Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

37. týždeň tehotenstva: Doprajte si romantiku s partnerom

reklama:
37. týždeň tehotenstva: Doprajte si romantiku s partnerom

Bocian je už za dverami! Aktuálny 37. týždeň tehotenstva (37 tt) je možné označiť za zlomový, pretože dieťatko sa jeho uplynutím začína považovať za donosené. Vaše bábätko je teda úplne pripravené a už len čaká na ten správny okamih, kedy sa vypýta na svet.

Hoci ľudská gravidita trvá 40 týždňov, po týždni číslo 37 sa už môžete bez obáv tešiť zo symptómov blížiaceho sa pôrodu. Pred tým, než to celé vypukne, si však ukradnite ešte niekoľko láskyplných okamihov so svojim partnerom. Narodením bábätka to totiž nejaký čas nemusí byť také jednoduché.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Hniezdiaci syndróm

Partnerský život

Sex v tehotenstve

Tipy pre budúce mamičky

Máte za sebou neuveriteľných 36 tt, čo znamená, že vás čakajú posledné dni či týždne s pokladom ukrytým pod vašim srdcom. Hoci je tretí trimester tehotenstva náročný, nenechajte sa obrať o pozitívne myslenie. Ani sa nenazdáte a lásku vášho života si budete túliť v náručí.

Foto: Pixabay

Ako sa vyvíja bábätko

Predstavte si novorodenca a budete mať jasno v tom, ako asi vyzerá vaše ešte nenarodené bábätko. Priemerne deti v tomto období dosahujú dĺžku približne 47 centimetrov a hmotnosť okolo 2,9 kilogramu. Samozrejme, všetko je veľmi individuálne, a tak sa neľakajte ak vám lekár povie, že je to o čosi viac, alebo menej.

Drobček má už dostatočné zásoby telesného tuku, a tak je krásne bacuľatý. Z jeho telíčka zmizlo takmer všetko jemné ochlpenie, nazývané aj lanugo. Je možné, že jeho zvyšky zaznamenáte na tele bábätka aj po narodení, avšak do pár týždňov po pôrode samo vypadá. Naopak, hlávku vášho dieťatka už v tomto čase môžu pokrývať prvé “ozajstné” vlásky.

Ak by sme mali situáciu zhodnotiť komplexne, v brušku je veselo. Bábätko sa pripravuje na svoj veľký deň – cvičí si pľúca vdychovaním a vydychovaním plodovej vody, žmurká očkami, cmúľa si palec, naťahuje sa. Jeho hmýrenie je citeľné a dokonca neraz i dobre viditeľné zvonka.

Poloha v brušku

Počas posledného mesiaca tehotenstva bude dieťatko zostupovať nižšie do panvy. Veľké percento bábätiek je v tomto štádiu už natočených hlavičkou smerom nadol, teda v pozícii ideálnej pre prirodzený pôrod.

Čo sa deje s vašim telom?

Určite uznáte, že 37 týždňov nosiť pod srdcom nový život nie je až také jednoduché, akoby sa mohlo zdať. Najmä záverečný tretí trimester je poriadny zaberák nielen po psychickej, ale i po fyzickej stránke.

Foto: Pixabay

Hormóny sú nezastaviteľné, pohrávajú sa s vašou mysľou i emóciami. Hlavu máte plnú radostných predstáv o nadchádzajúcom živote s vašim bábätkom, ale i obáv z toho, ako sa ujmete role budúcej mamičky. Len žiadne strachy, príroda to zariadila dobre a materinský inštinkt vás bude viesť. Preto zrelaxujte a už si iba v pokoji vychutnávajte posledné dni pred príchodom vášho najväčšieho šťastia.

