Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 7. mesiac

reklama:
Bábätko 7. mesiac

Hľadá sa malý Nemo!

Veľa bábätiek sa v bazéne cíti ako ryba vo vode. Kurz plávania mamičiek s deťmi prospeje Vám obom.

Cesta do vodného sveta: ideálne cvičenie pre rodičov i bábätko

Plávanie bábätiek sa sústreďuje hlavne na zábavu a ľahkosť voľného pohybu. Bábätko si bude užívať špliechanie, prskanie a nadnášanie vody, kde neplatia rovnaké zákony ako “na suchu”. Plávanie má navyše pozitívny vplyv na celkový psychomotorický vývoj dieťaťa. Zdokonaľuje zmyslové vnímanie bábätka vo vzťahu k okolitému svetu, posilňuje dýchanie, svaly a kardiovaskulárny systém. Voda mu tiež môže pripomínať príjemné chvíle v brušku, kde ešte nedávno bezstarostne plávalo v plodovej vode. Určite si stále pamätá ten hrejivý pocit bezpečia a istoty. Spoločné plávanie tak posilňuje dôveru medzi Vami a Vaším bábätkom.

Kedy je ten najlepší čas prihlásiť sa na kurzy plávania a začať objavovať vodný svet? Väčšina kurzov sa vypisuje pre deti od 6 mesiacov, niektoré sa ale začínajú už od 3 mesiacov. Pozrite sa na ponuku blízkeho verejného bazéna alebo fitnes centra a poraďte sa tiež so svojím pediatrom. Bábätko môže plávať v podstate hneď, keď dokáže držať hlavičku, niektorí lekári však odporúčajú počkať, až bude mať bábätko za sebou všetky dôležité očkovania.

Na čo sa pri výbere kurzov zamerať:

  1. Skúsený inštruktor so špecializáciou na dojčatá, ktorý sa zameriava na hru a bezpečnosť, nie na klasickú výučbu plávania (to bábätká ešte nedokážu!).
  2. Nie viac než 10 detí na jedného inštruktora.
  3. Bazén ideálne len pre malé deti.
  4. Čisté prostredie, prítomnosť záchranára alebo zdravotníka.
  5. Čistota vody, spôsob jej pravidelného čistenia a teplota medzi 32 až 33°C.

Čo sa bábätko môže naučiť (okrem pesničiek a hier):

  1. Ako sa skĺznuť z okraja bazéna do vody, ak sa chytiť a držať okraja bazéna (dôležitá schopnosť, keby náhodou spadlo do vody).
  2. Ak plávať “psíka” s Vašou pomocou.
  3. Ako robiť do vody bubliny pod Vašou kontrolou, ako zadržať dych, keď sa mu na tvár dostane voda (táto schopnosť mu pomôže naučiť sa v neskoršom veku rýchlejšie plávať).

Napriek tomu, že s Vami bude po celú dobu kurzu inštruktor, je potrebné mať na pamäti pár bezpečnostných opatrení. Budú sa Vám hodiť, aj keď pôjdete s bábätkom plávať sama.

  1. Bábätko neustále držte, pridržujte alebo ho majte minimálne v dosahu oboch rúk.
  2. Nikdy sa nespoliehajte na plávacie pomôcky – neexistuje žiadna, ktorá Vám zaručí, že sa bábätko neutopí. Preto ste tam Vy.
  3. Neponárajte bábätku hlavu pod vodu. Novorodenci síce inštinktívne zadržujú dych, keď sú pod vodou, ale tento reflex strácajú práve okolo 6 mesiaca a všetko sa musia učiť znovu.

Plávanie s bábätkom si Vás určite získa hneď na prvý raz. Bábätko sa toho môže toľko naučiť! Navyše stretnete ďalších rodičov s deťmi v rovnakom veku a získate tak nových priateľov, s ktorými si budete vymieňať skúsenosti. A v neposlednom rade je pohyb vo vode dobrý i pre Vás. Môže Vám pomôcť zhodiť pár nežiaducich “tehotenských” kilogramov.

