Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 3. mesiac

reklama:
Bábätko 3. mesiac

Modelky a manekýni: Roztomilé oblečenie na každý deň i na parádu

Ak Vám môže niekto bábätko postrážiť, budete mať na nákupy viac času a pokoja. V opačnom prípade bude musieť byť exkurzia do obchodov s oblečením veľmi krátka, rovnako ako trpezlivosť Vášho drobčeka. Možno si tiež vopred vypočujete dobre mienené rady príbuzných, čo je a čo už rozhodne nie je pre bábätko potrebné kúpiť. Tým sa však nenechajte ovplyvniť, je to Vaše bábätko a ako mamička viete sama najlepšie, do čoho chcete svoje dieťatko obliekať. Zachovajte si nadhľad, dobrú náladu a zvážte pár nasledujúcich tipov.

Veľkosť oblečenia: Všetko nakupujte o niečo väčšie. V tomto období bábätká rastú naozaj veľmi rýchlo a s trochou preháňania sa môže stať, že kým prinesiete oblečenie domov, bude už Vášmu drobčekovi malé. Bábätká sa vo voľnejšom oblečení určite cítia pohodlnejšie a nevyzerajú tak bacuľato. Najmä kabátiky a bundičky kupujte o číslo väčšie, nezabudnite, že sa pod ne musí vojsť všetko ostatné oblečenie. Radšej nejakú dobu vyhŕňajte rukávy.

Materiál: Oblečenie bábätka je jeho „druhá koža“. Dávajte teda prednosť prírodným vláknam – bavlne, hodvábu alebo viskóze. Vlnu však citlivá detská pokožka väčšinou zle znáša. Vyhýbajte sa aj umelým vláknam, ktoré vyvolávajú potenie, svrbenie a vznik potničiek. Nakupujte priedušné oblečenie, radšej viac tenších vrstiev, aby ste mohli rýchlo reagovať na zmeny teploty. Nové oblečenie pred prvým nosením vždy vyperte.

Módne značky: Ak milujete značky zvučných mien a chceli by ste i svojmu bábätku kúpiť nejaký trendy kúsok, počkajte, kým nedorastie aspoň do veľkosti 74. Menšie oblečenie môžete mať len na pár dní. Potom sa tiež musíte zmieriť s tým, že bábätko bude väčšinu dňa (a celú noc) prikryté alebo schované vo fusaku. Takže značkový outfit rovnako nebude vidno.

Kombinovanie a štýl: Verte alebo nie, ale i pre štýl detského oblečenia platia určité pravidlá. Základom je výber farby. Bábätká mávajú svetlú pleť, a preto sa radšej vyhnite žltej, béžovej a všetkým tmavým farbám, dieťatko by v nich mohlo vyzerať nezdravo. Kým bábätko nebude mať dlhší krk, otázkou sú i roláčiky a golieriky. Balónové alebo naberané rukáviky môžu na prvý pohľad vyzerať nesmierne roztomilo, ale na úzkych ramienkach bábätka potom zasahujú do tváre alebo minimálne prekrývajú uši a líca. Kapucne, ktoré nájdete v obchode takmer na každom druhom tričku alebo mikine, kopírujú dospelý ležérny štýl. Lenže – keď bábätko položíte alebo opriete, nebude ho kapucňa vzadu tlačiť? Radšej s týmto druhom oblečenia počkajte, až bude Váš drobček chodiť. Ste v pokušení kúpiť tie nádherne roztomilé ružové šatôčky pre Vašu dievčinku? Ak Vás nečaká nejaká skutočne slávnostná príležitosť a nie ste zmierená s tým, že ich princeznej oblečiete možno len raz, tak vyčkajte. Šaty a sukne sú pre malé slečny, ktoré ešte nevedia chodiť, veľmi nepraktické. Len si predstavte, ako budú vyzerať v sedačke alebo autosedačke so zapínacími pásmi.

Samozrejme, že výber oblečenia záleží na Vás a Vašom vkuse. Bábätko by sa v ňom však malo cítiť pohodlne a nemalo by ho nijako obmedzovať v pohybe. Všetko ostatné je len a len Vaša voľba.

Základné zásady správneho kŕmenia

V súčasnosti sa väčšinou odporúča kŕmiť bábätko vždy, keď potrebuje. Respektíve, keď dá najavo svoj hlad. Samozrejme, tak nahlas, aby o tom nebolo pochýb. Mamička sa rýchlo naučí rozoznávať krik a plač, ktorý znamená práve ono: “Mami, chcem jesť!”.

