Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10. týždeň tehotenstva: Máte už za sebou prvý ultrazvuk?

reklama:
10. týždeň tehotenstva: Máte už za sebou prvý ultrazvuk?

Ďalší dôležitý medzník je predo dvermi! 10. týždeň tehotenstva (10 tt) je zavŕšením tzv. embryogenézy, teda obdobia zárodočného vývoja vášho dieťatka.

Drobček, ktorého nosíte pod srdcom, má už vyvinuté základy všetkých orgánov, ktoré sa v ďalších fázach tehotenstva budú naďalej zdokonaľovať. Lekári ho tak prestávajú nazývať embryom a začínajú používať termín plod.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Príznaky tehotenstva

Aké vyšetrenia vás čakajú

Tipy pre budúce mamičky

Ako rastie dieťatko

Veľkosťou zvykne byť bábätko v 10. týždni prirovnávané k jahode. Jeho dĺžka sa pohybuje od 2 do 4 centimetrov a hmotnosťou dosahuje približne 4 až 5 gramov. V nasledujúcom období sa rast plodu vo vašom brušku zdvojnásobí.

Dieťa svojim vzhľadom čoraz viac pripomína ľudskú bytosť. Ak by ste mohli nahliadnuť do vnútra vašej maternice, mali by ste šancu pozorovať miniatúrne detaily na zdokonaľujúcom sa telíčku. Na prstoch dieťatka, spomedzi ktorých pomaly miznú blany, sa tvoria drobné nechtíky, na koži sa začínajú objavovať jemné chĺpky. V ústach vznikajú zárodky budúcich zúbkov.

Formujú sa kosti a chrupavky, končatiny bábätka sú už schopné ohybu. Dieťa je v maternici skrútené, pričom jeho nôžky sa pokrčené stretávajú v prednej časti tela. Hoci je plod ešte veľmi malý, už je aktívny a v maternici sa hmýri. Na to, aby ste tieto pohyby ucítili, si však ešte niekoľko týždňov budete musieť počkať.

Životne dôležité orgány bábätka sú plne vyvinuté a začínajú fungovať. Srdiečko bije rýchlosťou asi 180 úderov za minútu, čo je 2- až 3-krát rýchlejšie, ako to vaše. Žalúdok vášho dieťaťa vyrába tráviace šťavy, v obličkách sa tvorí moč. Hoci ešte sama netušíte, či čakáte chlapca alebo dievčatko, pohlavie dieťaťa je už dávno dané. Je zaujímavé, že ak váš drobček bude nositeľom mužského chromozómu, už v takto skorom štádiu produkuje hormón testosterón.

Čo sa deje s vašim telom

V 10. týždni môžete pomaličky začať pozorovať, že vaše bruško podrástlo. Okolie zvyčajne ešte túto zmenu na vašom tele nedokáže postrehnúť, avšak vy už môžete cítiť, že vám obľúbené oblečenie nesedí tak, ako predtým. Je to spôsobené tým, že dieťatko pokračuje vo svojom rýchlom raste, a s ním sa zväčšuje aj vaša maternica. Jej veľkosť sa v tomto období rovná približne veľkosti grapefruitu. Nie je preto nič zvláštne na tom, že sa postupne mierne menia aj krivky vášho bruška

Zväčšujúce sa bruško a zdravý jedálniček

Hoci sa hovorí, že tehotná žena by mala jesť za dvoch, nie je to vôbec pravda. Príliš vysoký váhový prírastok nie je dobrý ani pre budúcu mamičku, ani pre dieťatko, ktoré nosí pod srdcom.

Počas gravidity by ste si mali dávať dvojnásobný pozor na to, akú stravu prijímate. Lekári odporúčajú pribrať 13 – 15 kilogramov počas celého tehotenstva. V tomto období by malo postačiť, ak pridáte do svojho jedálnička 300 kalórií denne naviac. Môže sa Vám to zdať veľa, ale tejto porcii zodpovedá napr. len 2,5 hrnčeka nízkotučného mlieka.

