Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako sa cez sviatky hrozne neprejsť a prečo prejedanie nie je zdravé

reklama:
Ako sa cez sviatky hrozne neprejsť a prečo prejedanie nie je zdravé

Potreba ochutnať všetko a dať si zo všetkého veľa, škodí. Najmä počas sviatkov hojnosti, akými sú aj tie veľkonočné, dochádza k prejedaniu sa pomerne často. Majonézový šalát, šunka, údené mäso, kapustnice, koláče a torty všakovakého druhu a všetko to spláchneme vínom, pivkom či štamprlíkom.

Pýtate sa, čo je na tom zlé? No všetko. Výsledkom je nepríjemný pocit, nafúknuté brucho, pálenie záhy a kyselina v ústach, neschopnosť pohybu a neustály spánok. V konečnom dôsledku však takéto občasné prejedanie sa môže viesť k neustálemu prejedaniu a vytváraní zlých stravovacích návykov. Ak máte doma deti, aj tie vidia na vašom príklade, že je správne sa prejedať a dať si zo všetkého veľa. Nemusia pochopiť, že ide len o krátke obdobie a tak sa môžu dožadovať podobných dobrôt aj dlho po skončení sviatkov.

Pripravili sme pár rád, ako sa udržať na uzde a premôcť naše chúťky.

1. Sviatky hojnosti prežite paradoxne s mierou. Doprajte si jeden či dva druhy koláčov, ktoré upečiete v menšom množstve. Z piatich voľných dní pečte len raz a čo sa minie nechajte minulosti. Nedopekajte. Zbytočne to láka vás a vaše deti. Ak ste už napiekli viac, odložte do tajných zásob polovicu a vytiahnite ju, keď sa množstvo koláčov na stole minie.

2. Varte len toľko, čo zjete, prípadne ak uvaríte viac, na druhý deň ponúknite jedlo opäť. Rozhodne nevarte nové, kým staré nie je zjedené. Predídete tak vyhadzovaniu a ušetríte nielen kalórie ale aj vašu peňaženku.

3. Veľkonočnú špecialitu, ktorú uvaríte jedzte len na obed. Raňajky a večere patria ľahkému a zdravému jedlu, ktoré preferujete bežne. Na raňajky skúste napríklad omeletu s celozrnným pečivom a porciou zeleniny, alebo biely jogurt s nakrájaným ovocím. Večera patrí napríklad zeleninovému šalátu a cottage cheesu.

4. Dodržujte pitný režim (nealko), vďaka nemu budete mať žalúdok stále naplnený. Skúste začať deň pohárom vody s citrónom alebo šálkou zeleného čaju. Odštartujete tak príjemný a energiou nabitý deň, počas ktorého zvládnete všetko, čo si zaumienite.

5. Dni voľna patria nielen jedeniu a leňošeniu ale aj aktívnemu oddychu. Zoberte rodinku na výlet, či už k babičke alebo na prechádzku. Vyvetrajte sa denne v prírode na čerstvom vzduchu, ktorý vás istotne robí dobre.

6. Hojnosť si doprajte v podobe zeleniny a ovocia. Ako dezert nemusí slúžiť len torta, ale aj pohár ovocia s bielym jogurtom s troškou medu či zeleninovo- ovocné smoothie.

7. Ak idete na rodinnú návštevu, doneste vlastný dezert (napríklad zdravší orechovo- ovocný raw dezert), ktorý potom všetkým rozkrájate (teda aj sebe a svojej rodine). Vyhnete sa tak zbytočnému maškrteniu koláčov, ktoré ležia na stole.

Každopádne želáme všetkým dobrú chuť. Jedzme s rozumom.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.