Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

30. týždeň tehotenstva: Hniezdiaci inštinkt

reklama:
30. týždeň tehotenstva: Hniezdiaci inštinkt

Váš život sa onedlho zmení od základov, pretože ste už v 30. týždni tehotenstva (30 tt), a teda v jeho záverečnej fáze.

Aktuálne sa nachádzate v treťom trimestri tehotenstva, ktorý má oproti predchádzajúcemu druhému a prvému trimestru úplne odlišnú príchuť. Okrem toho, že na sebe môžete pozorovať veľké zmeny a drobčeka cítite čoraz intenzívnejšie, začínate si uvedomovať, že už čoskoro ho reálne budete držať aj v náručí. Ak ste sa strmhlav vrhli do príprav domácnosti na príchod nového člena rodiny, pravdepodobne to má na svedomí tzv. hniezdiaci inštinkt.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Tvrdnutie bruška

Aké vyšetrenia vás čakajú vyšetrenia

Príprava domova

Tipy pre budúce mamičky

Do riadneho termínu pôrodu vám ostáva len posledných 10 týždňov, no nepochybne je tu ešte množstvo informácií, ktoré vás zaujímajú. V našom seriáli Tehotenstvo týždeň po týždni sa dozviete všetko, čo potrebujete.

Ako sa vyvíja bábätko

Čas pokročil a aj dieťatko, ktorého sa už zaručene neviete dočkať, vyzerá úplne inak ako pred niekoľkými týždňami. Je veľké asi ako brokolica – meria okolo 41 centimetrov a váži približne 1,5 kilogramu.

V týchto dňoch rastie rýchlym tempom nielen bábätko, ale aj jeho mozog. Jeho povrch bol doteraz hladký, avšak tento vzhľad sa mení. Vytvára sa charakteristická štruktúra, mozog začína „vráskavieť”. Ide o dôležitú zmenu, vďaka ktorej sa bude môcť rozrastať aj mozgové tkanivo.

Teraz, keď detský mozog a nové tukové bunky regulujú telesnú teplotu bábätka, je čas začať sa zbavovať lanuga. Jemnučké ochlpenie pokrývajúce telíčko drobca pomaly mizne, avšak jeho zvyšky môžete zaregistrovať na chrbte a ramenách dieťaťa ešte aj krátko po narodení.

Rúčky vášho bábätka sú plne vyvinuté a na drobných prstoch rastú nechty. Je možné, že na ultrazvukovom vyšetrení sa vám podarí vidieť, ako si drobček chytá nôžky, alebo sa hrá s pupočnou šnúrou.

Ďalšou veľkou zmenou, ktorá nastáva po 30. týždni tehotenstva je, že kostná dreň vášho bábätka úplne preberá kontrolu nad produkciou červených krviniek.

Pohyby dieťaťa

Pohyby vášho dieťatka budete vnímať každý deň a čoraz intenzívnejšie. Jeho životný priestor je čoraz stiesnenejší, a tak sa niet čomu diviť. Niekedy sa iba natiahne, inokedy pokrúti, potom zas kopne celou silou. Zvýšenie jeho aktivity môžete cítiť najmä po jedení, alebo keď si ľahnete s cieľom oddýchnuť si.

Po 28. týždni tehotenstva je dobré sledovať pohyby bábätka aspoň dvakrát denne a rátať si ich. V prípade, že by aktivita ustala, alebo by ste mali pocit, že niečo nie je v poriadku, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo sa deje s vašim telom?

Ste v sladkom očakávaní 30. týždeň, a to znamená, že máte za sebou tri štvrtiny cesty. Možno ste už tak trošku aj zabudli na to, aké to bolo na začiatku a prvotné príznaky tehotenstva ste dávno hodili za hlavu. Pravdepodobne vás preto nepoteší informácia, že niektoré z nich sa práve teraz môžu opäť vynoriť.