Porozprávajte sa s bábätkom znakovou rečou

Bábätko začína skúšať meniť intonáciu svojho žvatlania, aby napodobnilo zvuk skutočnej reči. I bez použitia slov. Navyše už niektorým slovám rozumie a dokáže určiť, kedy sa jedno slovo končí a iné sa začína. Určite si všimnete, že Vaše dieťatko opakuje rovnaké slabiky stále dookola. Možno Vás ale nenapadne, že si tak skúša rôznu intonáciu a stupne hlasnosti.

Než začne bábätko naozaj hovoriť, môžete vyskúšať detskú znakovú reč. Veľa rodičov je spočiatku skeptických a len málokomu sa všetko podarí hneď na prvý raz. “Znakovanie” ale môže byť zábava pre Vás i Vaše bábätko, s ktorým tak budete komunikovať. Ak sa ale pre znakovú reč nerozhodnete, nič sa nedeje – na vývoj Vášho drobca to nebude mať absolútne žiadny vplyv.

Ak chcete znakovú reč vyskúšať, začnite medzi 8. mesiacom a jedným rokom. Základné znaky sú:

"Jesť": Pohybujte rukou k ústam a späť, ako keby ste si dávali jedlo do úst.

"Ešte": Dajte dieťaťu sušienku alebo inú maškrtu. Keď ju zje, spojte niekoľkokrát za sebou špičky prstov jednej ruky v úrovni hrudníka a potom bábätku ponúknite ďalšiu.

"Bolí": Spojte brušká oboch ukazováčikov.

Komunikácia a dorozumievanie je veľmi individuálny proces a možno budete chcieť vymyslieť svoju vlastnú znakovú reč. Alebo ju už možno máte. Jednoducho pozorujte, čo upúta pozornosť Vášho dieťaťa. Môžete mávať rukami alebo ukazovať prstami – čokoľvek dáva zmysel Vám obom. Keď však začnete používať určité gesto alebo znak, nemeňte ho, aby ste bábätko zbytočne nemiatli.

Pokojný spánok pre všetkých – malých i veľkých

Nedostatok spánku je pre rodičov počas prvého roka veľmi vyčerpávajúci. Nasledujúce upokojujúce tipy Vám možno pomôžu získať pár hodín sladkého spánku navyše.

Všetko o ideálnom prostredí na spanie

Nasledujúce tri základné upokojujúce techniky pomôžu Vaše prebudené bábätko opäť uspať (vo väčšine prípadov). Samozrejme, že nemožno nič zaručiť, pretože každé dieťa je iné, ale väčšinou to naozaj funguje. Takže veľa šťastia a dobrú noc!

Trik so zavinovačkou

Ak je bábätko pevne zabalené v zavinovačke alebo prikrývke, cíti sa v bezpečí.

  1. Budete potrebovať štvorcovú zavinovačku alebo zložte prikrývku do štvorca – najlepší je ľahký bavlnený flanel – a bábätko umiestnite doprostriedka s hlavičkou k jednému z rohov.
  2. Pretiahnite ľavú stranu prikrývky pohodlne, ale pevne cez telíčko bábätka. Uistite sa, že jeho pravá ručička leží na prsiach alebo pozdĺž tela.
  3. Spodný cíp prikrývky preložte cez nožičky bábätka a roh zahnite pod krkom.
  4. Voľnú ľavú ručičku položte pozdĺž tela a pravý cíp prikrývky zaviňte okolo telíčka.

Masáž na dobrú noc

Bábätká, ktorým doprajete pätnásťminútovú masáž pred spaním, zaspávajú rýchlejšie a častejšie spia celú noc, než bábätká, ktoré k spánku len učičíkate.

Základná škola zaspávania

Nechajte bábätko cucať palček alebo svojmu nespavému anjelikovi ponúknite cumlík. Je to najrýchlejší spôsob, ako bábätko utíšiť a navyše sa tak naučí, ako zaspať úplne samo.

Obľúbené zaspávacie rituály alebo propriety, ako je plienka cez hlavu alebo mäkký plyšový medvedík, pomôžu bábätku lepšie zaspávať, lebo sa nebude cítiť tak osamelo. Pre bábätká do jedného roka sa však väčšinou neodporúča, aby spali s akýmikoľvek hračkami kvôli riziku vdýchnutia alebo udusenia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.