Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 6. mesiac

reklama:
Bábätko 6. mesiac

Vzájomné citové putá

Vy i Vaše bábätko ste samostatné osobnosti a vzájomné citové väzby sa medzi Vami začínajú tvoriť hneď po jeho narodení. Možno to zatiaľ nevnímate, pretože bábätko sa príliš nepohybuje a na Vaše snahy upútať jeho pozornosť príliš nereaguje, takže môžete mať pocit, že Vás vôbec nevníma. To ale nie je pravda! Púta Vás k sebe každý dotyk, maznanie, každý pohľad, ktorý bábätku venujete. Všetko má svoj čas.

Pár jednoduchých tipov, ktoré pridáte ku každodennej starostlivosti o Vášho anjelika, Vám pomôže vzájomné citové väzby ešte prehĺbiť:

  1. Pestujte bábätko občas bez oblečenia – telo na telo (hoci pred kúpaním).
  2. Dívajte sa bábätku do očí.
  3. Vľúdne k nemu hovorte.
  4. Užívajte si časté maznanie a nežné “muchlovanie”.

Lásku môžete prejaviť i nežnými dotykmi pri dojčenskej masáži.

Nežné dotyky: masáž pre bábätká

Jemná masáž, najmä po kúpaní, bude príjemným zážitkom pre Vás i Vaše bábätko. Spokojné dieťatko si užíva každý dotyk. Masáž prehlbuje Vaše vzájomné citové väzby a navyše podporuje trávenie, krvný obeh a posilňuje imunitný systém. Nie je nič, čo by ste mohli urobiť zle, ak budete bábätko masírovať jemnými dotykmi a ťahmi.

Ešte než začnete:

  1. Teplota v miestnosti by mala byť okolo 22 – 24° C.
  2. Umyte si ruky a zložte si prstienky a náramky. Uistite sa, že máte krátko a hladko zastrihnuté nechty.
  3. Pred masážou zahrejte v dlaniach malé množstvo oleja.
  4. Venujte pozornosť reakciám bábätka. Nerobte nič, čo je mu nepríjemné.
  5. Všetky masážne pohyby opakujte v priemere trikrát. Masírujte pomaly, jemne a v pravidelnom rytme.

1. Začnite masírovať tváričku a hlavičku

Začnite na temene. Podložte bábätku prstami hlavičku a jemným ťahmi pokračujte zozadu smerom k uškám. Položte brušká prstov na čelíčko a pozdĺž spánkov pokračujte až k briadke.

2. Sústreďte sa na pokojné, jemné a plynulé pohyby

Opisujte prstami kruh okolo očí bábätka. Jemnými ťahmi masírujte noštek po bokoch a líčka smerom k uškám. Potom pokračujte krúživými pohybmi okolo ušiek a ústočiek a presuňte sa od briadky dole ku krku.

3. Pokračujte masážou ručičiek

Pohlaďte celé ruky odhora dole a jemne premasírujte svaly ramien. Masáž ručičiek zakončite jemným ťahom ramien smerom dole, ručičky držte nad zápästím.

4. Buďte dôsledná

Jednou rukou si pridržujte ručičku bábätka a masírujte každý prstík zvlášť. Pokračujte jemným tlakom a krúživými pohybmi na dlaniach.

5. Presuňte sa k hrudníčku

Začnite uprostred hrudníka a ťahy veďte pozdĺž rebier k bokom. Jemným tlakom premasírujte hrudné svaly. Dlhými krúživými ťahmi masírujte partie pod rebrami.

6. Pre spokojné bruško

Teraz si bábätko môže užívať masáž bruška plynulými pomalými pohybmi v smere hodinových ručičiek. Táto masáž prinesie úľavu bábätkám, ktoré trpia plynatosťou a nafukovaním. Pokračujte dlhými ťahmi od žalúdka, pozdĺž bokov, cez nožičky až k špičkám prstov. Premasírujte svaly nôh. Uchopte bábätko za členky a s úsmevom mu pokrčte nožičky smerom k brušku a pohybujte nimi ako na bicykli.

7. Príjemná masáž malých ťapiek

Uchopte jednu nožičku rukou a masírujte svaly chodidiel malými krúživými pohybmi. Najmä pri tejto masáži sledujte reakcie bábätka. Pokračujte masážou jednotlivých prstíkov na nohách.

8. Čas na masáž “všetko v jednom”

Teraz hlaďte bábätko jedným dlhým ťahom od hlavy až po špičky nôh a pokračujte od ramienok po špičky. Tak sa končí masáž v ľahu na chrbátiku.

9. Nezabudnite na chrbátik a zadoček

Opatrne otočte bábätko na bruško. Jemnými ťahmi hlaďte bábätko od ramien cez ruky až k prstíkom. Premasírujte svaly na pravej i ľavej strane chrbtice až k zadočku. Jemným tlakom prstov namasírujte svaly zadočka a pokračujte ťahmi od zadočka dole až po špičky nôh.

10. Výsledok: perfektná relaxácia na dobrú noc

Je možné, že až dokončíte masáž, bábätko už bude spinkať. A Vy si môžete konečne trochu oddýchnuť.