Foto: Pixabay

Prednosť môžete dať i zdravej desiatej skladajúcej sa z jogurtu a ovocia. Vaše telo tak získa nielen nevyhnutný vápnik, ale tiež vitamíny a minerály. Ak máte radi sladké, z času na čas si pokojne doprajte i koláč či kúsok torty. Nasledujúci zoznam Vám pomôže získať prehľad o tom, čo je dobré jesť počas tehotenstva.

  1. Proteíny: Odporúčaná dávka je 60 gramov denne. To je jedna porcia varenej hydiny, mäsa alebo ryby, lúpané slnečnicové (alebo podobné) semienka, malá porcia mlieka alebo jogurtu (asi 120 g).
  2. Vápnik: Prijať by ste mali minimálne 1 000 miligramov denne, čo vám môžu zaistiť 3 až 4 porcie mliečnych výrobkov.
  3. Komplexné uhľovodíky: Tieto dôležité látky vaše telo dokáže získať z ovocia a zeleniny a tiež z pečiva, cereálií, ryže a cestovín.
  4. Kyselina listová: Každý deň by ste si mali dopriať minimálne 400 mikrogramov tohto vitamínu. Jedna miska cereálií predstavuje asi 50% potrebnej dennej dávky. Dobrým zdrojom kyseliny listovej sú i celozrnné výrobky, pomarančový džús alebo špenát.

Ktorým potravinám sa radšej vyhnúť

Niektorým jedlám by ste sa mali počas tehotenstva z bezpečnostných dôvodov úplne vyhnúť. Mohli by totiž ohroziť zdravie, či dokonca život, vyvýjajúceho sa plodu.

  • surové ryby (sushi) a surové mäso
  • tavené a mäkké syry, syry s bielou i modrou plesňou
  • výroby z nepasterizovaného mlieka
  • surové vajcia a vajcia robené na mäkko
  • majonéza
  • morské plody

Ďalšie zmeny na tele

Okrem zaobľujúceho sa bruška väčšina žien pociťuje, že sa im zväčšujú aj prsníky. Zvýšená citlivosť a určité napätie v nich poukazuje na to, že sa pripravujú na svoju životne dôležitú funkciu – dojčenie bábätka. Rozvíjajú sa mliečne žľazy, tkanivo sa prekrvuje. Aj bradavky jemne vystupujú dopredu, môžu postupne tmavnúť.

Ďalšia zmena ktorú si môžete všimnúť na vašom tele, je vystúpenie modrastých línií v oblasti pŕs a brucha. Žilky bývajú obzvlášť viditeľné na veľmi štíhlych ženách so svetlou pokožkou, ale ani u tmavších dám nie je tento efekt ničím neobvyklým. Nestrácajte však hlavu – to, čo vidíte, je rozšírená sieť žíl, ktorá zabezpečuje zvýšenú krvnú zásobu, potrebnú na vyživovanie vášho vyvíjajúceho sa plodu. Po narodení bábätka a ukončení dojčenia by sa mali opäť vytratiť.

Foto: Pixabay

Majte na mysli, že vaše telo reaguje na rôzne veci odlišne. Môžete napríklad cítiť, že srdce vám bije rýchlejšie ako obyčajne a potíte sa viac ako predtým. Nie výnimočnými sú ani opuchy končatín, spôsobené zadržiavaním vody v tele.

Stále pretrvávajúce symptómy

Ak u vás stále nevymizli počiatočné príznaky tehotenstva, nemajte obavy. Je to úplne normálne a väčšina žien ich pociťuje až do ukončenia prvého trimestra, a niekedy aj o čosi dlhšie. Jednotlivé symptómy sú prevažne ovplyvnené hormónmi a postupne sa môžu pridružovať aj ďalšie a ďalšie ťažkosti.

