Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 9. mesiac

reklama:
Bábätko 9. mesiac

Zacvičte si s bábätkom!

Váľanie sudov

Položte bábätko na chrbát. Držte nad ním hračku a snažte sa, aby ju chcelo chytiť. Keď k hračke natiahne dieťatko ručičky, pomaly hračku premiestňujte vo výške jeho očí tak, aby ju bábätko nasledovalo. Možno sa i podarí pretočiť sa tam a zasa späť.

A mám ťa

Deti milujú svoj odraz v zrkadle. Podržte bábätko pred zrkadlom, aby naň dosiahlo a mohlo sa ho dotýkať. Vyskúšajte rôzne pohyby, grimasy a snažte sa, aby ich bábätko opakovalo po Vás. Pestrofarebné hrazdičky alebo aktívne stolčeky ponúkajú veľa možností a hračiek, ktoré môžu bábätká uchopiť, ťahať, stláčať alebo len tak držať. Zohnať si môžete i variabilnú hrazdičku, ktorú možno pripevniť k autosedačke, postieľke i kočíku.

Hojdanie

Chyťte bábätko za obe ručičky a len zľahka mu pomôžte vytiahnuť sa do sedu. Vyskúšajte toto cvičenie, keď máte dieťatko na kolenách a potom mu môžete ukázať, ako jazdia dámy, ako jazdia páni a ako jazdia husári.

Na všetkých štyroch

Dávajte bábätko často na bruško, aby sa mohlo lepšie pohybovať a skúšať sa zdvihnúť na všetky štyri. Položte okolo dieťatka hračky tak, aby na ne hneď nedosiahlo a muselo sa k nim najskôr dostať. Môžete mu i podložiť bruško zrolovanou dekou, aby ste mu uľahčili zdvíhanie na rukách a kolenách.

Na naháňačku

Lezte po štyroch, ako Vaše malé slniečko. Hovorte k nemu, spievajte a snažte sa ho nalákať, aby liezlo za Vami. Uvidíte, ako rýchlo bábätko hru pochopí a potom môžete naháňať Vy jeho.

Prvé krôčiky

Kľaknite si na zem a požiadajte hoci partnera alebo babičku, aby si kľakli na kolená naproti Vám. Bábätko postavte alebo ho nechajte, nech sa s Vašou pomocou postaví samo a skúste ho “poslať” na cestu. Ak sa mu podaria prvé krôčiky, môže ho partner alebo babička otočiť a bábätko môže ťapkať naspäť k Vám. Navyše existuje veľa krásnych hračiek na podporu chôdze, ktoré bábätko tlačí pred sebou a súčasne mu poskytujú potrebnú oporu.

Pri cvičení a hraní nie je dôležitý výsledok, ale proces samotný. Dieťatko sa musí hlavne baviť, potom na seba prvé úspechy nenechajú dlho čakať.

Bystrá hlavička

Počas prvého roka prechádza bábätko neuveriteľnou premenou z bezbranného novorodenca na všetečné, zvedavé batoľa. Podajte mu pomocnú ruku a stimulujte jeho schopnosti a chuť učiť sa nové veci. Ľudské dieťa má po narodení už plne vyvinuté všetky zmysly a učenie je preň úplne prirodzené. Už od prvých dní je schopné vnímať vzájomné vzťahy, emócie i jednotlivé slová a zvažovať ich význam. Hry, spievanie, hojdanie, maznanie a Vaše láskyplné objatia stimulujú mozog bábätka a jeho správny psychomotorický vývoj tak, aby z neho vyrástla intelektuálne, fyzicky i emocionálne vyzretá a sebavedomá osobnosť.

Komunikujte so svojím dieťatkom čo najčastejšie, i keď spočiatku môžete mať pocit, že Vám nevenuje príliš veľa pozornosti. Čítajte mu, popisujte všetko, čo vidíte a robíte, recitujte mu porekadlá a básničky. Meňte tón i intenzitu hlasu, používajte jednoduchý, bežný slovník a jeho meno opakujte čo najčastejšie. Oceňte akúkoľvek snahu odpovedať Vám zvukmi alebo roztomilým žvatlaním.

