Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

29. týždeň tehotenstva: Sníva sa vám o bábätku?

reklama:
29. týždeň tehotenstva: Sníva sa vám o bábätku?

Prekročili ste prah tretieho trimestra a aktuálne sa nachádzate v 29. týždni tehotenstva (29 tt). Znamená to, že termín pôrodu sa neúprosne blíži.

Posledný trimester tehotenstva je prísľubom skorého stretnutia s vytúženým dieťatkom. Mnohé mamičky sa zamýšľajú nad tým, ako bude vyzerať, na koho sa bude ponášať a snívajú s otvorenými očami o tom, ako si ho konečne privinú do náručia. O drobčekovi sa im neraz zdá aj v noci. Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, čo môžu znamenať tehotenské sny?

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Aké vyšetrenia vás čakajú

Pupočníková krv

Čo hovoria vaše sny?

Tipy pre budúce mamičky

Posledný, tretí trimester tehotenstva má oproti predchádzajúcim dvom úplne odlišnú príchuť. Ste nedočkavá, aby ste sa dozvedeli viac? Náš seriál Tehotenstvo týždeň po týždni vám odhalí všetko, čo potrebujete vedieť o 9 mesiacoch toho najsladšieho očakávania.

Ako sa vyvíja bábätko

Dieťatko, ktoré 29 týždňov rastie pod vašim srdcom, má už úctyhodné rozmery. Meria približne 39 až 41 centimetrov, váži okolo 1 100 až 1 400 gramov a je veľké asi ako karfiol. Bábätká s takýmito parametrami už majú pomerne dobrú šancu na záchranu v prípade, že by došlo k predčasnému pôrodu. Samozrejme, čím bližšie k 40 tt sa bábätko narodí, tým lepšie, a tak nezabúdajte na to, že sa treba šetriť.

Dieťa začína byť pre svoju veľkosť vo vašom brušku tak trochu stiesnené. To znamená, že všetky jeho kopy a údery môžete cítiť omnoho intenzívnejšie. Po 28. týždni je dobré monitorovať pohyby bábätka pre vedomie, že je všetko v poriadku.

Takmer ako novorodenec

Aj napriek tomu, že sa drobček rastovo blíži k rozmerom, aké bude mať reálne pri príchode na svet, ešte stále potrebuje trošku času na to, aby nabral dostatok síl. V skutočnosti sa jeho hmotnosť v najbližších 11 týždňoch ešte zdvojnásobí až dokonca možno strojnásobí.

Nielen vzrastovo, ale aj výzorom sa bábätko čoraz viac začína ponášať na skutočného novorodenca. Pod povrchom jeho pokožky sa ukladá viac a viac tuku, a to spôsobuje, že doteraz zvráskavená koža sa pomaly vyhladzuje.

Čo sa deje s vašim telom?

V 29. týždni tehotenstva je dieťa dosť veľké na to, aby vyvíjalo silný tlak aj na váš tráviaci systém. Je preto viac ako možné, že budete pociťovať viaceré nežiaduce účinky:

  • vznik hemeroidov
  • pálenie záhy
  • bolesť panvy
  • zápchy
  • časté močenie

Pokročilé štádium tehotenstva nesie v sebe aj mnohé ďalšie potenciálne ťažkosti. Potrápiť vás môžu opuchy nôh, strie či únava.

Hemeroidy

Hoci sa mnoho ľudí tejto téme vyhýba a väčšina žien sa tvári, že hemoroidy jednoducho neexistujú, uisťujeme vás, že drvivá časť populácie sa im v realite nevyhne. Problémy sa vo veľkej miere týkajú práve tehuliek a žien po pôrode.

Foto: Pixabay

Hemeroidy sa objavia počas tehotenstva len tak, znenazdajky. U tých dám, ktoré už podobnými ťažkosťami trpeli pred tým, sa zvykne problém ešte prehĺbiť. Dôvodom je najčastejšie zápcha, čo je v období gravidity veľmi obvyklý problém, nakoľko hormonálne zmeny spomaľujú zažívanie a činnosť čriev.

