Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

15. týždeň tehotenstva: Zbláznené hormóny sa ustaľujú

reklama:
15. týždeň tehotenstva: Zbláznené hormóny sa ustaľujú

Ak sa vám práve začal 15. týždeň tehotenstva (15 tt), znamená to, že v radostnom očakávaní ste takmer 4 mesiace. Do príchodu bábätka na svet ich tak ostáva už len 5! Stále máte otázky? Prinášame vám niekoľko ďalších informácií o tom, čo vás čaká a neminie.

Vačšina mamičiek sa zhodne v tom, že sa práve nachádzate v napríjemnejšej tretine vášho tehotenstva. Druhý trimester je charakteristický ústupom prvotných symptómov gravidity, zvýšením energie i väčšou duševnou pohodou.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Príznaky tehotenstva

Tehotenstvo a dentálna hygiena

Tipy pre budúce mamičky

Foto: Pixabay

Bábätko, ktoré nosíte pod srdcom, rýchlo rastie a rozvíja sa, čo sa pomaly začína prejavovať aj na vašom zaobľujúcom sa brušku. Výbornou správou je i to, že riziko spontánneho potratu klesá.

Ako sa vyvíja bábätko

Predstavte si hrušku. Približne takú veľkosť v 15. týždni tehotenstva dosahuje vaše dieťatko, ktoré meria okolo 10 centimetrov a váži asi 70 gramov. Ak porovnáme aktuálny týždeň s predošlým, 14 tt, je to prudký nárast. Rýchly progres sa však nekončí, práve naopak, v nasledujúcom období bude plynulo ďalej pokračovať.

S každým pribudajúcim týždňom sa zázrak vo vašej maternici podobá čoraz viac na bábätko, ktoré si predstavujete vo svojich snoch. Ušká má už správne umiestnené na bokoch hlavy a jeho očká sa premiestnili zo strán viac do prednej časti tváre. O 25 týždňov sa tam stretnú s vašim milujúcim pohľadom.

Plod je čoraz aktívnejší – hmýri sa a kope, pohybuje drobnými rúčkami a nôžkami. Používa aj svaly na tvári a robí rozličné grimasy, usmieva sa, cmúľa si palček. Nakoľko je však ešte stále veľmi maličký, pravdepodobne nebudete cítiť, čo sa deje vo vašom vnútri.

Dieťatko sa každým dňom pilne pripravuje na vonkajší svet. Pracuje na dýchaní, saní i prehĺtaní, aby keď po 9 mesiacoch opustilo pohodlné priestory maternice, malo zručnosti potrebné na prežitie.

Významnú úlohu vo vašom tele zohráva placenta, ktorá predstavuje podporný systém bábätka. Dodáva mu základné živiny i kyslík, vďaka čomu môže napredovať. Placenta je tiež dôležitým zdrojom hormónov, ktoré sú pre úspešné tehotenstvo nevyhnutné.

Chlapček, alebo dievčatko?

Privádza vás zvedavosť a neistota do zúfalstva, alebo chcete čakať až do poslednej chvíle s odhalením pohlavia vášho drobčeka? Tie zvedavejšie mamičky sa už možno čoskoro dozvedia, či nakupovať modrú výbavičku, alebo ružovú.

Foto: Pixabay

Pri najbližšom ultrazvukovom vyšetrení v 16 tt17 tt (ešte lepší je 18 tt 26 tt) by mal byť váš lekár pri troche šťastia schopný určiť pohlavie bábätka. Treba však počítať aj s tým, že dieťatko nemusí vždy spolupracovať. Často môže byť v polohe, v ktorej nemožno pohlavie s istotou určiť. Potom zostane táto informácia ešte na chvíľku zahalená rúškom tajomstva.

Čo sa deje s vašim telom?

