Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

36. týždeň tehotenstva: Pripravte sa na váš veľký deň

reklama:
36. týždeň tehotenstva: Pripravte sa na váš veľký deň

Vitajte v poslednom mesiaci! Je pred vami 36. týždeň tehotenstva (36 tt), a to znamená, že ste oficiálne v jeho záverečnej fáze.

Touto dobou sa už dieťatko skutočne môže kedykoľvek rozhodnúť, že je čas vypýtať sa na svet. A to aj napriek tomu, že za úplne donosené sa považuje až po 37. týždni tehotenstva. Je preto dobré poznať varovné signály blížiaceho sa pôrodu, ako aj pripraviť sa na to, ako bude veľký deň prebiehať.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Príprava na pôrod

Deň D

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Foto: Pixabay

Ako sa vyvíja bábätko

Po 35 tt sa rast dieťatka pomaličky spomaľuje. Drobček meria 46 až 48 centimetrov a váži asi 2,7 kilogramu. Veľkostne ho možno prirovnať k exotickému ovociu, zvanému papaya.

Čas pôrodu sa neúprosne blíži, no množstvo kostičiek a chrupaviek v tele vášho dieťatka je ešte stále dosť mäkkých. Dokonca ani kosti lebky nie sú navzájom spojené. Avšak žiadne obavy! Príroda to tak zariadila z rozumného dôvodu – aby bábätko mohlo prejsť jednoduchšie pôrodnými cestami. Väčšina kostí i chrupaviek stvrdne počas prvých rokov jeho života.

V 36. týždni tehotenstva vaše dieťa nielen, že vyzerá ako skutočný novorodenec, ale aj väčšina procesov v jeho telíčku funguje ako hodinky. Dieťatko je takmer úplne pripravené na život „tam vonku”. Aj imunitný systém drobčeka je už vyvinutý natoľko, aby ho ochránil pred infekciami, ktoré na neho budú číhať mimo maternice.

Nie všetko v organizme bábätka je však vyvinuté na 100 percent. Dobrým príkladom je trávenie, ktoré ešte nie je celkom zrelé. Kým bolo dieťatko v brušku, spoliehalo sa na výživu z pupočnej šnúry, a tak tráviaci systém, hoci bol vyvinutý, nebol úplne funkčný. Zdokonaľovať sa preto bude musieť aj nejaký čas po narodení.

Čo sa deje s vašim telom?

Tretí trimester tehotenstva je vo všeobecnosti veľmi náročný pre nastávajúce mamičky a čím viac sa blíži deň pôrodu, tým môže dať viac zabrať. Každá poloha prestáva byť pohodlná a väčšina žien si želá len jediné – porodiť svoje bábätko čo najskôr.

Foto: Pixabay

Kým nastane vytúžený okamih, treba rátať s možnými ťažkosťami, ktoré však po pôrode zvyčajne vymiznú. Medzi najčastejšie problémy popisované mamičkami v treťom trimestri tehotenstva patria:

  • Zápcha, nafúknutie, plynatosť
  • Hemeroidy
  • Pichanie v brušku
  • Bolesti chrbta
  • Pálenie záhy
  • Strie
  • Únava/nespavosť
  • Nízky tlak
  • Dýchavičnosť
  • Bolestivosť prsníkov
  • Krvácanie z nosa
  • Citlivejšie oči
  • Podráždenie pokožky, pigmentové škvrny
  • Chrápanie
  • Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Príprava na deň D

Najväčším želaním každej nastávajúcej mamičky je priviesť na svet šťastné a zdravé bábätko – ale hladký a nekomplikovaný priebeh pôrodu by tiež nebol na zahodenie…

Jednoduché pravidlá „veľkého dňa“

  • Zistite si všetko, čo potrebujete vedieť o pôrode, i o momentoch tesne po ňom.
  • Hovorte o svojich obavách.
  • Povedzte partnerovi o svojich potrebách.
  • Zostaňte pokojná.
  • Nájdite si chvíľu len pre seba.

1. Informujte sa

Aby prebehlo všetko bez zbytočného vypätia, je užitočné byť pripravená na pôrod nielen fyzicky, ale aj psychicky. Ak čakáte svoje prvé bábätko, všetko vám bude pripadať nové a neznáme. Ak budete vedieť, ako celý proces prebieha a čo vás vlastne čaká, budete oveľa pokojnejšia.

Nezaškodí si prečítať nejakú knihu o pôrode alebo prelistovať internet. Užitočný môže byť aj predpôrodný kurz.