Nebojte sa, obávaná ranná nevoľnosť by už mala byť zažehnaná, avšak dieťatko je pomerne veľké, a tak vyvíja silný tlak na niektoré vaše orgány. V nemalej miere sa to týka najmä močového mechúra, čo vysvetľuje, prečo po pokojnom druhom trimestri opäť pociťujete také časté nutkanie ísť na toaletu. Trpí aj váš tráviaci systém. Je preto viac ako možné, že budete pociťovať viaceré nežiaduce účinky: pálenie záhy, nadúvanie a plynatosť, zápchy, vznik hemoroidov. Potrápiť vás tiež môžu opuchy nôh, strie či únava.

Pozor na tvrdnutie bruška

Vo vyšších štádiách tehotenstva môžete cítiť zvláštne pnutie brucha, najmä, ak vykonávate nejaké fyzicky náročnejšie činnosti. Tým by ste sa už v tejto fáze mali oblúkom vyhýbať, aby ste si neprivodili úplne zbytočné komplikácie.

Tvrdnutie bruška je zapríčinené sťahmi svalov maternice pripravujúcej sa na pôrod. Ide o nepríjemný pocit, ktorý nemôžete vy sama ovplyvniť. V prípade, že sťahy nie sú časté, niet sa čoho obávať. Problém nastáva, keď sa opakujú každú chvíľu a naberajú na intenzívnosti. V takom prípade môže ísť už o kontrakcie smerujúce k predčasnému pôrodu.

Foto: Pixabay

Riziko predčasného pôrodu sa zvyšuje po 24. týždni tehotenstva, a hoci dnes už lekári vedia zachrániť aj predčasniatka, v zásade kedykoľvek pred 37. týždňom je priskoro na cestu do pôrodnice.

Ak spozorujete akékoľvek podozrivé príznaky ihneď kontaktujte lekára. Medzi varovné signály predčasného pôrodu patria okrem opakovaných, pravidelných kontrakcií aj tieto:

  • krvácanie
  • zmena vaginálneho výtoku
  • odtečenie plodovej vody
  • bolesti brucha, tlak na panvu (akoby dieťa tlačilo od spodu)

Je naozaj na mieste počúvať rady doktora. Ak vám káže oddychovať, poslúchnite. Môžete tak zabrániť príchodu vášho bábätka na svet oveľa skôr, ako je to žiaduce.

Aké vyšetrenia vás čakajú

V prípade, že ste začali pociťovať tvrdnutie bruška, upozornite na tento fakt vášho lekára. Ten skontroluje aktuálnu dĺžku krčka maternice. Ide o dôležité vyšetrenie, pretože ak sa už krčok skracuje, je nutné situáciu riešiť. V tom lepšom prípade vám gynekológ nariadi užívanie magnézia a odpočinok. V tom horšom môžete skončiť hospitalizovaná a na infúziách.

Ak nemáte žiadne ťažkosti a nie ste sledovaná ako riziková pacientka, v 30. týždeň by ste mali podstúpiť posledný povinný ultrazvuk. Vyšetrenie ukáže, ako sa darí vášmu bábätku a v akej polohe sa nachádza. V ideálnom prípade by už malo byť natočené hlavičkou smerom nadol.

Lekár skontroluje, ako dieťatku bije srdiečko, odsleduje aj vývoj ostatných orgánov. Taktiež sa odborným okom pozrie na placentu, jej veľkosť a funkčnosť. Na základe všetkých zistení môže, ale aj nemusí, upraviť stanovený termín pôrodu.

Pripravte svoje „hniezdo”

Pristihli ste sa, že neustále niečo čistíte, drhnete a leštíte? Už po niekoľký raz prerovnávate a skladáte všetky tie rozkošné malé vecičky pre bábätko? Stále premýšľate, čo by ste mohli doma a v detskej izbičke ešte vylepšiť? Ak ste si odpovedali ÁNO na niektorú z týchto otázok, začal sa u vás prejavovať „hniezdiaci inštinkt”.

Čo vlastne tento inštinkt znamená? Jednoducho vás baví pripravovať svoje „hniezdo” na príchod nového člena rodiny a tešíte sa, až bude bábätko na svete. Po dlhých mesiacoch pravidelných návštev u lekára, nákupov detskej výbavičky a opuchnutých členkov vás už tehotenstvo skrátka unavuje. Ste pripravená na svoju odmenu – na vytúžené a tak očakávané dieťatko.