Zaujíma vás, prečo vaše telo pomaly začína pôsobiť inak? Je to preto, že s pribúdajúcimi týždňami dieťatko pod vašim srdcom rýchlo rastie. Mnohé budúce mamičky majú obavy z priberania v tehotenstve, všetko je však veľmi individuálne.

Každé telo matky je odlišné, a preto sa aj miera rastu bruška môže mierne líšiť. Kým niektoré mamičky sú už zjavne zaguľatené, iné svoj stav dokážu ešte skrývať. V prvom tehotenstve, napríklad, môže trvať dlhšie, dokým sa bruško ukáže. V druhej a ďalšej gravidite je však už maternica rozprestretá, takže to môže byť vidieť aj skôr.

Foto: Pixabay

Ak ste v prvom trimestri trpeli rannými nevoľnosťami, je možné, že váš prírastok na váhe je zatiaľ minimálny. Teraz je však načase začať priberať. Počnúc druhým trimestrom je vaše dieťa stále väčšie a väčšie, a preto by vás nemalo prekvapiť, že budete rásť spolu s ním.

Naďalej platí, že jesť by ste mali vyvážene, pričom odporúčaný príjem extra kalórií je asi 300 denne. Ak spozorujete drastický nárast alebo pokles telesnej hmotnosti, okamžite to oznámte svojmu lekárovi. Mohlo by ísť totiž aj o príznak vážneho stavu tehotenstva, nazývaného preeklampsia.

Tehotenské symptómy

S nástupom druhého trimestra si väčšina budúcich mamičiek vydýchne, pretože prvotné príznaky tehotenstva sa postupne zvyknu vytratiť. Je to dané tým, že hladiny hormónov sa ustáľujú. No aj keď pominú ranné nevoľnosti či neovládateľná únava, pripravte sa na to, že môžu prísť iné symptómy, súvisiace s požehnaným stavom.

Medzi najčastejšie symptómy druhého trimestra patria:

  • návrat energie
  • bolestivé prsia
  • zvýšený sexuálny apetít
  • pichanie v oblasti brucha
  • zvýšená chuť do jedla
  • nadúvanie a poruchy trávenia
  • kŕče v nohách, opuchy
  • hemeroidy
  • krvácanie z nosa

Návrat energie

Kým v prvých týždňoch tehotenstva sa mnohé ženy necítia práve vo svojej koži a majú potrebu viac oddychovať, v druhom trimestri je tomu koniec. Energia by sa vám v tomto období mala vrátiť späť.

Bolestivé prsia

Vaše prsia sa pripravujú na dojčenie, preto môžu byť napuchnuté, citlivé či bolestivé na dotyk. Zaobstarajte si pohodlnú a dobre padnúcu podprsenku (ideálne bez kostíc), ktorá zabezpečí prsiam dostatočnú oporu.

Zvýšený sexuálny apetít

Teraz, keď je váš stratený elán späť, môžete sa cítiť energickejšia aj v spálni. Všetko je však individuálne – kým niektoré dámy nemajú na milostné hrátky najmenšiu chuť, iným sa libido výrazne zvýši.

Pichanie v oblasti brucha

Bolesť na jednej, alebo aj obidvoch stranách brucha nemusí byť hneď dôvodom na paniku. Väzy mäknú a uvoľňujú sa v rámci prípravy na pôrod, navyše sú napínané oťažievajúcou maternicou. To môže spôsobovať ostré bolesti v panvovej oblasti siahajúce až k lonovej kosti. Často odpočívajte s nohami hore, ak ležíte na boku, podkladajte si hornú nohu vankúšom. Pomôcť môže aj teplý kúpeľ.

Zvýšená chuť do jedla

Po tom, ako ste sa konečne zbavili nepríjemných ranných nevoľností, môžete zrazu začať pociťovať, že vám akosi viac chutí jesť. Dbajte však na to, aby ste sa neprejedali – odporúča sa, aby ste denne prijali maximálne o 300 kalóri viac ako zvyčajne.