Foto: Pixabay

2. Komunikujte

O všetkom, čo vás znepokojuje, si pohovorte so svojím lekárom. Určite vám veľmi rád všetko vysvetlí krok za krokom, tak sa nehanbite spýtať. Je jeho povinnosťou zabezpečiť vám starostlivosť podľa vašich predstáv, musí preto vedieť, čo potrebujete.

Nezabudnite komunikovať aj s vaším partnerom. Ste to síce vy, kto privedie bábätko na svet, ale rozhodne v tom nie ste sama. Ešte než príde váš veľký deň, preberte s otcom dieťaťa, akým spôsobom vás môže podporiť a ako môže pomôcť. Možno uvítate pár povzbudzujúcich slov, ak ale nechcete počas pôrodu počuť jeho výkriky typu „zaber, zlato!”, radšej mu to vopred povedzte. Budúci otecko za vás môže napríklad merať kontrakcie, môže vám masírovať chrbát, či podopierať vás a, hlavne, môže uľahčiť komunikáciu s pôrodníckym personálom.

3. Relaxujte

Snažte sa uvoľniť a nestresujte sa! To sa ľahko povie a horšie urobí, ale pôrodu sa predsa nehovorí „zázrak zrodenia” len tak pre nič za nič. Nemôžete predvídať všetky prekážky, ktoré vás na ceste k vytúženému bábätku čakajú, ale môžete k nim pristupovať pozitívne. Stres všetko, vrátane pôrodných bolestí, len zhoršuje.

Foto: Pixabay

4. Nájdite si čas len pre seba

Počas posledných týždňov pred očakávaným termínom pôrodu sa možno budete cítiť unavená, vyčerpaná, strašne „obrovská” a proste už TO budete chcieť mať za sebou. Využite posledné voľné dni, než sa bábätko narodí, a urobte si čas len pre seba. Pripravte si voňavý kúpeľ, prečítajte si peknú knižku, vyspite sa po dobrom obede… Nech už to bude čokoľvek, urobte to hlavne pre seba.

Pôrod

Ak si drobček zmyslí, že nastal čas vypýtať sa na svet, zachovajte pokoj. Ste pripravená! Spomeňte si na predpôrodný kurz, ktorý ste absolvovali, vybavte si materiály, ktoré ste trpezlivo študovali, a zopakujte si dýchacie techniky, ktoré ste s partnerom spoločne precvičovali.

Priviesť na svet bábätko je veľmi individuálna a intímna záležitosť, avšak pôrod vždy pozostáva z troch špecifických fáz.

  1. tzv. prvá doba pôrodná:Kontrakcie
  2. tzv. druhá doba pôrodná: pôrod:“Vypudzovacia” fáza
  3. tzv. tretia doba pôrodná:Pôrod placenty

Ak budete vopred poznať priebeh a symptómy jednotlivých fáz pôrodu, budete sa počas neho cítiť istejšie a pokojnejšie.

Prvá doba pôrodná: Kontrakcie

V tomto štádiu začínate pociťovať sťahy, ktoré pomáhajú tomu, aby sa hrdlo maternice otvorilo a umožnilo dieťatku prejsť. Súčasne kontrakcie posúvajú dieťa hlbšie do panvy nastávajúcej mamičky. Pri prvom dieťati trvá prvá doba pôrodná väčšinou 10 – 12 hodín a skladá sa zo samostatných fáz, počas ktorých budete mať rozdielne pocity.

Foto: Pixabay

RANÁ FÁZA: Mierne kontrakcie začínajú v intervaloch 15 až 20 minút a trvajú zhruba 60 až 90 sekúnd. Postupne sa ich frekvencia zvyšuje cca na každých 5 minút a hrdlo maternice sa otvára asi na 4 centimetre. Počas tejto fázy vám už môže prasknúť plodová voda a odíde krvavá hlienová „zátka”. Od miernych kŕčov sa môžete dostať až k silným pôrodným bolestiam. A čo robiť?

  • určite oceníte prítomnosť partnera alebo niekoho blízkeho
  • zavolajte do pôrodnice alebo svojmu lekárovi a informujte ho o frekvencii a dĺžke kontrakcií
  • ak je to možné, snažte sa trochu pohybovať
  • dajte si vlažnú sprchu alebo sa prejdite
  • zjedzte niečo ľahké (spýtajte sa lekára, čo je vhodné
  • vykonávajte dychové cvičenia

AKTÍVNA FÁZA: Kontrakcie sú stále intenzívnejšie, ich frekvencia sa zvyšuje zhruba na 3 minúty a trvajú až 45 sekúnd, hrdlo maternice sa otvorilo zo 4 na 8 centimetrov. Ak vám ešte neodišiel krvavý hlien a neodtiekla plodová voda, počas tejto fázy sa to určite stane, alebo tomu pomôže váš ošetrujúci lekár.