Medzi fyzické prejavy patria:

  • krvácanie
  • svrbenie
  • bolesť v oblasti konečníka

Zápche, a teda aj následným problémom, môžete účinne predchádzať dostatočným prísunom tekutín a vlákniny. Prírodnými zdrojmi vlákniny sú celozrnné cereálie, jablká a špenát. Váš lekár alebo lekárnik vám tiež môžu odporučiť vlákninové potravinové doplnky alebo regulátory stolice.

Problémy zmiernite aj používaním jemného, vlhčeného toaletného papiera alebo obrúskov, prírodnými sedacími kúpeľmi a chladivými obkladmi. Vyvarujte sa dlhého sedenia na tvrdom povrchu. Poraďte sa s lekárom o aplikácii voľne predajných krémov s nízkym obsahom hydrokortizónu (max. 1%) alebo upokojujúcich krémov, ktoré môžu aspoň dočasne obmedziť svrbenie a zapálenie.

Foto: Pixabay

Na záver pre vás máme aj dobré správy. Problémy s hemoroidmi sa výrazne zmiernia alebo úplne vymiznú už čoskoro po pôrode.

Čie sú to nohy?

Spolu s bruškom a prsiami môžete postrehnúť, že rastie aj iná časť vášho tela. Tri zo štyroch tehotných žien pociťujú mierne opuchy končatín, najmä chodidiel, členkov a rúk. Tento stav, typický najmä pre obdobie po 20. týždni tehotenstva, môže byť spôsobený zadržiavaním tekutín v tele, ale aj zväčšujúcou sa maternicou, ktorá znižuje prietok krvi zo žíl v nohách. A nielen to! V tehotenstve vám môže noha „vyrást” až o pol čísla a niekedy aj viac.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Ak sa riadite štandardným plánom prenatálnych návštev u lekára, pravdepodobne sa v jeho ambulancii tento týždeň neohrejete. Už čoskoro, v 30. týždni tehotenstva, vás však čaká najbližší povinný ultrazvuk, na ktorom uvidíte, ako veľmi vaše dieťatko narástlo.

Pozor na predčasný pôrod

Najmä ženy, ktoré sú v očakávaní dvojčiat a viacerčiat sú náchylné na predčasný pôrod. Ani mamičky, ktoré čakajú jedno bábätko, však nie sú mimo ohrozenia. Riziko sa zvyšuje po 24 tt, a hoci dnes už lekári vedia zachrániť aj predčasniatka, v zásade kedykoľvek pred 37 tt je priskoro na cestu do pôrodnice.

Ak spozorujete akékoľvek podozrivé príznaky ihneď kontaktujte lekára. Medzi varovné signály patria aj tieto:

  • krvácanie
  • zmena vaginálneho výtoku
  • odtečenie plodovej vody
  • bolesti brucha, tlak na panvu (akoby dieťa tlačilo od spodu)
  • opakované, pravidelné kontrakcie

Je veľmi dôležité počúvať rady doktora. Ak vám káže oddychovať, poslúchnite. Môžete tak zabrániť príchodu vášho bábätka na svet oveľa skôr, ako je to žiaduce.

Ako naložiť s pupočníkovou krvou?

Veľký deň sa blíži a s ním aj otázka, čo urobiť s pupočníkovou krvou dieťatka po jeho príchode na svet. Ide o veľmi vzácnu tekutinu, ktorá ostáva v pupočníkovej šnúre a placente po narodení, a ktorá obsahuje mimoriadne dôležité kmeňové bunky. Tie možno použiť na liečbu závažných ochorení, medzi ktoré patria napríklad aj niektoré druhy rakoviny.