Medzi najčastejšie signály toho, že ste v ranom štádiu tehotenstva patria:

  • ranná nevoľnosť
  • únava
  • zvláštne chute a vône
  • častá zmena nálad
  • zápcha
  • nadúvanie
  • častejšie močenie

Zápcha

Počas tehotenstva je úplne bežným javom, nakoľko vplyvom hormónov dochádza k spomaleniu činnosti čriev. Spomaľujú sa aj sťahy svalov, ktoré posúvajú jedlo v tráviacom trakte. Rastúca maternica taktiež môže tlačiť na črevá a konečník, čím situáciu s vyprázdňovaním ešte viac komplikuje.

Nadúvanie

Často úzko súvisí práve s pretrvávajúcou zápchou. Nepríjemných kŕčov v bruchu sa možno zbaviť vďaka zmene životosprávy. Zaraďte do vášho jedálničku veľa vlákniny, dbajte na dodržiavanie pitného režimu a ak nemáte žiadne komplikácie, pokojne si trošku aj zacvičte.

Foto: Pixabay

Častejšie močenie

Ide o problém, ktorý trápi mnohé budúce mamičky v úvodnom trimestri. V tomto štádiu tehotenstva je to zvyčajne spôsobené zvýšeným prekrvením malej panvy. Príčinou tiež môže byť zrýchlená činnosť obličiek, ktoré sa snažia telo očistiť od nečistôt. V druhom trimestri nutkanie utekať každú chvíľu na toaletu ustupuje a opäť sa vracia až v posledných mesiacoch tehotenstva, kedy je bábätko natoľko veľké, že tlačí na močový mechúr.

Aké vyšetrenia vás čakajú?

V období medzi 10. a 12. týždňom tehotenstva väčšina tehuliek absolvuje svoje prvé ultrazvukové vyšetrenie. Okrem toho, že vám prostredníctvom neho lekár definitívne potvrdí graviditu, môže skontrolovať aj ďalšie dôležité informácie o stave vášho bábätka.

Ultrazvuk odhalí, či je všetko v poriadku a či náhodou nejde o mimomaternicové tehotenstvo, alebo nebodaj zamlčaný potrat. Lekár taktiež dokáže sledovať prípadné odchýlky od normálneho vývoja, skontroluje bijúce srdiečko a plodové obaly, ktoré dieťatko chránia. Prezradí tiež, či čakáte jedného potomka, alebo ich pod vašim srdcom spokojne drieme viacero.

Tipy pre 10. týždeň

  1. Vyhýbajte sa verejným akciám či preplneným autobusom, obzvlášť v období chrípkovej sezóny. Všade na vás môže striehnuť vírus alebo infekcia, ktoré by mohli byť najmä v prvom trimestri veľmi nebezpečné.
  2. Neužívajte zbytočne žiadne lieky, ktoré vopred nemáte odkonzultované s vašim lekárom. Myslite na to, že vaše dieťatko prijíma všetko, čo aj vy sama. Naopak, preberte s lekárom, ktoré vitamíny by mohli byť prospešné pre zdravý vývoj vášho bábätka.
  3. Znížte príjem kofeínu, ak ste tak ešte doposiaľ neurobili. Odborníci upozorňujú, že by ste nemali prijať viac ako 200 mg tejto látky denne, čo predstavuje 1 až 2 šálky kávy.
  4. Únavu, ktorá často sprevádza prvý trimester tehotenstva, nepotláčajte. Naopak, ak je to čo i len trošku možné, doprajte si relaxu, koľko len potrebujete.
  5. Ak sa cítite byť fit a nemáte žiadne zdravotné ťažkosti, nebojte sa pohybu. Spolu s vyváženou stravou to prospeje vášmu tráveniu. Cvičenia ako gravid joga či pilates sú budúcim mamičkám veľmi odporúčané. Dodajú potrebnú energiu a navodia pocit harmónie.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. marca 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.