Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 5. mesiac

reklama:
Bábätko 5. mesiac

Ako utíšiť plačúce bábätko

Každej mamičke sa to občas stane: bábätko plače, ničím ho nemožno utíšiť a dali by ste čokoľvek za radu, ktorá bude fungovať.

Kľúčom je pochopenie príčin

5 najčastejších príčin detského plaču, ak je bábätko zdravé a nič ho nebolí

  1. mokrá plienka
  2. hlad
  3. prílišné teplo alebo zima
  4. únava alebo nafukovanie
  5. potreba maznania a blízkosti

Plačúce dieťatko je pre mamičku väčšinou veľmi stresujúce, najmä ak ho nemožno ničím utíšiť. Ak však porozumiete dôvodom, kvôli ktorým bábätko plače, situácia sa nebude zdať taká bezvýchodná. Našťastie existuje pár zaručených spôsobov, ak bábätko uchlácholiť a uľaviť tak sebe i dieťatku. Vaše bábätko pochopiteľne zatiaľ nedokáže povedať : “Som strašne hladné!”, “Chcem okamžite vystúpiť z tej príšernej autosedačky!” alebo “Ten štítok na tričku ma privádza do šialenstva!”. Neznamená to však, že Vás na podobné nepríjemnosti nechce upozorniť. A tak proste plače. Je to jeho spôsob, ak Vám povedať: “Mami, potrebujem Ťa!” Čo ale robiť, keď sa všetko zdá byť v poriadku (bábätko je vyspaté, nakŕmené, prebalené…) a stále plače?

Všetky bábätká majú počas prvých mesiacov obdobie akejsi detskej “nervozity” či podráždenosti. Dôvody nie sú celkom jasné, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je na vine nezrelý neurologický systém. A niektoré deti sú proste citlivejšie – hluk, neznáme zvuky, vône, takmer akýkoľvek nový vnem ich môže rozplakať. Väčšina novorodencov plače počas prvých šiestich týždňov v priemere tri hodiny denne. Dobrá správa: po troch mesiacoch sa u väčšiny detí dĺžka plaču znižuje v priemere na 1 hodinu denne.

Keď bábätko plače, Vaše telo okamžite reaguje zvýšenou produkciou “materského hormónu” prolaktínu, ktorý má vplyv na tvorbu materského mlieka a jednoducho Vás núti vziať dieťatko do náručia a uspokojiť jeho potreby. Vaša schopnosť utíšiť bábätko je Vám tak daná už od prírody, a ak sa to nepodarí hneď na prvý pokus, nesmiete to vnímať ako svoje zlyhanie. Rozladenosť bábätka rozhodne nie je reakciou na Vaše rodičovské zručnosti – plač môže mať veľa rôznych príčin. Malé deti často plačú i celkom bezdôvodne. Ak však máte stále pochybnosti, či sa za častým plačom neskrývajú zdravotné problémy, pre svoj vnútorný pokoj sa poraďte s pediatrom.

Chlácholenie a tíšenie bábätka

Na každé bábätko bude pravdepodobne fungovať niečo iné, a možno tiež len niekedy, v závislosti od jeho nálady. Preto experimentujte, určite o nejaký čas objavíte, čo a v akých prípadoch je pre Vaše bábätko najlepšie.

Možno je Vaše dieťatko rozladené, pretože je mu smutno za jeho prvým “domovom” – Vaším bruškom. Potom ho môžete utíšiť napodobením prostredia v maternici.

Vyskúšajte nasledujúce techniky, každú zvlášť alebo i spolu:

  1. Zabaľte bábätko pohodlne do zavinovačky alebo prikrývky s ručičkami pozdĺž tela.
  2. Noste ho v polohe na brušku alebo na boku radšej než na chrbátiku.
  3. Šepkajte alebo vydávajte šumivé zvuky. Môžete i vyskúšať zapnúť fén alebo vetrák (v brušku totiž všetky zvuky znejú ako šumenie).
  4. Jemne bábätko kolíšte (rytmické pohojdávanie napodobňuje pohyb v maternici).
  5. Dajte bábätku niečo sať – cumlík alebo len svoj čistý malíček.

Dotýkajte sa a hlaďte ho. Dlhé jemné ťahy rukami majú tíšiaci účinok. Vyskúšajte hladenie na lícach, chrbátiku, nožičkách alebo brušku. Dajte si bábätko do nosičky alebo šatky, Vaša blízkosť ho upokojí. Nemusíte ho samozrejme nosiť alebo hladiť celý deň, ale čím viac sa budete bábätka dotýkať (stačí hoci len krátka masáž pri každom prebaľovaní), tým spokojnejší Váš anjelik bude.