V súčasnosti nie je výnimočné, že niektorí rodičia pristupujú k odberu pupočníkovej krvi a jej spoplatnenému uskladneniu pre prípad, že by sa ich dieťa ocitlo v núdzi. Iní súhlasia s darovaním verejnému zdravotníckemu zariadeniu, vďaka čomu môže byť pomoc poskytnutá niekomu, kto to nevyhnutne potrebuje.

Foto: Pixabay

Práve teraz je ten správny čas začať rozmýšľať o vašich možnostiach. Zákrok, pri ktorom sa pupočníkova krv odoberá, je bezpečný a bezbolestný. Vykonáva sa hneď po narodení dieťaťa a celá procedúra trvá približne päť minút. Vyhľadajte si čo najviac dostupných informácií a ideálne sa o tom poraďte aj s vašim ošetrujúcim lekárom.

Čo hovoria vaše sny

Chcete sa dozvedieť viac o divných a bláznivých víziách, ktoré vás navštevujú počas spánku? Prečítajte si výklad troch najobvyklejších tehotenských snov. Nezabúdajte však, že aj tie najčudnejšie sny sú stále len akousi hrou nášho povedomia, nesmiete ich teda brať príliš vážne:-)

Sny plné vody

Na začiatku prvého trimestra sa bežne objavujú vízie, ktorých hlavnou témou je voda. Sny tak reagujú na to, čo sa deje vo vás a telo vám hovorí, že bruško sa plní vodou.

Vodné sny nie sú zvláštne ani neobvyklé, naopak sú veľmi prirodzené. Telo je tvorené najmä vodou – voda je prvopočiatkom života. Potrebujeme ju na prežitie a vaše bábätko je od nej závislé.

Foto: Pixabay

Ak sa na narodenie dieťatka veľmi tešíte, môže sa vám snívať o pokojnej vodnej hladine a slnečnej oblohe. Na druhej strane, ak máte napríklad obavy z pôrodu, vaše sny môžu byť naplnené veľkou vodou, trieštiacimi sa vlnami a daždivými búrkami. Plávajú vo vašich vysnených vodách malé rybky alebo žubrienky? To neznamená nič iného, než že sa z vás stáva rodina.

Staviteľské sny

Veľa žien máva v druhom stave „staviteľské” sny. Veľké a malé stavby, domy, veže – veľa podobných objektov, ktoré predstavujú rozkvet a rozvoj. Vaše telo prechádza neuveriteľnými zmenami a, pochopiteľne, aj vo vašom brušku rastie niečo úžasné!

Iný pohľad na staviteľské sny ukazuje na vaše budúce rodičovstvo. Spoločne so svojím partnerom „staviate hniezdo” pre bezpečie vášho bábätka a vytvárate novú rodinu. Táto dôležitá „stavba” sa potom premietne aj do vašich snov.

Zamyslieť sa môžete aj nad ďalšou symbolikou svojho sna – ide stavba podľa plánu a vy máte príjemný pocit, že je všetko, ako má byť? Alebo sa stavajú dve veže, ktoré môžu znamenať dvojčatá?

Sny o rozhovoroch s bábätkom

Najmä počas posledných týždňov tehotenstva máva veľa žien pocit, že ich bábätko sa s nimi rozpráva prostredníctvom snov. Či už ide o meno, izbičku alebo budúci účes, zdá sa, že nenarodené dieťa s vami komunikuje.

Foto: Pixabay

So svojím dieťatkom ste skrátka prepojená. Či už si zážitky s hovoriacim bábätkom necháte pre seba, alebo sa nimi s úsmevom pochválite kamarátke, je na vás. Ak však existuje možnosť, že vaše nenarodené dieťatko sníva a myslí, prečo mu nenačúvať?

Tipy pre budúce mamičky

  • Sledujte, ako často vás bábätko za deň kopne.
  • Vyberte si pediatra, ktorému zveríte do rúk váš poklad.
  • Porozmýšľajte, ako naložíte s pupočníkovou krvou vášho potomka.
  • Začnite si baliť veci do pôrodnice.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. júna 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.