Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 2. mesiac

reklama:
Bábätko 2. mesiac

Zlá nálada, únava a nevyspatosť?

Každej novopečenej mamičke sa občas zacnie po dobách, keď mohla spať viac než dve hodiny, počúvala cédečka miesto detského plaču a oblečenie jej voňalo novým parfumom, nie materským mliekom. Navyše sa môžete cítiť previnilo, že ste na bábätko trochu naštvaná, keď začne vari už po stý raz bezdôvodne plakať. Ale nebojte! Stáva sa to naozaj všetkým mamičkám a Vašu bezpodmienečnú lásku a materské city to rozhodne neovplyvní.

Jednoducho povedané: zlá nálada u čerstvých mamičiek je biologickou odpoveďou na rýchlu zmenu hormonálnej hladiny po pôrode. Svoj vplyv má samozrejme i obrovská zmena životného rytmu. Nezabúdajte, že pred niekoľkými týždňami ste prešli asi najväčšou premenou vo svojom živote – zo ženy ste sa stali matkou. Váš každodenný život je pravdepodobne trochu (alebo i trochu viac) hore nohami. I z obyčajnej prechádzky s kočíkom sa môže stať ťažká skúška Vašich organizačných schopností.

Hlavné príznaky popôrodných výkyvov nálad zahŕňajú plačlivosť, mrzutosť, podráždenosť, nervozitu i zlosť. Samozrejme, že každodenný kolotoč povinností, nikdy nekončiace dojčenie, prebaľovanie, chlácholenie, grckanie, prezliekanie a únava po prebdených nociach Vašu mrzutú náladu len prehlbujú. Ak tento stav pretrváva dlhšie než 4 – 6 týždňov, trpíte nespavosťou a máte pocit, že nič nerobíte dobre, pravdepodobne u Vás výkyvy nálad prerástli do klinického štádia, tzv. popôrodných depresií. Minimálne Vám telo dáva najavo, že ste emocionálne vyčerpaná. O svojich pocitoch sa preto porozprávajte s lekárom, ktorý Vám môže odporučiť vhodný druh terapie. Nie je dôvod na rozpaky či hanbu, svoje emócie rozhodne neignorujte! Váš život sa skrátka radikálne zmenil a Vy potrebujete trochu pomoci, aby ste sa s touto zmenou vyrovnali.

Každá, i tá najlepšia mamička (na ktorú Vy rozhodne ašpirujete), môže prežívať horšie chvíle. Tak, ako ich život prináša. Majte však na pamäti, že svetlé stránky materstva mnohonásobne prevyšujú tie tmavé, na ktoré rovnako rýchlo zabudnete! Tak si svoju novú úlohu a jej príjemné stránky užívajte plnými dúškami.

Dojčenie

Dojčenie je veľmi intímnym citovým zážitkom, ktorý vytvára pevné puto medzi mamičkou a dieťaťom. Bábätku je veľmi príjemný telesný kontakt s Vami, najmä teplo Vašej pokožky a tlkot Vášho srdca, ktorý tak dôverne pozná z dôb pred narodením.

Materské mlieko je ideálnou potravou pre všetky deti. Má vždy optimálne zloženie prispôsobené veku dieťaťa, správnu teplotu a je vždy poruke v prípade potreby. Dôležitá je však i technika dojčenia: vzájomná poloha matky a dieťaťa, správne prisatie a satie bábätka. Učiť sa musíte obaja!

Poloha v sede s bábätkom v náručí: Asi najčastejšia poloha, ktorú možno použiť kedykoľvek a kdekoľvek. Hlavičku bábätka drží mamička v ohybe svojho ramena a druhou rukou ponúka bábätku prsník. Po prisatí drží dieťatko oboma rukami v náručí – a je to!

Poloha v ľahu: Veľmi pohodlná poloha príjemná najmä v noci, vhodná pre mamičky po cisárskom reze i v prípade, že Vás stále bolia stehy v perineálnej oblasti a nechcete dojčiť v sede. Mamička i bábätko ležia na boku, mamička si opiera hlavu o spodnú, najlepšie natiahnutú ruku. Mamička by sa nemala opierať o lakeť. Hornou rukou ponúkne bábätku prsník a potom pridržuje jeho chrbátik v správnej polohe.

Bočné (futbalové) držanie: Ďalšia poloha vhodná nielen po cisárskom reze. Ide o najčastejšiu polohu pre súčasné dojčenie dvojčiat. Dieťa leží na predlaktí mamičky, ktorá mu dlaňou podopiera hlavičku, a nožičky smerujú dozadu pozdĺž matkinho boku. Spočiatku môžete zabaliť bábätko do rýchlozavinovačky, aby ste mohli lepšie držať nožičky pod pazuchou. Druhá ruka mamičky ponúkne bábätku prsník a zostáva voľná.