Prajeme krásne sny Vám obom!

Krátky sprievodca detským spánkom

Základné pravidlá pre sladké sny.

Potreba spánku šesťmesačného dieťaťa:

  1. spánok počas dňa: 3 a 1/4 hodiny
  2. spánok v noci: 11 hodín
  3. celkom: 14 a 1/4 hodiny

Keď si spomeniete na prvé dni a týždne s bábätkom, možno budete mať pocit, že snáď vôbec nespalo. Ale to nie je pravda…

Ak sa spýtate čerstvej mamičky na spánok jej bábätka, pravdepodobne sa na Vás zahľadí zakaleným pohľadom a zamumle:

Aký spánok? Je pravda, že spánok je u novorodených bábätiek úplne nevyspytateľnou a nespoľahlivou záležitosťou. Chvíľku spinká, chvíľu je hore, ale to je celkom normálne. Dostatok spánku je však potrebný minimálne pre jeho zdravý vývoj. Dôležitým medzníkom pre dieťa i jeho rodičov potom býva prvá noc prespaná bez prebudenia. I keď ide nesporne o veľký úspech, nemusí to tak byť každú noc. Ale i to je úplne normálne. Americká asociácia pre výskum spánku zistila, že 69% detí – a teda aj ich rodičov – má problémy so spaním aspoň raz za týždeň. Správne návyky a rituály pred spaním, ako je teplý kúpeľ, jemná masáž a čistý noštek, pomáhajú deťom lepšie zaspať a spať.

Ak ešte nemáte svoje pravidelné rituály pred spaním, teraz je ten správny čas s nimi začať. Okrem tlmeného svetla, maznania a hojdania bábätka je teplý kúpeľ ideálnym zakončením dňa a prípravou na spánok. Prvé výsledky sa určite rýchlo dostavia: prižmúrené oči, zívanie a roztomilo neprítomný pohľad.

Je známe, že príliš časté a dlhé kúpele môžu vysušovať citlivú detskú pokožku. A teraz je Vaše malé slniečko pripravené na cestu do ríše snov.

Najčastejším dôvodom prerušovaného spánku sú podľa pediatrov nepriechodné nosné dutiny. Čistý noštek a zvlhčená nosná sliznica pomôžu bábätku lepšie dýchať a teda i spokojne spinkať. Ak však u svojho drobčeka pozorujete, že sa mu často v spánku zle dýcha alebo dokonca chrápe, poraďte sa so svojím pediatrom. Je možné, že upchaný nos má anatomické dôvody (zvané obstrukčná spánková apnoe). Bábätko je potom zbytočne unavené a môže mať i väčší sklon k infekciám.

Je dĺžka spánku Vášho bábätka dostatočná? V priemere deti spia menej, než by mali: podľa štúdií Americkej asociácie pre výskum spánku deti spia približne len 12,7 hodiny denne, napriek tomu že odborníci odporúčajú počas prvého roku života až 14 – 15 hodín denne. Spánok je však veľmi dôležitý pre zdravý vývoj bábätka a tiež pre jeho fyzickú a psychickú pohodu.

Prvé hry a hračky

Vzhľadom na to, že čokoľvek, čo sa dostane bábätku do ruky, putuje ihneď do úst, najdôležitejšia je bezpečnosť. Preverujte všetky hračky a vždy sa uistite, že neobsahujú žiadne malé časti, ktoré možno oddeliť a prehltnúť. Pevnosť a odolnosť hračiek by mala byť samozrejmosťou.

Pripravte bábätku “ihrisko” v obývačke alebo v izbičke a na zem detskú deku. Kúpiť môžete i podložky s integrovanými hračkami alebo hrazdičkou. Bábätku tak umožníte hravou formou rozvíjať šikovnosť a dôvtip, keď sa bude snažiť hračku stlačiť alebo uchopiť. Jednoduché hudobné nástroje, ako sú bubienky alebo zvončeky, zasa pomáhajú cibriť zmyslové vnímanie dieťatka. Počkajte, ako sa mu bude muzicírovanie páčiť. Pridať môžete i hrkálky či pískacie balóniky alebo zvieratká. Robiť hrmot je pre bábätko veľmi zábavné a navyše sa tak naučí rozlišovať príčinu a dôsledok.

Šesťmesačné bábätko už tiež dokáže rozlišovať farby a pozná jednoduché tvary. Bude ho baviť akákoľvek hračka, ktorú môže stláčať, hrýzť alebo hádzať. Vďačné sú i plastová zrkadielka. Upútajú pozornosť bábätka a okrem zábavy tiež podporujú vnímanie a poznávanie samého seba.

Najlepšie a súčasne i najlacnejšie hračky bývajú obyčajné veci v domácnosti. Deti úplne fascinujú lyžičky, hrnce, taniere, topánky, zásuvky alebo diaľkové ovládače. Ak sú niektoré z domácich vecí bezpečné, čisté a nevojdú sa do úst, bábätko sa s nimi môže pokojne hrať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.