Kontrakcie sú počas tejto fázy dosť bolestivé, budete sa asi cítiť unavená. Snažte sa medzi kontrakciami trochu si odpočinúť.

  • choďte do pôrodnice alebo pôrodného centra
  • snažte sa stále pohybovať
  • dychové cvičenia vám pomôžu zmierniť silné kontrakcie.

Foto: Pixabay

Prechodná fáza: Čo sa týka pôrodných bolestí, je táto fáza pre matku najťažšia. Kontrakcie sa dostavujú každé dve alebo tri minúty a trvajú 60 až 90 sekúnd. Hrdlo maternice sa plne otvorilo z 8 na 10 centimetrov.

Kontrakcie sú veľmi intenzívne a bolestivé. Môžete pociťovať aj nevoľnosť, triašku, studený pot, alebo, naopak, horúčku a začnete cítiť silnú potrebu tlačiť (ak ale nie je hrdlo maternice úplne otvorené, musíte ju prekonať). Táto fáza býva našťastie obvykle najkratšia.

  • prejdite na krátke, plytké dýchanie
  • snažte sa prekonať nútenie tlačiť

Druhá doba pôrodná: „Vypudzovacia“ fáza

Kontrakcie sa ustaľujú na každé dve až päť minút a sú sprevádzané silnou a nekontrolovateľnou potrebou tlačiť. Toto štádium je oveľa produktívnejšie, pretože ku kontrakciám môžete pridať aj vlastné úsilie.

Aj keď sú sťahy maternice oveľa silnejšie, nie sú také bolestivé, ako predtým. Bábätko sa s každým sťahom posúva stále bližšie k vaginálnemu otvoru a čoskoro bude vidno aj jeho hlavičku. Ak hrozí natrhnutie hrádze, lekár môže pristúpiť k jej nástrihu (epiziotómii). Odteraz bude narodenie bábätka len otázkou krátkej chvíle.

Foto: Pixabay

Budete sa cítiť vyčerpaná, unavená, no nesmierne šťastná. Ak sa bábätko narodilo rýchlo, možno už ani necítite žiadnu bolesť. A aj keď pôrod trval dlhšie, aj tak pocítite obrovskú úľavu.

Tretia doba pôrodná: Placenta

Maternicové svaly sa stále sťahujú, aby sa vypudila placenta. Lekár vám môže aplikovať injekciu oxytocínu (hormón urýchľujúci sťahy maternice), to vyvolá silnú kontrakciu maternice a takmer okamžite nastane samovoľný odchod placenty (lekár môže ťahom za pupočnú šnúru proces ešte urýchliť).

Pôrodník následne zošije nastrihnutú hrádzu a prípadne aj iné poranenia. Bábätko vám položí na niekoľko minút na bruško, alebo do náručia, a potom ho zdravotnícky personál skontroluje a vyšetrí. V súčasnosti sa odporúča, aby bol vykonaný tzv. bonding – priloženie bábätka na hruď mamičky „koža na kožu” aspoň na dve hodiny.

Foto: Pixabay

Po pôrode budete fyzicky vyčerpaná, ale nevýslovne šťastná a nežne rozochvetá, najmä keď pestujete svoje bábätko v náručí. Maternica sa stále sťahuje, ale vy už pravdepodobne nič necítite.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Od 36 tt už nebudete navštevovať ambulanciu vášho gynekológa, ale budete chodiť na pravidelné vyšetrenia priamo do nemocnice, v ktorej ste sa rozhodli priviesť na svet bábätko. Tehotenských poradní sa odteraz budete zúčastňovať každý týždeň, aby pôrodník mal situáciu perfektne pod kontrolou.

Na poradni vás odvážia, skontrolujú vzorku moču, spýtajú sa, ako sa cítite. Lekár si vypočuje odozvy srdiečka vášho drobčeka a taktiež vás vyšetrí od spodu, aby zistil, či sa už náhodou neotvárate. Ak máte akékoľvek ťažkosti, neváhajte na ne upozorniť.

Tipy pre budúce mamičky

  • Uistite sa, že máte nachystané všetko potrebné pre bábätko.
  • Majte zbalenú tašku do pôrodnice.
  • Ak plánujete priviesť na svet dieťatko pod dohľadom vášho lekára, dohodnite si s ním podmienky jeho prítomnosti na sále.
  • Naplánujte si najkratšiu možnú cestu do pôrodnice

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.