Správne prisatie a satie: Bradavka musí byť vždy v úrovni úst dieťaťa. Dieťatko by malo uchopiť nielen bradavku, ale tiež väčšiu časť prsného dvorca, najmä pod bradavkou. Horná i dolná pera bábätka by mala byť ohrnutá smerom von, briadka i špička nosa by sa mali dotýkať prsníka. Či bábätko správne saje, spoznáte podľa pohybu a tlaku jazýčka a ďasien bábätka. Pohybovať sa mu budú i spánky a ušká. Nesprávne prisatie a satie vedie k zbytočnej bolestivosti bradaviek a zníženej tvorbe mlieka.

Dojčite pravidelne a často, ideálne vždy, keď má bábätko chuť. Tvorba mlieka je totiž závislá od “dopytu”. U väčšiny novorodencov sa sací reflex prejavuje minimálne každé dve hodiny. Počas niekoľkých prvých týždňov sa Vám tvorba mlieka už stabilizuje a prispôsobí sa potrebám bábätka. Prsia pri dojčení striedajte – z jedného bábätko nakŕmte do sýtosti a druhý prsník mu ponúknite ako “dezert”. Možno dieťatko nebude potrebovať piť z oboch pŕs pri každom dojčení, prsia preto vystriedajte aspoň pri ďalšom kŕmení.

Správnu techniku dojčenia by ste sa mali naučiť už v pôrodnici, kde Vám ochotne poradia zdravotné sestry. Ak si však stále nie ste istá, či dojčíte správne a bábätko dobre prospieva, nehanbite sa požiadať o radu svojho pediatra alebo laktačného poradcu. Existujú i internetové alebo telefonické poradne či laktačné konzultácie pre dojčiace mamičky.

Ďalšie informácie o dojčení na Ukulele.sk

Niekoľko nasledujúcich tipov a námetov Vám môže dojčenie ešte zjednodušiť a spríjemniť:

Miesto a najmä kreslo, v ktorom dojčíte, je základom pre vytvorenie pohodlného, tichého a intímneho prostredia. Praktické je mať poruke i malý stolík s fľašou alebo aspoň pohárom vody (počas dojčenia budete určite smädná), mobilným telefónom, látkovou plienkou, cumlíkom a ďalšími drobnosťami, ktoré budete počas a po dojčení potrebovať.

Poloha pri dojčení by Vám mala byť pohodlná, počas kŕmenia by Vás nemalo nič bolieť (prsia, ruky, ramená ani chrbát). Veľa mamičiek nedá dopustiť na “dojčiaci” vankúš v tvare podkovy, ktorý poskytne potrebnú oporu Vám i bábätku. Zožeňte si naň aspoň dva povlaky, ten s “nadýchanými obláčikmi” tak môže byť v práčke, keď Váš drobček bude oddychovať na “slnečniciach”.

Či si zoženiete na dojčenie špeciálne oblečenie je čisto na Vás (praktické počas letných mesiacov je najmä “dojčiace” tričko, keď môžete bábätko v pokoji dojčiť a nemusíte nič rozopínať ani vyzliekať). Dôležitý je však výber perfektne padnúcej dojčiacej podprsenky. Do podprsenky používajte prsné vložky, aby ste zabránili vzniku škvŕn na oblečení. Pre mamičky, ktoré sú pravidelnými návštevníčkami fitnes centra, bude nenahraditeľná špeciálna športová podprsenka vhodná i na dojčenie.

Vhod Vám príde iste i odsávačka materského mlieka. To, že je materské mlieko jediným zdrojom potravy Vášho bábätka, ešte neznamená, že Vy musíte byť jediná, kto ho nakŕmi. Jej praktickosť ocenia dokonca i mamičky, ktoré zostávajú s bábätkom doma a môžu ho tak dojčiť. Keď Vás pri nočnom kŕmení vystrieda Váš milovaný partner, získate tak minimálne 3 až 4 hodiny sladkého, neprerušovaného spánku navyše! Odsávačky materského mlieka môžu byť ručné i elektrické a pohybujú sa v rôznych cenových hladinách. Môžete si ju dokonca i požičať – v pôrodnici alebo v špecializovaných požičovniach či predajniach.

A v neposlednom rade nestrácajte zmysel pre humor. Potom môže byť zacapkaná plienka visiaca na Vašom ramene pri popoludňajšej prechádzke alebo ogrckané poltopánky pána stojaceho za Vami v rade pri pokladni dôvodom na zasmiatie. Ako veľa ďalších aspektov rodičovstva môže byť i dojčenie skvelou a neobyčajne zábavnou skúsenosťou. A zmysel pre humor Vám ju určite ešte viac okorení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.