Jeden z najúčinnejších tíšiacich prostriedkov je pre bábätko matkin známy hlas. Takže k bábätku potichu hovorte, šepkajte alebo mu skúste zaspievať. Prebuďte v sebe spevácke vlohy a nič si z toho nerobte, ak Vám pesnička nebude znieť ako vo finále superstar. Pre svoje bábätko ste hviezdou za každých okolností. Spievajte pokojné, pomalé pesničky a uspávanky – telo totiž prispôsobuje srdcový tep i dych rytmu hudby.

Choďte na prechádzku. Jazda v kočíku kombinuje príjemné hojdanie a okolité šumenie. Ak nie je na prechádzku dobré počasie, môžete bábätko pohojdať i doma – v kočíku, hojdačke, ležadle apod.

Veľa mamičiek nedá pri tíšení bábätiek dopustiť na teplý kúpeľ. Zvuky špliechania a teplo vody, ktorá bábätko obklopuje, môžu urobiť zázraky. Keď navyše budete vo vani s ním, bábätko utíši i Váš vzájomný telesný kontakt, ktorý je dieťatku vždy veľmi príjemný a dodá mu pocit bezpečia.

Často od plaču bábätko odvedie i zaujímavé rozptýlenie. Ukážte mu novú hračku alebo upútajte jeho pozornosť k akejkoľvek zaujímavej veci – domácemu maznáčikovi, izbovej kvetine, zrkadlu (najzaujímavejší býva vlastný pohyblivý odraz). Čokoľvek neočakávané mu môže pomôcť zabudnúť na plač.

Nikdy nezabúdajte zachovať chladnú hlavu. I keď je to ťažké a bábätko neustále plače. Dieťa dokáže vnímať Vaše napätie a bude naň reagovať ďalším krikom. Rovnaký efekt môže mať i Vaša zúfalá snaha utíšiť bábätko za každú cenu – všetky deti nemajú rady prehnanú pozornosť. Nesnažte sa tíšiť každý jeho výkrik. Novorodenca do 3 mesiacov by ste však nemali nechať plakať dlhšie než 5 minút.

Pokračujte v tom, čo funguje. Keď nájdete spôsob, ktorý Vaše bábätko utíši, nemeňte ho. Ak sa budete snažiť robiť každých päť minút niečo iné, bábätko tieto zmeny môže vnímať veľmi negatívne. Vyskúšajte maximálne dva až tri rôzne spôsoby, ktoré podľa Vás zaberajú – ak prvý zlyhá, použite ďalší namiesto nových experimentov. Uvidíte, že v budúcich dňoch, až bude bábätko plakať, budete zbierať prvé ovocie svojej trpezlivosti.

Odpovedá odborník: Moje bábätko má citlivú a veľmi suchú pokožku. Ako sa o ňu mám najlepšie starať?

MUDr. Katarína Šimovičová sa na otázky starostlivosti o pokožku díva z pohľadu praktickej lekárky a mamičky dvoch detí.

Starostlivosť o suchú a veľmi citlivú pokožku so sklonom k alergiám.

Je pochopiteľné, že ak niektorý z rodičov trpí akoukoľvek alergiou alebo kožnými problémami, je dôvod mať o pokožku svojho bábätka obavy. Ak je podobná situácia práve Váš prípad, zaoberáte sa zrejme úvahami typu: “V detstve som mala alebo otecko mal problémy s atopickým ekzémom, moje dieťa má tiež veľmi suchú a citlivú pokožku, ktorá sa veľmi ľahko podráždi. Nechcem, aby moje bábätko trpelo kožnými problémami, svrbením či podráždením pokožky ako ja alebo otecko.” Odpoveď na Vaše úvahy nie je ľahká, ale v nasledujúcich riadkoch môžete nájsť užitočné rady a informácie.

Sledujte, čo bábätku vyhovuje

Sklon k alergiám, suchej až atopickej pokožke môže mať rôzne prejavy vzhľadom na typ pokožky a špecifické genetické dispozície. Jej stav sa môže meniť i v závislosti od vonkajších faktorov, ako je počasie, ročné obdobie, vek či okolité prostredie. Preto nemusia niektoré tipy a odporúčania vyhovovať Vášmu bábätku v každej situácii. Ale existujú určite hlavné zásady, ktoré pomôžu zlepšiť stav a negatívne prejavy extra citlivej a suchej pokožky Vášho dieťatka.

1. Šetrné čistenie a starostlivosť

Deti, ktoré majú suchú pokožku, väčšinou zle znášajú časté umývanie a kúpanie, lebo voda ďalej narušuje ich oslabenú ochrannú kožnú bariéru. Vyhovujú im také prípravky, ktoré neobsahujú mydlo, dokážu naopak pokožke dodať chýbajúce lipidy a sú testované a schválené špeciálne pre suchú pokožku.