Napriek tomu, že bábätko ešte nerozpráva, učí sa tak nové slová a ich význam, učí sa chápať súvislosti a vytvára si v hlavičke logické spojenia. Vo viacjazyčných rodinách môžu rodičia hovoriť k dieťatku rôznymi jazykmi. Netreba sa obávať, že by si ich bábätko plietlo, naopak sa ich neskôr oveľa lepšie a rýchlejšie naučí. Ak dobre hovoríte iným jazykom, môžete učiť bábätko paralelne s materčinou i ďalší jazyk. Len si vezmite, akú výhodu bude mať, až pôjde do školy! Na druhej strane ale nič nepreháňajte, nie je nutné, aby dieťa už v škôlke hovorilo niekoľkými jazykmi. Nevystavujte seba ani svoje dieťa zbytočnému tlaku.

Reč ale nie je jediná schopnosť, ktorú sa bábätko musí naučiť. Aby z neho vyrástla zdravá, sebavedomá bytosť, potrebuje pocit istoty a bezpečia, ktoré mu prinášajú Vaše dotyky. Maznanie a pestovanie v náručí buduje dôveru a blízkosť, ktorá ho potom sprevádza celým životom. Keď svoje dieťatko často pestujete a nenecháte ho nikdy príliš dlho plakať, vzniká medzi Vami silné emocionálne puto. Maznanie, pusinkovanie i jemná masáž pomáhajú vytvárať atmosféru lásky a dôvery, ktorú bábätko tak potrebuje. Pomôžte mu objavovať veci okolo, ale i jeho vlastné telíčko. Neviete si predstaviť, ak zaujímavé sú hoci palce na nohách alebo pohybujúce sa dlane. Ideálnou príležitosťou je kúpanie a jemná masáž.

Pre bábätká je všetko nové, nemusíte si teda lámať hlavu a zložito vymýšľať program na každý deň. Nákup v supermarkete alebo škatuľa od topánok môže byť rovnako zaujímavá a vzrušujúca, ako drahé hračky alebo výlet do zoo. Dovoľte dieťatku preskúmavať veci všetkými zmyslami, dôležité je stimulovať každý z nich rovnakou mierou.

Pre podporu a rozvoj zručností a schopností svojho bábätka nepotrebujete žiadnych expertov ani špecialistov. Ako rodič ste najlepším odborníkom na to, čo Vaše dieťatko baví, akým spôsobom sa učí a na čo najlepšie reaguje. Čím skôr začnete, tým lepšie. A obaja sa toho jeden od druhého veľa naučíte.

Mňam! Zdravé stravovacie návyky

1. Ak nemá bábätko zápchu, nedávajte mu piť ovocné džúsy. Majú množstvo prázdnych kalórií a obsahujú veľa cukru. Materské mlieko alebo náhradná mliečna strava a prevarená dojčenská voda (od ukončeného 4. mesiaca) sú všetky tekutiny, ktoré Vaše bábätko potrebuje.

2. Minimálne do jedného roka sa vyhýbajte niektorým potravinám: medu (riziko alergií alebo infekcie), citrusom, jahodám, vaječným bielkom, arašidovému maslu, rybám a morským plodom (riziko alergií). Aj kravské mlieko (i nízkotučné) je v tomto veku úplne nevhodnou potravinou a navyše ide o potenciálny alergén.

3. Zavádzanie pevnej stravy je so schopnosťou prijímať iné potraviny než tekuté spojené len čiastočne. S pevnou stravou začnite najskôr v šiestich mesiacoch veku. Obmedzíte tak riziko neskorších potravinových alergií. Väčšina detí je schopná jesť pevnú stravu oveľa skôr než v spomínaných šiestich mesiacoch, ale vyčkajte – bez ohľadu na to, akú má Vaša svokra radosť, že Vaše bábätko už papá ako veľké dievčatko alebo chlapček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.