Ťažkosti tretieho trimestra

Hoci už máte pocit, že každú chvíľu budete rodiť, nemusí to byť celkom pravda. Nie je ničím výnimočným, že bábätká prichádzajú na svet aj v 41., či v 42. týždni tehotenstva. Kým sa teda dočkáte toho svojho malého zázraku, buďte pripravená na to, že vás môžu (ale aj vôbec nemusia) potrápiť niektoré z treťotrimestrálnych ťažkostí:

  • Zápcha, nafúknutie, plynatosť

  • Hemeroidy

  • Pichanie v brušku

  • Bolesti chrbta

  • Pálenie záhy

  • Strie

  • Únava/nespavosť

  • Nízky tlak

  • Dýchavičnosť

  • Bolestivosť prsníkov

  • Krvácanie z nosa

  • Citlivejšie oči

  • Podráždenie pokožky, pigmentové škvrny

  • Chrápanie

  • Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Syndróm hniezdenia

S blížiacim sa termínom pôrodu môžete pocítiť nečakaný prísun energie. Budete mať potrebu vyčistiť celý dom, umyť okná, dezinfikovať chladničku, vyleštiť kúpeľňu. Ak ste sa navyše prichytili pri myšlienkach na to, ako rýchlo nahnať manžela do prerábky vašej spálne či budúcej detskej izbičky, má to pravdepodobne na svedomí tzv. hniezdiaci inštinkt.

Foto: Pixabay

Možno sa bude vaše správanie zdať okoliu akosi iracionálne, najmä, ak ste doteraz neboli žiadna puntičkárka. Treba však zdôrazniť, že v tehotenstve ide o úplne bežný jav. Žena sa podvedome pripravuje na príchod svojho bábätka, a tak niet divu, že chce mať všetko nachystané v tip top stave.

Posledné chvíle vo dvojici

Užite si jednu z posledných možností pre intímne chvíľky s partnerom. S príchodom bábätka na svet sa totiž veľa vecí zmení a môže nejaký čas trvať, než budete mať opäť príležitoť povenovať sa len jeden druhému.

Osviežte svoj partnerský život a urobte si dokonalé rande, ako za starých čias. Ak už si ani nespomínate, kedy naposledy ste mali romantickú schôdzku a ako by mala vyzerať, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

Nápady na "tehotenské" rande

  • Vyberte reštauráciu s tou pravou atmosférou pre zaľúbencov.

  • Spravte si romantický večer u vás doma, v obývačke.

  • Pozrite si spolu zamilovaný film.

  • Pripravte piknik v záhrade.

  • Spravte si výlet na miesto, kde ste sa prvý raz stretli.

  • Navštívte miesto, kde ste sa prvýkrát pobozkali.

Užívajte si spoločné romantické chvíle. Už čoskoro bude váš čas určovať niekto iný. A až sa bábätko narodí, môžete sa potešiť spomienkou na posledné rande, keď ste boli “len” milenci.

Foto: Pixabay

Sex v tehotenstve

Hovorí sa, že najideálnejším štádiom tehotenstva na partnerské radovánky je druhý trimester. Žena má vtedy dostatok energie a bruško ešte nie je natoľko veľké, aby ju v čomkoľvek ombedzovalo. Ak však netrpíte žiadnymi ťažkosťami, alebo nie ste riziková pacientka, sex nemusí byť pre vás tabu ani v záverečnom trimestri.

Jednou z najčastejších príčin odmietania sexu v tehotenstve býva strach o bábätko. Nenechajte sa však odradiť – vaše dieťatko je v maternici úplne v bezpečí a pohlavným stykom mu nemôžete nijako ublížiť. Zvolte si polohu, ktorá vám s ohľadom na bruško bude pohodlná a upozornite partnera, ak vám niečo nie je príjemné. Nezľaknite sa ani jemného špinenia, je to celkom normálne, nakoľko sú ženské pohlavné orgány viac prekrvené ako obyčajne.

Možno budete prekvapená, ale sex sa odporúča aj vtedy, ak chcete posmeliť vaše bábätko, aby neotáľalo s príchodom na svet. Mužský ejakulát totiž obsahuje látky, ktoré lekári podávajú ženámi, keď už treba pôrod vyvolávať umelo.

Tipy pre budúce mamičky

  • Naplánujte si, ako sa čo najrýchlejšie dostanete do pôrodnice.
  • Nepreťažujte sa.
  • Sledujte pohyby bábätka.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. augusta 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.