstrebávaniu živín.

Je to ochorenie, ktoré môže byť aj dedičné. Ale nemusíte sa báť, v dnešných dobách sa dá s týmto ochorením žiť skoro bez problémov, ak dodržiavate správnu diétu.

Niektoré príznaky u detí

– nadúvanie a bolesti

– zápcha

– hnačka

– bledá, páchnuca alebo mastná stolica

– únava

– strata váhy

– podráždenosť

– problémy so zubnou sklovinou

– oneskorený rast a puberta

Samozrejme, netreba hneď robiť urýchlené závery, ale zároveň nič nezanedbajte. Dajú sa kúpiť testy aj v lekárni alebo nechajte otestovať Vaše dieťa u obvodného lekára.

Ako ju liečiť

V súčasnej dobe je jedinou liečbou prísna diéta. Tento spôsob je však veľmi spoľahlivý a nemáte sa čoho báť. Je to niečo nové, ale nemusíte sa toho desiť. Treba zo stravy vypustiť lepok. Žiadna pšenica, raž, jačmeň, hlavne NIE PEČIVO. Musíte začať kupovať špeciálne, bezlepkové potraviny.

Treba strážiť každé jedlo. To sa postupne naučíte, čo hľadať v obsahu, čo potravina nesmie obsahovať, aby ju Vaše dieťa s celiakiou mohlo zjesť. V obchodných reťazcoch nájdete už dosť potravín a tiež existujú špecializované obchody.

Lepok je síce dôležitý a nachádza sa v množstve potravín, ale nahradiť ho v dnešných dobách niečim iným už nie je žiaden problém.

Poraďte sa s Vašim lekárom. Urobte Vašim deťom testy. Najčastejšie sa toto ochorenie prejavuje tráviacimi problémami. Ak si Vaše telo nedokáže s niečim poradiť – tráviace problémy sú najčastejším signalizátorom.

Bezlepková diéta môže vyzerať skľúčene, najmä pre deti, ale povedzme si to úprimne – sú oveľa, oveľa horšie ochorenia na tomto svete.

Najväčšia záťaž pre Vás bude skôr po finančnej stránke a obdobie, kým sa naučíte, čo dovoliť , či zakázať konzumovať Vašmu dieťaťu.

Možno proti tejto chorobe raz bude liek, ale zatiaľ pomáha diéta:)

Na záver niektoré stránky, ktoré predávajú tieto špecializované výrobky:

http://www.jordans.sk/ – pekáreň na bezlepkové produkty

http://www.bezlepka.com/ – tu nájdete aj pochúťky, cestoviny, všeličo:)

Youtube.com – bezlepkové recepty a naučíte sa Vašim deťom vyvárať od výmyslu sveta

– napríklad: bezlepkové palacinky

Takže pamätajte: žiadna panika, ale ani zanedbávanie.

To zvládnete! 🙂

Zdroj článku: celiac.org, youtube.com

Autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.