Foto: Pixabay

Na druhú stranu môžete byť taká vyčerpaná, že horko-ťažko utriete prach, nieto, aby ste pripravovali domácnosť na nový rodinný prírastok. Keď sa však blíži deviaty mesiac tehotenstva a vy stále nemáte všetko, čo budete pre bábätko potrebovať, bude lepšie s prípravami pomaly, ale isto začať.

Zariaďovanie izbičky

Zvoliť štýl pre detskú izbu alebo kútik môže byť poriadny oriešok. Určite budete mať veľa nápadov a vybrať medzi nimi nebude jednoduché.

Ako prvú si možno položíte otázku, či izbičku prispôsobovať pohlaviu bábätka. Bude sa dieťatku páčiť priestor plný autíčok alebo kvetinových víl? Ak však nemáte ultrazvukom či iným vyšetrením potvrdené, že čakáte chlapčeka alebo dievčatko, táto voľba môže byť riskantná. Navyše, aj najmodernejšie technológie sa občas môžu zmýliť. Ideálne je preto zvoliť nejakú neutrálnu tému, ako napríklad farebné zvieratká.

Ďalšou otázkou je, či sa novorodené bábätko bude deliť o izbičku so svojím starším súrodencom. V tomto prípade môžete aspoň farebne oddeliť priestor pre bábätko od priestoru odrastenejšieho dieťaťa.

Dôležitým faktorom je aj vhodnosť zvoleného štýlu pre rôzne vekové obdobia. Bude sa vášmu drobčekovi páčiť výzdoba izbičky aj v troch či piatich rokoch? Ste zmierená s tým, že budete možno musieť izbu častejšie prerábať? Ako často je pre vás už príliš často?

Ak sa rozhodnete pre výzdobu, ktorá s vaším dieťaťom preklenie dlhší čas, snažte sa namiesto bábätkovských motívov vyberať skôr neutrálne štýly, ako farebnú abecedu alebo už spomínané zvieratká. Chlapci aj v školskom veku ocenia izbičku s postavičkami z kreslených filmov, s motívmi džungle, lesa a podobne. Dievčenský štýl, ktorý porastie s vašou malou princeznou, zahŕňa napríklad motív záhrady, kvetín, motýľov atď.

Ako na farebnosť

Asi najjednoduchšie je zvoliť jednu neutrálnu farbu ako základ pre výzdobu izby. Potom jednoducho pridávať nábytok a drobné dekorácie, ktoré môžu byť rôzne kombinované, pozmeňované a presúvané. Jedine tak môžete meniť štýl izby podľa záujmov, želaní a potrieb rastúceho dieťaťa.

Farebnú schému izby vždy premyslite vopred a prispôsobte tomu výber doplnkov a nábytku. U zvoleného štýlu uvážte najmä:

  • posteľ (dajte prednosť bezpečnosti a funkčnosti pred krásou)
  • farbu stien
  • bordúry
  • tapety
  • nástenné maľby
  • nábytok (farebný vs. neutrálny, prispôsobiteľný veku dieťaťa)
  • dekorácie a doplnky
  • obrázky či fotografie

Aj keď príprava a výzdoba detskej izby pre vás bude určite zábavná, nikdy nezabúdajte, že domov domovom nerobí nič z toho, čo postavíte medzi štyri steny. Najdôležitejšie sú vzťahy ľudí, ktorí medzi nimi žijú. Keď bude dieťa cítiť, ako veľmi je milované, môže mať pokojne izbu s bielymi stenami a hračky v škatuliach pod stolom.

Tipy pre budúce mamičky

  • Použite vankúše pre pohodlnejší spánok.
  • Nepodceňujte pitný režim.
  • Topánky na opätkoch odložte na neskôr, keď už budete kočíkovať.
  • Počítajte kopnutia bábätka.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

Foto: Pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.