Nadúvanie a poruchy trávenia

Tehotenské hormóny spomaľujú niektoré telesné funkcie, ktoré následne spôsobujú zápchu, tráviace ťažkosti, nadúvanie a plynatosť. Venujte zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré spúšťajú vaše problémy a snažte sa im vyhnúť. Do jedálneho lístka, naopak, zaraďte stravu bohatú na vlákninu (celozrnné pečivo, surové ovocie a zeleninu), pite veľa tekutín a snažte sa trochu hýbať – stačí každodenná prechádzka.

Kŕče v nohách, opuchy

Ak vás trápia nepríjemné kŕče, môže váš organizmus trpieť nepomerom horčíka a vápnika. Skúste sa preto poradiť s lekárom, ako ich doplniť. Taktiež spomalená cirkulácia krvi spôsobuje bolesti a opuchy. Svaly uvoľní jemná masáž či natiahnutie (vždy s vystrčenou pätou, nie natiahnutými špičkami). Skúste strečing nôh pred spaním.

Hemeroidy

Nabehnuté žily v oblasti konečníka sú následkom obmedzenej priechodnosti čriev. Vyskúšajte chladivé vrecúška, sedacie kúpele či hrabové obklady. Nechajte si odporučiť vhodný regulátor stolice alebo preháňavé čapíky.

Krvácanie z nosa

Aj takýto sprievodný jav môže mať na svedomí váš požehnaný stav. Spôsobený býva kombináciou zvýšeného objemu krvi a citlivých nosných priechodov.

Tehotenstvo a dentálna hygiena

Starostlivosť o zuby je počas tehotenstva veľmi dôležitá. Môžete si všimnúť, že vaše ďasná sú citlivejšie ako obyčajne, so začervenaním či opuchom. Niekedy dokonca majú tendenciu byť bolestivé či náchylné na krvácanie. To všetko môžu mať na svedomí zbláznené hormóny.

Znepokojujúci je najmä stav zvaný gingivitída, teda zápal ďasien. Ten môže vyústiť až v paradontitídu, čo je infekcia kostí a tkanív v okolí zubov. Ukázalo sa, že existuje istá súvislosť medzi paradontitídou, predčasným pôrodom a preeklampsiou.

Kľúčová je prevencia. Dobrá ústna hygiena, ktorá zahŕňa pravidelnú starostlivosť o chrup, umývanie si zubov aspoň dvakrát denne a používanie dentálnej nite, výrazne znižuje opuch ďasien, krvácanie i bolestivosť.

Tipy pre 15. týždeň

Navštívte zubára – Ako sme už uviedli, tehotenstvo môže byť veľkým náporom na vaše zuby. Počas gravidity máte bezplatný nárok na dve preventívne prehliadky u stomatológa. Ak ste doteraz nevyužili túto možnosť, urobte tak čo najskôr.

Nevyhýbajte sa pohybu – Tehotenstvo nie je choroba, a tak nepodceňujte dôležitosť fyzickej aktivity. Už len obyčajná prechádzka vám určite padne vhod, prípadne si nájdite kurz zameraný na cvičenia pre tehuľky.

Nedajte šancu striám – Malé jazvičky zvané strie vznikajú vplyvom rozťahovania kože. Aby ste sa im vyvarovali, mali by ste dopriať svojej pokožke vhodnú starostlivosť už v skoršom štádiu tehotenstva. Účinným pomocníkom sú rôzne krémy, ale odporúčaný je i obyčajný olivový olej.

Amniocentéza – Toto vyšetrenie vám môže byť ponúknuté medzi 16.20. týždňom, ak lekár predpokladá zvýšené riziko genetických alebo chromozomálnych problémov. Prostredníctvom odberu plodovej vody sa testujú prípadné abnormality plodu. Vyšetrenie dokáže včasne diagnostikovať napríklad Downov syndróm.

Foto: pixabay, pexels

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. apríla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.