V minulosti boli mamičky už v pôrodnici nútené kŕmiť svoje bábätko pravidelne každé 4 hodiny. Lenže každé dieťa je iné a je preto dobré, naučiť sa rozoznávať jeho potreby. Bábätko si rozhodne samo, kedy a koľko mlieka vypije. Výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo: Ak kŕmite bábätko z fľaše, starostlivo si prečítajte návod na prípravu mlieka a dodržujte odporúčania. Ak má totiž Vaše bábätko svoju hlavu a najradšej by sa kŕmilo od rána do večera, snažte sa usmerňovať jeho apetít a dodržujte aspoň dvojhodinové pauzy medzi kŕmením. Telíčko tak bude mať možnosť mlieko lepšie stráviť a predídete tak detským kolikám a nafukovaniu. Keď ale bábätko kričí od hladu, na nič nečakajte. Buďte trpezlivá, pokojná a nakŕmte ho. Možno za jeho obrovskú chuť do jedla môže rýchly rast alebo môže ísť len o prechodnú fázu. Nech je tak či onak – prejde to.

Dobré správy na koniec: Čím bude bábätko staršie, tým lepšie budete rozumieť jeho potrebám a budete presne vedieť, kedy a ako ho nakŕmiť. Musíte si jednoducho na seba trochu zvyknúť a spoznať sa.

SOS! Zápal alebo nepriechodnosť mliečnych žliaz!

Ako sa prejavuje? Keď Vás prsia bolia, tvrdnú a voľný priechod mlieka je obmedzený, potom máte pravdepodobne “zapchaté” alebo zapálené mliečne žľazy.

Príznaky nepriechodných mliečnych žliaz:

  1. horúčka
  2. tuhé, bolestivé miesta na prsiach
  3. začervenanie
  4. mliečne "pupienky" na bradavkách (ak je príčinou zapchatý mliečny vývod)

Čo robiť v podobných prípadoch

Každý prsník skrýva dômyselný systém mliečnych žliaz. Tieto prsné žľazy privádzajú materské mlieko z buniek, kde sa mlieko tvorí, cez prsné tkanivo do mliečnych vývodov v bradavkách až k Vášmu bábätku. Za určitých podmienok sa tieto žľazy alebo vývody môžu dočasne zablokovať. Výsledkom sú bolestivé, zatuhnuté miesta na prsiach. Blokácia môže vzniknúť hlboko vo vnútri prsníka i v blízkosti bradavky. Ak sa objavia na bradavke biele “pupienky” stuhnutého mlieka, bábätko pri dojčení nevysaje všetko vytvorené materské mlieko, ktoré tak zostáva v prsníku. Nepriechodná mliečna žľaza sa potom môže zapáliť a viesť až k nepríjemnej mastitíde (celkovému zápalu prsníka), ktorú je nutné liečiť antibiotikami.

Nepriechodné mliečne žľazy mávajú častejšie mamičky s nadmernou tvorbou mlieka alebo mamičky, ktoré nedojčia pravidelne a mliečne žľazy sa tak nemôžu celkom vyprázdniť. Niekedy môže dôjsť aj k určitému zúženiu mliečnej žľazy, ktoré bráni priechodu materského mlieka k bradavke. Občas je “upchávka” viditeľná priamo na bradavke pri vyústení mliečnej žľazy, ale blokácia sa môže vytvoriť na akomkoľvek mieste mliečnej žľazy vo vnútri prsníka.

Nepriechodnosť mliečnych žliaz môže byť spôsobená nesprávnou technikou alebo nepravidelným dojčením i príliš tesnou podprsenkou. Napriek tomu, že bývajú prsia veľmi bolestivé, nemusíte sa ničoho obávať, nejde o závažný problém. Starostlivosť a odporúčania sú u nepriechodných žliaz rovnaké ako u mastitídy, u ktorej sa však zápal musí naviac liečiť antibiotikami. Cieľom nasledujúcich tipov je odstrániť blokácie mliečnych žliaz a zabrániť infekcii.

Vyskúšajte nasledujúce tipy:

  1. Pred dojčením prsia nahrejte (teplou sprchou, teplými obkladmi).
  2. Pred a počas dojčenia prsia jemne premasírujte.
  3. Po dojčení naopak na bolestivé miesta prikladajte ľad a zvyšné mlieko sa snažte odstriekať.
  4. Dojčite pravidelne a často, aby ste mliečne žľazy vyprázdnili!
  5. Odpočívajte.
  6. Porozprávajte sa s laktačným poradcom a spýtajte sa na možnú prevenciu a liečbu.
  7. Volajte lekárovi, ak bolesť pŕs neustupuje a stúpne Vám teplota nad 38°C.
  8. Pri dojčení meňte polohy, aby sa žľazy čo najviac vyprázdnili.

Nebuďte prekvapená, keď bude mlieko po uvoľnení blokácie hustejšie alebo hrudkovité. V zadržovanom mlieku sa totiž môžu tukové bunky spojiť a zmeniť tak dočasne jeho konzistenciu. Nepriechodné mliečne žľazy nie sú rozhodne dôvodom na paniku, ale svoje prsia starostlivo sledujte a riaďte sa odporúčaním lekára, aby ste predišli vzniku zápalu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.