Na umývanie a kúpanie sú pre deti so suchou a citlivou pokožkou najvhodnejšie olejové peny do kúpeľa. Voda by nemala byť príliš teplá a kúpanie radšej kratšie. Otieranie uterákom môže pokožku tiež podráždiť, preto uterák vopred nahrejte a bábätko osušte jemnými dotykmi. Niekedy môžete použiť i vysúšač vlasov s možnosťou regulácie teploty vzduchu.

Pravidelná hydratácia stabilizuje a posilňuje ochrannú bariéru pokožky a prináša úľavu od nepríjemného svrbenia – vhodná je najmä po kúpeli a v chladnom či suchom počasí. V horúcich letných dňoch môžete ošetrujúce mlieko alebo krém ochladiť v chladničke – jeho účinky proti svrbeniu sú potom ešte výraznejšie. Ošetrujúce výrobky pre suchú a citlivú pokožku by mali obsahovať esenciálne lipidy, ako sú napríklad omega-6 mastné kyseliny. Dôležité je i rýchle vstrebávanie a ľahké roztieranie, aby sa predišlo mechanickému podráždeniu pokožky.

Nezabúdajte ani na malé problematické partie pokožky, napr. za ušami alebo v kožných záhyboch pod bradičkou, v slabinkách a všade kde sa koža stýka s kožou. Tie potrebujú extra výživnú starostlivosť.

Pravidelné ošetrovanie suchej a citlivej pokožky je nutnosťou, ale malo by byť príjemné pre Vás i Vaše bábätko – skúste svoje dieťatko zapojiť do každodennej starostlivosti čo najskôr.

2. Šetrné oblečenie

Oblečenie je pre bábätko niečo ako druhá koža. Hrá preto veľmi dôležitú úlohu v prevencii podráždenia pokožky.

Jedna z prvých vecí, ktorú by ste mali urobiť, je odstrihnúť všetky potenciálne dráždivé štítky, etikety alebo visačky. Nové oblečenie pred prvým použitím vždy vyperte. Odstránite tak zvyšky farieb, impregnácií a chemikálií použitých pri výrobe oblečenia. Ak má pokožka Vášho bábätka sklon k alergickým reakciám, zapnite pri praní extra pláchanie pre dôkladné odstránenie detergentov. Oblečenie perte denne a naruby, odstránite tak prípadné zvyšky kožných šupiniek a ošetrujúcich prípravkov. Namiesto použitia aviváže vysušte bielizeň v sušičke alebo ho po uschnutí dôkladne vyžehlite – najmä bavlnené textílie sú potom oveľa mäkšie a jemnejšie. V lete je veľmi vhodné sušiť bielizeň priamo na slnku.

Pamätáte sa, ako príšerne “hrýzol” ten vlnený sveter s jeleňom od babičky? Zlá kožná znášanlivosť vlny, napriek tomu, že ide o prírodný materiál, je medzi deťmi s atopickými dispozíciami veľmi bežná. Oveľa vhodnejšia je čistá bavlna alebo iné hebké prírodné materiály, hoci hodváb alebo viskóza. Umelé vlákna, ako je polyester alebo nylon, podporujú potenie a vedú tak k nepríjemnému svrbeniu pokožky, i keď sú na dotyk jemné a hladké. Priedušná spodná bielizeň pomáha predchádzať mechanickému podráždeniu pokožky a nadmernému poteniu. V teple a vlhku sa veľmi dobre darí rastu baktérií, vírusov a plesní. Nezabúdajte, že i Vaše oblečenie by malo byť hebké, aby bolo bábätku maznanie s Vami príjemné.

3. Šetrná strava

Dojčenie počas prvých šiestich mesiacov je najlepšou prevenciou, najmä pre bábätká s dedičnými alergickými dispozíciami. Pri zavádzaní pevnej stravy dbajte na to, aby boli jednotlivé potraviny pridávané postupne a vždy sledujte reakciu bábätka na novú stravu. Ak má Vaše dieťatko sklon k alergiám, môžete si viesť stravovací denníček, aby ste ľahšie určili, ktoré potraviny bábätku nevyhovujú.

Teoreticky môže spôsobiť alergickú reakciu akákoľvek potravina. Ale najčastejšími alergénmi sú: citrusy, ovocné džúsy a šťavy, ryby a morské plody, vajcia, arašidy a iné orechy, bielkovina kravského mlieka, obilniny, rajčiny a sójová bielkovina. Najlepšie bývajú znášané: mrkva, hrášok, špargľa, zelený šalát, hrušky, banány a melóny. Všeobecne platí, že máme genetickú výbavu na tie rastliny, ktoré rastú u nás – preto nie je vhodné experimentovať u bábätiek s exotickými plodmi. Správne, zdravé stravovacie návyky sa tvoria už v útlom detstve – naučte svoje dieťa jesť zeleninu a ovocie. Miesto čokolády a sladkostí ho odmeňujte sušeným ovocím alebo detskými sušienkami.

