Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 4. mesiac

reklama:
Bábätko 4. mesiac

Užite si prskanie a špliechanie!

Kúpať bábätko môžete každý deň, niektorí dermatológovia však odporúčajú napustiť vaňu len raz za dva až tri dni. Kúpanie je väčšinou záležitosť celej rodiny a príjemná zábava pre bábätko i rodičov. Počas kúpania ste s bábätkom v neustálom kontakte a citové väzby medzi vami sa prehlbujú. Najmä oteckovia si túto príležitosť nenechajú ujsť – aspoň párkrát do týždňa alebo cez víkend. Navyše predstavuje kúpeľ príjemné upokojenie a akýsi rituál pred spaním.

Je preukázané, že príliš časté a dlhé kúpanie môže citlivú pokožku bábätka vysušovať, pár kvapiek jemnej, ošetrujúcej peny do kúpeľa zmäkčuje vodu a chráni pokožku Vášho dieťatka pred vysúšaním už počas kúpania.

Takže sa pripravte na vodné radovánky – majte poruke všetko, čo budete počas a po kúpaní potrebovať:

  1. Dve žinky – jednu na tvár bábätka a jednu na telíčko.
  2. Jemný umývací gél alebo detské mydlo, ktoré nevysúša (ak nepoužívate penu do kúpeľa) a detský šampón na vlásky.
  3. Dve osušky – jednu na osušenie, jednu na zabalenie bábätka (v osuške s kapucňou nebude bábätku po kúpaní zima).
  4. Čistá plienka a potreby na prebaľovanie.
  5. Čisté oblečenie pre bábätko.
  6. Pre seba oblečenie, ktoré sa môže zamočiť.

Položte detskú vaničku na zem na osušku alebo igelitovú podložku – bábätko môže okolo vaničky pekne naprskať. Z tohto hľadiska by bolo najpraktickejšie umiestniť vaničku do veľkej vane, ale bábätko sa nemusí v tomto veľkom bielom priestore spočiatku cítiť dobre. Každopádne to môžete vyskúšať. Do vaničky umiestnite špeciálne ležadlo alebo len zložený uterák, aby sa bábätko vo vaničke nekĺzalo. Bude sa Vám tak lepšie umývať. Potom už stačí len napustiť vodu.

Základné tipy pre kúpanie bábätka:

  1. V miestnosti by mala byť konštantná teplota minimálne 22 – 24°C.
  2. Majte poruke mäkkú a pokojne i nahriatu osušku na zabalenie bábätka po kúpaní.
  3. Vaničku naplňte vodou len do polovice.
  4. Teplota vody by sa mala pohybovať okolo 36 – 37 °C.
  5. Pridajte pár kvapiek ošetrujúcej peny do kúpeľa, aby ste predišli vysúšaniu pokožky bábätka.
  6. Bábätko vo vaničke stále pridŕžajte aspoň jednou rukou.
  7. Vlásky umyte až na konci kúpania. Bábätku by inak bola na hlavičku zima.
  8. Nikdy nenechávajte bábätko pri kúpaní bez dozoru!

Ako na to:

1. Položte bábätko do vaničky – Bábätko uchopte ľavou rukou pod ľavým ramienkom tak, aby mu hlavičku podopieralo Vaše predlaktie. Ľavou rukou pridržujte bábätku ľavú ručičku, pravou rukou zadoček a položte ho do vaničky. Ľavou rukou bábätko držte po celý čas kúpania.

2. Umyte bábätku tvár – Šetrne otrite bábätku očká, líčka a ústočká žinkou namočenou v čistej teplej vode.

3. Dovoľte bábätku špliechať – V teplej vode si bábätko možno spomenie na dobu, keď bolo ešte v brušku. Ak sa bábätku kúpanie páči, nechajte ho prskať, špliechať a kopať nožičkami. Medzitým mu opatrne umyte telíčko druhou žinkou.

4. Vyberte bábätko z vaničky – Bábätko stále pevne držte ľavou rukou a podopierajte mu chrbátik. Pravú ruku mu položte pod zadoček, zdvihnite ho, otočte k sebe a položte ho na predohriatu osušku.

5. Osušte bábätko – Po kúpaní bábätká milujú, ak ich zabalíte do nahriatej hebkej osušky. Osušte bábätko skôr jemnými dotykmi než otieraním alebo drhnutím osuškou. Nezabudnite vysušiť všetky záhyby.

6. Ošetrite pokožku dieťatka – Ideálna chvíľa na hydratáciu pokožky je po kúpaní a osušení, keď je pokožka bábätka stále trošku vlhká. Malé množstvo detského olejíčka, zahrejte v dlaniach a jemne vmasírujte do pokožky bábätka.

7. Na záver bábätko nežne namasírujte – Jemná masáž je ďalším krokom k posilneniu Vašich vzájomných vzťahov i k tomu, aby sa bábätko proste cítilo príjemne. Navyše masáž podporuje trávenie, krvný obeh a fungovanie imunitného systému. Bábätko sa pri masáži uvoľní, upokojí a bude tak lepšie zaspávať i spinkať.

Pochváľte sa svojim bábätkom originálnym spôsobom

Nie je to také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať – pohľadnice možno vytvoriť veľmi jednoducho s použitím obyčajných materiálov. Použite fotografie (na tento účel sú najlepšie prvé roztomilé obrázky Vášho bábätka)a vytvorte ozdobný rámček alebo šablónu podľa svojej fantázie. Na dekoráciu môžete využiť všetko možné – tapety, baliaci papier alebo zvyšky látok.

Ak máte možnosť vytvoriť pohľadnicu s obrázkom svojho malého anjelika v počítači, postup môže byť nasledujúci:

  1. Vytlačte si zadnú stranu pohľadnice s pripraveným textom.
  2. Vytvorte prednú stranu rovnakej veľkosti s vybraným digitálnym alebo naskenovaným obrázkom.
  3. Vytlačte prednú stranu na samolepiaci papier a nalepte na vytlačenú zadnú stranu. V prípade potreby zastrihnite okraje. A je to.

Ľahkou a napriek tomu veľmi zaujímavou alternatívou sú pohľadnice z farebných papierov. Budete potrebovať farebné papiere a rôzne drobnosti na ozdobu (korálky, ligotky, farebné pero – záleží len na Vašej kreativite. Pripravte si lepidlo alebo obojstrannú lepiacu pásku. A môžete začať tvoriť:

  1. Zastrihnite farebný papier na požadovanú veľkosť. Preložte ho na polovicu a vytvorte otváraciu pohľadnicu.
  2. Z papierov iných farieb nastrihajte úzke prúžky rovnakej výšky, ako je pohľadnica. Zvoliť môžete i akýkoľvek iný tvar – štvorčeky, kolieska apod.
  3. Vystrihané kúsky farebných papierov nalepte podľa svojej fantázie na prednú stranu pohľadnice a dozdobte korálkami, ligotkami…

Pohrajte sa s rôznymi materiálmi a technikami. Prelistujte časopisy a vystrihajte si, čo sa Vám páči. Vylisujte si pár drobných kvetín. Nech už Vás napadne čokoľvek, pohľadnica tak získa punc Vašej osobnosti.

Na záver: Akokoľvek Vám môžu v dnešnej dobe pripadať klasické pohľadnice zastarané, Vaše bábätko si zaslúži niečo výnimočné. Pochopiteľne, že e-mail alebo SMS správa sú rýchlejšie a jednoduchšie, ale vlastnoručne vyrobená pohľadnica je oveľa osobnejšia, lepšie vyjadrí Vaše city a je podstatne krajšia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.