Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bryndzové hody! Skúste naše zaručene lahodné bryndzové recepty

reklama:
Bryndzové hody! Skúste naše zaručene lahodné bryndzové recepty

Skúšali ste už bryndzovú polievku? Pripravených však máme ešte mnoho ďalších receptov s touto skvelou pochutinou. Tradičnou lahôdkou na našich slovenských stoloch sú nepochybne halušky. Ako si tento pokrm ozvláštniť?

Bryndzové halušky inak

Nie je tajomstvom, že aj iné suroviny chutia tak skvele ako slaninka. Oškvarky môžete nahradiť opečenou klobáskou ale aj cibuľkou. Pýtate sa ako? Krátky recept na cibuľové škvarky prinášame teraz.

Je vhodný pre vegetariánov.

Cibuľku pokrájajte na pásiky alebo kocky. Opražte na panvici do zlatova.

Ďalším receptom, ktorý prinášame je demikát. Čože to je? Výborná slovenská bryndzová polievka. Ak ste ešte neochutnali, rozhodne neváhajte!

Na demikát potrebujeme: 300g bryndze izbovej teploty, 150 ml sľahačkovej smotany (môžete použiť aj smotanu na varenie alebo kyslú smotanu, ak máte radšej kyslejšiu chuť), 1 strúčik cesnaku, ½ lyžičky sladkej mletej papriky, 150g zemiakov, soľ, korenie, bobkový list, cibuľa na smaženie, údenina je voliteľná

Na ozdobu pažítka a opražená cibuľka.

Postup: Osmahneme cibuľku. Keď bude chytať zlatú farbu, pridáme údeninu ako slaninu alebo klobásu (ak chceme). Zalejeme bujónom alebo vývarom a pridáme bryndzu a zemiaky. Varíme, kým zemiaky nie sú mäkké a bryndza roztopená. Pridáme koreniny, papriku a soľ podľa chuti. Vždy chutnajte, pretože záleží od odrody aj výrobcu aká je bryndza slaná. Potom pridáme cesnak akrátko varíme. Nakoniec, polievku odstavíme a pridáme smotanu, ktorú v nej rozmiešame. Ak chcete hladkú konzistenciu, môže sa polievka aj rozmixovať do krémova. Podávame s opraženou zlatou cibuľkou a pažítkou, prípadne s oškvarkami navrchu.

Dobrú chuť!

Tretím receptom sú chuťovky. Bryndzové slimáčiky z lístkového cesta sú dobrou voľbou, ak príde k vám návšteva, ktorá je hladná a vy nemáte nič po ruke. Stavte na overený recept a klasiku s týmito chutnými slimáčikmi.

Na bryndzové slimáky potrebujeme: Lístkové cesto (asi 500g), 250 g bryndze, maslo, žĺtko a soľ, rasca.

Náplň skladajúcu sa z bryndze, masla a soli dobre rozmiešame a zohrejeme na izbovú teplotu.

Lístkové cesto si rozvaľkáme alebo rozprestrieme na dosku a narežeme rovnako dlhé obdĺžniky. Tie potrieme plnkou a zrolujeme. Potom zavinieme do tvaru slimáka. Ak chcete, môžete robiť aj malé croassanty. Tie spravíme tak, že si narežeme trojuholník a na jeho vrchnej dlhšej hrane v strede, vykrojíme maličký trojuholník. Potom jednoducho zavinieme a ohneme. Vtedy už nemusíme robiť žiadne ďalšie zavinovačky :- ).

Potrieme žĺtkom a posypeme rascou. Dáme zapiecť na 180 stupňov, na cca 20 minút.

Nakoniec môžete slimáčika potrieť aj cesnakom.

Dobrú chuť!

Zdroj: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. júna 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.