Ak zvažujete vytvoriť pre svoje dieťa špeciálny jedálniček, vždy sa vopred poraďte s pediatrom alebo nutričným špecialistom, aby ste sa uistili, že strava spĺňa základné potreby pre zdravý vývoj bábätka. Dieťa rastie a jeho telíčko i nervový systém sa stále vyvíjajú, preto je potrebné zvážiť dostatočný a vyvážený prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

4. Šetrné prostredie

Detská izbička by mala predstavovať čo najmenej prašné prostredie bez baktérií a roztočov. Rolety alebo žalúzie sú vhodnejšie než závesy, plávajúca podlaha alebo linoleum lepšie než koberce. Vankúše a prikrývky by sa mali dať ľahko vyprať, rovnako ako obľúbené hračky a plyšáky. Nekupujte matrace plnené prírodnými materiálmi (rastlinnými vláknami či zvieracou srsťou). Pravidelne utierajte prach, vysávajte, umývajte, vetrajte a do detskej izby nedávajte živé kvety. Ak má Vaše dieťa atopické dispozície, naučte ho vyzliekať si oblečenie pred spaním v kúpeľni a nie v spálni.

Deti lepšie spia v dobre vetranej miestnosti s nižšou teplotou (okolo 18 až 20°C), kde je dostatočná vlhkosť, najmä počas vykurovacej sezóny. Chladnejší vzduch obsahuje viac vlhkosti. ktorá je príjemná tak pre pokožku ako aj slizničnú výstelku dýchacích ciest.

5. Prejavujte dieťaťu lásku

Pokožka je zrkadlom duše. Všetky silné emócie – negatívne i pozitívne – sa môžu na pokožke prejaviť podráždením. Snažte sa teda, aby bolo Vaše bábätko spokojné a šťastné. Neexistuje lepší protistresový program než maznanie, objímanie, pestovanie, hladenie a nežné dotyky.

Pomóc! Chcem späť svoje telo!

Čas, najmä čas len pre seba, je pre Vás teraz veľmi cenný. Ako novopečená mamička asi len ťažko nachádzate chvíľočku, aby ste si ostrihali nechty alebo oholili nohy, nieto aby ste si každý deň trochu zacvičili. Prinášame Vám pár tipov, ak zhodiť nejaké to kilo i v každodennom kolotoči povinností.

Jasné, že viete, že vyvážená kombinácia zdravej stravy a cieleného cvičenia je najspoľahlivejším spôsobom chudnutia. Lenže počas tehotenstva ste proste pribrali a doma nemáte k dispozícii osobného trénera, kuchára ani pestúnku. Potom je každá rada drahá. Ako na to krok za krokom…

Krok 1: Nesnažte sa schudnúť za noc

Uvedomte si, že trvalo deväť mesiacov, než sa bábätko narodilo, takže dajte sama sebe minimálne rovnaký čas, aby ste získali späť svoju pôvodnú váhu. Cvičenie však neodkladajte príliš dlho. Štúdie preukázali, že kilá navyše, ktoré sa Vám nepodarí zhodiť zhruba do jedného roka po pôrode, Vám už pravdepodobne zostanú. Navyše Vaše hormóny sú na chudnutie pripravené ihneď po pôrode. Vďaka tomu ak sa budete stravovať zdravo a pravidelne cvičiť, môžete schudnúť po pôrode až 2 kilá za mesiac.

Krok 2: Cvičte, keď môžete

Väčšina mamičiek nemá to šťastie, že im niekto postráži bábätko dve hodiny každý deň, aby si mohli zájsť do fitnes centra. I keď odborníci väčšinou odporúčajú 30 minút aeróbneho cvičenia päťkrát týždenne a 30 minút posilňovania trikrát týždenne (nie počas za sebou nasledujúcich dní), nikde nie je napísané, že musíte cvičiť v jednom kuse. Rozdeľte si cvičenie počas dňa do troch až štyroch desaťminútoviek. Alebo si zožeňte krokomer a prejdite za deň minimálne 10 000 krokov (chôdza patrí do aeróbneho cvičenia) – budete prekvapená, aké je to ľahké.

Krok 3: Navarte si na celý týždeň vopred

Pre mamičky, ktoré nemajú času nazvyš, je veľmi praktické pripraviť si cez víkend jedlo na celý týždeň vopred a zamraziť ho. Zdravý obed alebo olovrant je potom otázkou niekoľkých minút.

Krok 4: Kto natiera, ten chudne

Vrátiť späť zvodné krivky pred tehotenstvom Vám pomôže i pravidelná starostlivosť venovaná „rizikovým“ partiám. Preto okrem pohybu a vyváženej stravy siahnite pre účinných prípravkoch.

Prajeme veľa šťastia pri návrate k Vašej vysnívanej postave!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.